Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

Το αληθινό νόημα του Πάσχα είναι η «μεταμόρφωση» της καρδιάς μας!



                                                                                                      

Ψύχραιμη ματιά
Επιμέλεια: Βασίλης Αλεξίου, Φιλόλογος [1]


Το αληθινό νόημα του Πάσχα είναι η «μεταμόρφωση» της καρδιάς μας!


Έφτασε ξανά το Πάσχα, φίλοι μου. Εορτών εορτή και πανήγυρης πανηγύρεων[2], όπως μας λέει ένα από τα τροπάρια της εορτής. Μέσα στον κατακλυσμό όμως μηνυμάτων, διαφημίσεων, προτιμήσεων, καταναλωτικών ειδών[3], προκύπτει το πρόβλημα του πραγματικού νοήματος των ημερών. Χάνουμε τις περισσότερες φορές το αληθινό νόημα της εορτής, το αντικαθιστούμε με υποκατάστατα, που είναι όλος αυτός ο καταναλωτικός θρίαμβος… Έτσι, συνειδητά ή ασυνείδητα πολλοί από εμάς προσπερνούμε την ουσία και μένουμε στο κέλυφος.
Ας δούμε το θέμα με ψύχραιμη ματιά. Καταρχάς, τι δεν είναι Πάσχα; Πάσχα δεν είναι το αρνί, δεν είναι το κόκκινο αυγό, δεν είναι το τσουρέκι, δεν είναι η πολύχρωμη λαμπάδα, δεν είναι τα καινούρια ρούχα, δεν είναι η παρουσία μας στην Εκκλησία δέκα λεπτά πριν το «Χριστός Ανέστη» και πέντε λεπτά μετά. Πάσχα δεν είναι η λατρεία του φαγητού, το πανηγύρι, η κραιπάλη. Πάσχα δεν είναι οι σούβλες στο δρόμο, δεν είναι η επιστροφή στο χωριό. Ή, τουλάχιστον, δεν είναι μόνο αυτά.
Τι είναι, λοιπόν, το Πάσχα; Εγώ πιστεύω πως Πάσχα είναι, καταρχάς, η αλλαγή της ζωής μας, η ανάστασή μας από τα πάθη και τις κακίες που μας δέρνουν. Δεν αξίζει να λέμε ότι ήρθε το Πάσχα και εμείς δεν είμαστε συμφιλιωμένοι με το συνάνθρωπο: τους γονείς μας, τα παιδιά μας, τους συγγενείς μας, τον γείτονα, προπάντων τον εαυτό μας, ότι δεν νιώθουμε ελεύθεροι από τα δεσμά της κακίας και της ζήλειας.
Πάσχα άλλωστε είναι η συντριβή- για μία μέρα έστω- του έσχατου εχθρού της ανθρώπινης φύσης, που είναι ο θάνατος: Θανάτω θάνατον πατήσας... Όχι η πρόσκληση του θανάτου εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης ποτού μέχρι πρωίας!
Επιπλέον, Πάσχα είναι η αφορμή για ενότητα, ενότητα μεταξύ των λαών και των κοινωνιών. Δε γίνεται να λέμε ότι γιορτάζουμε την Ανάσταση και ο πόλεμος και η διχόνοια κυριαρχεί στις ψυχές μας. Δεν γίνεται τη μία στιγμή να λέμε ότι είμαστε Χριστιανοί- και να ανάβουμε μάλιστα μια λαμπάδα ίση με το μπόι μας- και την άλλη στιγμή να συντρίβουμε, υπολήψεις, συνειδήσεις και συνανθρώπους μας, ιδιαίτερα αυτούς που η καταστροφή της δικής τους πατρίδας τους έφερε πρόσφυγες στην πατρίδα μας, ακόμη περισσότερο σε όσους από αυτούς είναι γυναίκες και παιδιά- τα πιο αθώα θύματα αυτής της συμφοράς! Άρα, δε γίνεται να κάνουμε Πάσχα με κακία για τους άλλους, όποιοι και αν είναι αυτοί.
Κοντολογίς, το Πάσχα αποτελεί ουσιαστικά την κορυφαία γιορτή του πολιτισμού μας, γιατί αποτυπώνει το θρίαμβο της αγάπης και της ζωής: ο Χριστός- όπως και αν τον αντιλαμβάνεται κανείς- αγαπά τον καθέναν από μας και ζει αναστημένος για τον καθέναν μας. Μας καλεί να ξαναβρούμε το αληθινό νόημα της ζωής, το οποίο φωλιάζει στη Λαμπριάτικη ατμόσφαιρα, όχι μόνο εξωτερικά, αλλά κυρίως εσωτερικά. Γιατί εκεί βρίσκεται το αληθινό νόημα της συγκεκριμένης γιορτής: στη μεταμόρφωση της καρδιάς μας!





[1]  Ο κ. ΑΛΕΞΙΟΥ αρθρογραφεί κάθε Πέμπτη και Κυριακή στην εφημερίδα «Πρωινός Τύπος». (Για τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, επικοινωνία  κ.τ.λ: vaalexiou@yahoo.gr)
[2] Ωδή η’:  «Αύτη η κλητή και αγία ημέρα, η μία των Σαββάτων, η βασιλίς και κυρία, εορτών εορτή, και πανήγυρις εστί πανηγύρεων, εν η ευλογούμεν, Χριστόν εις τους αιώνας.
[3] Κορυφαίο παράδειγμα οι τηλεοπτικές διαφημίσεις των ημερών: πάσης φύσεως καταναλωτικές προτάσεις (παιδικά παιχνίδια, καλλυντικά, κινητά κ.ά.), ώστε να αρπάξουν και το τελευταίο ευρώ του έρμου Έλληνα πολίτη.

Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Η (ΠΙΘΑΝΗ) ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ και ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α' ΤΑΞΗΣ (5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ)




ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ, παιδιά σε εσάς, την οικογένειά σας και τους φίλους σας.

                  Καλό διάβασμα σε όσους και όσες το κάνουν.



Η (ΠΙΘΑΝΗ) ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΝΕΟΕΛΛ. ΓΛΩΣΣΑΣ και ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 


1η Ενότητα: Οι πρώτες μέρες σε ένα νέο σχολείο
Γ1. Είδη προτάσεων ανάλογα με τα συστατικά (δομή) τους, τη σημασία (περιεχόμενο) τους και την ποιότητά τους.(Βλέπε φυλλάδιο που σας έδωσα)
→ Ανακεφαλαιωτικός πίνακας


2η Ενότητα: Επικοινωνία στο σχολείο
B1. Προφορικός λόγος (Βλέπε φυλλάδιο που σας έδωσα)
Β2. Γραπτός λόγος (Βλέπε φυλλάδιο που σας έδωσα)
Γ. Παράγραφος και δομικά της μέρη (βλέπε τετράδιο σου)
→ Ανακεφαλαιωτικός πίνακας

3η Ενότητα: Ταξίδι στον κόσμο της φύσης
B. Περιγραφή
Β1. Στοιχεία Περιγραφής(Βλέπε φυλλάδιο που σας έδωσα)
Γ. Αφήγηση
Γ1. Στοιχεία Αφήγησης (Βλέπε φυλλάδιο που σας έδωσα)
→ Ανακεφαλαιωτικός πίνακας

4η Ενότητα: Φροντίζω για τη διατροφή και την υγεία μου
B1. Τί είναι η ονοματική φράση και ποια η λειτουργία της στην πρόταση;
Γ. Κλίση ουσιαστικών και επιθέτων
Δ. Παραγωγή και σύνθεση
→ Ανακεφαλαιωτικός πίνακας

5η Ενότητα: Γνωρίζω τον μαγικό κόσμο του θεάτρου και του κινηματογράφου
Β2.2.  Συζυγίες και φωνές
Β2.3. Διαθέσεις του ρήματος
B2.4 Χρόνοι του ρήματος και ποιόν ενέργειας
B3. Τα συνδετικά ρήματα
→ Ανακεφαλαιωτικός πίνακας

6η Ενότητα: Οι δημιουργικές δραστηριότητες στη ζωή μου
Δ. Παράγραφος – Πλαγιότιτλοι



ΤΑ (ΠΙΘΑΝΑ) ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΓΟΥ


1.    Να διηγηθείς σε μία παράγραφο καθετί καινούριο που βίωσες στη μαθητική σου ζωή την εφετινή, πρώτη σου χρονιά στο Γυμνάσιο (καλό ή κακό) και να φανερώσεις  σε μία δεύτερη παράγραφο τα συναισθήματα σου και σκέψεις που κάνεις για τη νέα σχολική χρονιά. (Μην ξεχάσεις να γράψεις Πρόλογο και Επίλογο).

2.    Έχοντας πλέον την εμπειρία του Γυμνασίου, αναπτύξτε σε ένα κείμενο 150-200 λέξεων τα στοιχεία (γνώσης, συμπεριφοράς, ήθους, διδακτικής, οργάνωσης κ.α.), τα οποία κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να διακρίνουν έναν σύγχρονο εκπαιδευτικό. (Μην ξεχάσεις να γράψεις Πρόλογο και Επίλογο).

3.    Υποθέστε ότι σας ζητούν ως διατροφολόγο να γράψετε ένα άρθρο (δύο παραγράφους, 150-200 λέξεων) στη σχολική εφημερίδα του 5ου Γυμνασίου, στο οποίο θα συμβουλεύσετε τους μαθητές/τριες του πώς θα τρέφονται για την καλή κατάσταση της υγείας τους, εξηγώντας παράλληλα αφενός τι πρέπει να αποφεύγουν και αφετέρου τι άλλο βοηθά επικουρικά στην καλή κατάσταση της υγείας τους. (Μην ξεχάσεις να γράψεις Πρόλογο και Επίλογο).

4.    Στην πρόσφατη εκδρομή του σχολείου σας επισκεφτήκατε ένα από τα ομορφότερα φυσικό τοπίο του νομού ή της περιοχής σας και μείνατε έκπληκτοι από τον τεράστιο όγκο των σκουπιδιών και πλαστικών που «εγκατέλειψαν» εκεί διάφοροι επισκέπτες. Επιστρέφοντας στο σχολείο αποφασίσατε να στείλετε μια επιστολή (2 παραγράφων κύριο θέμα και βεβαίως Πρόλογο και Επίλογο) στο Δήμαρχο της περιοχής διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που είδατε και απαιτώντας ταυτόχρονα να λάβει άμεσα μέτρα για την απομάκρυνση των σκουπιδιών.

5.    Να περιγράψεις σε μία παράγραφο το αγαπημένο σου παιχνίδι (ατομικό ή ομαδικό) και να εξηγήσεις  σε μία δεύτερη παράγραφο τους λόγους για τους οποίους σου αρέσει. (Μην ξεχάσεις να γράψεις Πρόλογο και Επίλογο).


ΤΑ (ΠΙΘΑΝΑ) ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ:
·         Το πιο γλυκό ψωμί, σελ.18
·         Ο παππούς και το εγγονάκι, σελ. 43
·         Η νέα Παιδαγωγική, σελ. 92
·         Ο δρόμος για τον Παράδεισο είναι μακρύς, σελ.144
·          Ο πιστός φίλος, σελ. 174

·         Ο Βάνκας, σελ. 190

Η (ΠΙΘΑΝΗ) ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β' ΤΑΞΗΣ (5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ)





ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ, παιδιά σε εσάς, την οικογένειά σας και τους φίλους σας.



Καλό διάβασμα σε όσους και όσες το κάνουν.




Η (ΠΙΘΑΝΗ) ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Β΄ ΤΑΞΗΣ 5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

1η ΕνότηταΑπό τον τόπο μου σ' όλη την Ελλάδα
Β. Το υποκείμενο
Β1. Οι μορφές του υποκειμένου
Β2. Συμφωνία υποκειμένου – ρήματος
Γ. Αχώριστα μόρια
Δ. Επιπλέον, να διακρίνετε τα δομικά μέρη και τον τρόπο ανάπτυξης μιας παραγράφου (από τους τέσσερις που κάναμε αναλυτικά στην αίθουσα)
Ανακεφαλαιωτικός πίνακας (σελ. 26)

2η Ενότητα: Ζούμε με την οικογένεια
Β. Εγκλίσεις – Χρόνοι
Β2. Οι χρόνοι του ρήματος
Γ1. Τα είδη των συνθέτων
Δ. Πλαγιότιτλοι
Ανακεφαλαιωτικός πίνακας (σελ. 42)

3η Ενότητα: Φίλοι για πάντα
Β1.   Ενεργητική και παθητική φωνή
Β2.   Συζυγίες
Γ.   Το μέρος του λόγου είναι το α' συνθετικό σε σύνθετες λέξεις
Ανακεφαλαιωτικός πίνακας (σελ. 56)

4η Ενότητα: Το σχολείο στο χρόνο
Β1.  Οι διαθέσεις του ρήματος
Ανακεφαλαιωτικός πίνακας (σελ. 72)

5η Ενότητα: Συζητώντας για την εργασία και το επάγγελμα
Β. Οι βαθμοί των επιθέτων
Β1. Οι βαθμοί των επιθέτων και των επιρρημάτων
Β2.  Η σύγκριση. Μαθαίνω για τη σύγκριση
Ανακεφαλαιωτικός πίνακας (σελ. 86)

6η Ενότητα:
Γ.   Ετυμολογικές οικογένειες λέξεων
Ε. Τυπολογία επιστολής (σελ. 97)
Ανακεφαλαιωτικός πίνακας (σελ. 98)

7η Ενότητα: Βιώνοντας προβλήματα της καθημερινής ζωής
Β.  Τα είδη των επιρρηματικών προσδιορισμών
Γ. Παράγωγα επιρρήματα


ΤΑ (ΠΙΘΑΝΑ) ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΓΟΥ

1.    Είσαι σε ηλικία που πρέπει να επιλέξεις το επάγγελμα που θ’ ακολουθήσεις στο μέλλον. Ποια κριτήρια θεωρείς εσύ  σημαντικότερα γι’ αυτή την επιλογή; Να τα αναπτύξεις σε 2-3 παραγράφους (Κύριο θέμα και βεβαίως Πρόλογο και Επίλογο).

2.    Να γράψετε για το μαθητικό περιοδικό του σχολείου σας ένα κείμενο 2-3 παραγράφων (Κύριο θέμα και βεβαίως Πρόλογο και Επίλογο) με θέμα: Τι προσφέρει μια εργαζόμενη γυναίκα στην οικογένειά της και ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει στην εκπλήρωση των οικογενειακών της υποχρεώσεων;

3.    Υποθέστε ότι σας ζητούν ως παιδοψυχολόγο να γράψετε ένα άρθρο στη σχολική εφημερίδα του 5ου Γυμνασίου με θέμα ένα ζήτημα που απασχολεί τους εφήβους και προτάσεις για την αντιμετώπιση του. Το άρθρο θα έχει κύριο θέμα 2-3 παραγράφους (Κύριο θέμα και βεβαίως Πρόλογο και Επίλογο).

4.    Η εφαρμογή νέων τεχνολογιών (Η/Υ) στη σχολική εκπαίδευση, στο πλαίσιο αναβάθμισης του σχολείου, πιστεύετε ότι μπορεί να προσφέρει περισσότερες δυνατότητες και κίνητρα μάθησης στο μαθητή; Να δικαιολογήσετε την άποψή σας σε 2-3 παραγράφους (Κύριο θέμα και βεβαίως Πρόλογο και Επίλογο).

5.    Στην πρόσφατη εκδρομή του σχολείου σας επισκεφτήκατε ένα από τα ομορφότερα φυσικό τοπίο του νομού ή της περιοχής σας και μείνατε έκπληκτοι από τον τεράστιο όγκο των σκουπιδιών και πλαστικών που «εγκατέλειψαν» εκεί διάφοροι επισκέπτες. Επιστρέφοντας στο σχολείο αποφασίσατε να στείλετε μια επιστολή (2-3 παραγράφων κύριο θέμα και βεβαίως Πρόλογο και Επίλογο) στο Δήμαρχο της περιοχής διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που είδατε και απαιτώντας ταυτόχρονα να λάβει άμεσα μέτρα για την απομάκρυνση των σκουπιδιών. Στο τέλος της επιστολής εκφράστε την επιθυμία να βοηθήσετε εθελοντικά στο έργο αυτό.


Η Παναγία γράφει στο Χριστό για τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση!



Επιμέλεια: Βασίλης Αλεξίου, Φιλόλογος 


Η Παναγία γράφει στο Χριστό για τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση!

«Οι γειτόνισσες -ας είναι καλά- πασχίζουν να με ησυχάσουν. Ανόητη που είσαι, καημένη Μαρία, μου λένε. Ο γιος σου μπήκε στην Ιερή Πολιτεία σαν βασιλιάς. Ο λαός βγήκε να τον προϋπαντήσει, κρατώντας στα χέρια του κλαδιά από φοίνικες. Οι κοπελιές έβγαλαν τις κουβέρτες από τα μπαούλα τους και τις έστρωναν στο πέρασμά του. Τα πλήθη έψελναν ενθουσιασμένα: «Ωσαννά τω Υιώ Δαυίδ•ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου•ωσαννά εν τοις υψίστοις». Ο γιος σου μπήκε στα Ιεροσόλυμα καβάλα σ’ ένα γαϊδουράκι σαν βασιλιάς. Όμως, όσο μου τα λένε αυτά οι γειτόνισσες, Μοναχογιέ μου, τόσο πληθαίνει ο φόβος μέσα μου…» (Μεγάλη Δευτέρα).
«Τότε σηκώθηκε ένας υπόκωφος θόρυβος μέσα στο πλήθος, που δεν άργησε να γίνει «γιούχα». Μα ο ξένος συνέχισε να βαδίζει χαμογελώντας για το ναό. Μόνο που τώρα αντί για λουλούδια, φορούσε στο κεφάλι ένα αγκάθινο στεφάνι. Πάγωσα. Αυτό το κεφάλι, το ’χα χαϊδέψει πολλές φορές. Αυτό το κεφάλι ήταν του γιου μου, ήταν το δικό σου κεφάλι, μικρό μου αγόρι. Θέλησα να τρέξω να τ’ αγκαλιάσω, μα κάτι με κρατούσε καρφωμένη στη θέση μου. Τώρα μαζί με τα «γιούχα» ακούγονταν και βρισιές. Τα χέρια που μέχρι πριν λίγο κουνούσαν μαντήλια, είχαν σφιχτεί σε γροθιές» (Μεγάλη Τρίτη).
«Τους ξέρω καλά τους Φαρισαίους, γιε μου. Όσο δεν σηκώνεις κεφάλι σε ονομάζουν ελεύθερο πολίτη. Όσο ανέχεσαι τις αδικίες τους, σε ονομάζουν τίμιο οικογενειάρχη. Όσο τους κολακεύεις, σε χαϊδεύουν προστατευτικά στον ώμο. Αλίμονο, όμως, σ’ εκείνον που θ’ αμφισβητήσει την «αγιότητά» τους. Τίμημα ο θάνατος. Αλίμονο σε σένα, γιε μου!» (Μεγάλη Τετάρτη).
«Ντράπηκα που είχα χτυπήσει την πόρτα και κούρνιασα σε μια γωνιά του κατωφλιού και περίμενα. Όπως μια ζωή… περίμενα. Και ήμουν, σχεδόν, χαρούμενη, αντράκι μου! Ήσουν καλά και αυτό έφτανε! Και στο δρόμο ούτε Γραμματείς, ούτε Φαρισαίοι… Έκανε κρύο μα δε μ’ ένοιαζε. Καταλάβαινα πως έτρεχε αίμα απ’ τις πατούσες μου, μα δεν μ’ ένοιαζε. «Τι ανάγκη έχω εγώ, όταν ο γιος μου είναι καλά», αναρωτήθηκα. (Μεγάλη Πέμπτη).
«Τώρα που ξεστόμισες την τρομερή λέξη «Τετέλεσται», Μοναχογιέ μου, δεν μπορώ πια να κλάψω• δεν μπορώ πια να κραυγάσω• δεν μπορώ πια να σε κοιτάξω στα μάτια• δεν μπορώ πια ν’ απλώσω τα χέρια μου να σ’ αγκαλιάσω. Ήταν τόσοι πολλοί οι «θάνατοι» που έζησα σήμερα, που δεν ξέρω πότε στέρεψαν τα μάτια μου απ’ το τελευταίο τους δάκρυ. Ήταν τόσο μεγάλο το δάσος των καρφιών που μπήχτηκαν στην καρδιά μου, που δεν ξέρω με ποιο απ’ όλα καρφώθηκε η τελευταία μου κραυγή» (Μεγάλη Παρασκευή).
«Δεν μπορώ να το ξέρω ακόμα, αλλά όσο το σκέφτομαι, τόσο νιώθω τη μικρή κλωστίτσα του φωτός να πολλαπλασιάζεται μέσα μου και να γίνεται μία δέσμη από ηλιαχτίδες. Τόσο νιώθω ότι η μικρή φωνούλα του μοναχικού λιναρίτη, γίνεται μία θεσπέσια μελωδία. Τόσο νιώθω ότι η ματωμένη ρίζα της άνοιξης γίνεται ένας ολάνθιστος κήπος. Απριλομάη μήνα. Και, να, που ενώ ο ήλιος δύει, εγώ νιώθω πως μέσα μου έχουν κάμει κατοχή ένα δάσος από ηλιαχτίδες, ένα ατέλειωτο κελάηδημα αμέτρητων πουλιών κι ένα μυριομύριστο εξαίσιο περιβόλι. Εσύ, καλέ μου, που είσαι κιόλας αναστημένος μέσα μου!» (Μεγάλο Σάββατο).

Καλό Πάσχα σε όλους σας, φίλοι μου. Με υγεία και αισιοδοξία!

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

ΤΕΣΤ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛ. ΓΛΩΣΣΑ (10/4) B3 (5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ)


ΤΕΣΤ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛ. ΓΛΩΣΣΑ (10/4)   B3  (5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ)


Σχόλιο: Καλά τα πήγατε ως τμήμα στην Παραγωγή Λόγου, παιδιά. Είναι φανερό πως οι περισσότεροι μαθητές κατείχαν το θέμα (Ο εθισμός των νέων στον τζόγο και κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την πολύωρη ενασχόληση τους με αυτόν: σκέψεις και προτάσεις). Η προσπάθειά μας συνεχίζεται…

Η βαθμολογία έχει ως εξής:


Επ/ Όν
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΓΟΥ  10/04/2019
Κ.Α
14,5
Κ.Κ
 13,5
Κ.Α
17
Μ.Α
14
Μ.Μ
17-
Μ.Ε.
16,5
Μ.Γ.
15,5
Π.Μ.
18,5
Π.Β.
---
Ρ.Α.
16,5
11
---
Σ.Δ.
18
Σ.Σ.
14
---
Τ.Ε.
17
Τ.Κ.
13,5
Τ.Α.
15,5
Τ.Ε.
15
Φ.Κ.
18,5
Χ.Π.
16


Ψυχραιμία, λοιπόν, χρειάζεται τώρα και πρόγραμμα




Επιμέλεια: Βασίλης Αλεξίου, Φιλόλογος [1]


Ψυχραιμία, λοιπόν, χρειάζεται τώρα και πρόγραμμα

Κάπου διάβαζα τις προάλλες πως μετά το Πάσχα το μεγαλύτερο θέμα που θα «απασχολήσει» τα Μ.Μ.Ε. και θα μας «βομβαρδίζουν» σχεδόν κάθε μέρα με αναλύσεις επί αναλύσεων θα είναι – πέρα από τις εκλογές για την Ευρώπη και την Τοπική Αυτοδιοίκηση-  οι εξετάσεις των μαθητών της Β’ και κυρίως της Γ’ Λυκείου. Τόσο οι εφημερίδες όσο και οι μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί εκτός απροόπτου (απρόοπτο για τα Μ.Μ.Ε. θεωρώ κάποιο στυγερό έγκλημα, καμιά υπόθεση σατανισμού ή πορνείας και άλλα τέτοια «πιασιάρικα») θα αφιερώσουν μέρος της ύλης τους, μιλώντας και γράφοντας για τα ίδια πράγματα. Το πώς δηλαδή αισθάνονται οι μαθητές- υποψήφιοι αυτές τις μέρες και πως συμπεριφέρονται απέναντι στο οικογενειακό και γενικότερα το κοινωνικό τους περιβάλλον. Και φυσικά όλα τα παραπάνω συνοδεύονται από απίθανες προτάσεις- λύσεις, για να αντιμετωπιστεί αυτό το ξαφνικό και αναπάντεχο «κακό», δηλαδή η άσχημη συμπεριφορά των μαθητών-  υποψηφίων.
Αλήθεια, αναρωτιέμαι, πόσοι γονείς και προπάντων πόσοι μαθητές έχουν το χρόνο και κυρίως τη διάθεση να διαβάσουν αυτές τις βαρύγδουπες αναλύσεις των ειδικών. Κατά τη γνώμη μου λίγοι. Και αυτό οφείλεται όχι γιατί αυτές οι αναλύσεις δεν έχουν να προσφέρουν κάτι, αλλά γιατί το προσφέρουν πάντα στο τέλος,, όταν τους ενδιαφερόμενους- εν προκειμένω τους μαθητές- άλλα πράγματα τους ενδιαφέρουν και όχι τα λόγια τα μεγάλα και μάλιστα εκ του ασφαλούς.
Εγώ πιστεύω πως αυτές τις ημέρες επιζητούν την ησυχία τους, ώστε απερίσπαστοι να οργανώσουν το πρόγραμμα τους και να διαβάσουν, όπως αυτοί θεωρούν καλύτερα και σύμφωνα με τις δυνάμεις τους. Τι σημαίνει αυτό; Απλούστατα ότι όλοι οι άλλοι παράγοντες- και μέσα σ’ αυτούς συγκαταλέγω και τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς- οφείλουμε να σιγήσουμε και να σταματήσουμε το «κήρυγμα». Δε χρειάζεται να λέμε στα παιδιά μας «διαβάστε»! Είναι δεδομένο ότι διαβάζουν. Δε χρειάζεται να τους λέμε «κάντε διάλειμμα»! Μεγάλα παιδιά είναι, το ξέρουν και μόνοι τους αυτό και μάλιστα τί είδους διάλειμμα θα κάνουν, γιατί εκτός του ότι εκνευρίζουμε τα παιδιά, λέγοντάς τους να κάνουνε διάλειμμα, πολλές φορές τους λέμε και τί είδους διάλειμμα θα κάνουν!
Επιπλέον, αυτές τις μέρες βλέπουμε ποιοι άνθρωποι έχουν προκριθεί στη λογική τους. Είναι άραγε τυχαίο ότι τα Λύκεια αυτές τις μέρες «αδειάζουν» σιγά- σιγά; Όχι βέβαια. Τα παιδιά δεν πηγαίνουν, γιατί πιστεύουν ότι εκεί δεν έχουν να πάρουν τίποτα πλέον[2]. Ψυχραιμία, λοιπόν, χρειάζεται τώρα και πρόγραμμα. Μέσα απ’ αυτά τα δύο στοιχεία θα καταπολεμήσουν τα παιδιά το άγχος τους, όσο το δυνατό περισσότερο, αφού- ας μη γελιόμαστε- να το εξαλείψουμε δεν μπορούμε.
Μένει, όμως, ένα αναπάντητο ερώτημα που δημιουργήθηκε, φαντάζομαι, στην αρχή αυτού του άρθρου και είναι το ακόλουθο: Ποιοι είναι αυτοί, οι πράγματι λίγοι, που θα δώσουν βάση στις βαρύγδουπες αναλύσεις των Μ.Μ.Ε. τις ημέρες που θα ακολουθήσουν; Η απάντηση είναι εύκολη και έχει την εξήγησή της: οι γονείς της «τελευταίας στιγμής». Οι άσχετοι που όφειλαν να είναι σχετικοί, οι αδαείς που τώρα στο τέλος της μαθητικής «διαδρομής» των παιδιών τους συναισθάνονται ότι είχαν χρέος να γνωρίζουν. Γονείς που δεν ήταν δίπλα στα παιδιά τους «τρέχουν» τώρα ή καλύτερα βλέπουν και διαβάζουν τους ειδικούς, για να περισώσουν τα προσχήματα του ρόλου τους με ενέργειες που τελικά μόνο σύγχυση προκαλούν στα παιδιά τους (μαθητές) και τίποτα δεν προσφέρουν.
Ας  μη «φορτώνουμε», λοιπόν, με το ξαφνικό ενδιαφέρον μας άγχος τα παιδιά. Αυτά έχουν οργανώσει τον εαυτό τους για τη «μάχη των εξετάσεων» με τα δικά τους «πολεμοφόδια», μακριά από τις κραυγές της τελευταίας στιγμής. 


[1]  Ο κ. ΑΛΕΞΙΟΥ αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη και Σάββατο στην εφημερίδα της Καρδίτσας «Πρωινός Τύπος». (Για τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, επικοινωνία  κ.τ.λ: vaalexiou@yahoo.gr)
[2] Ας ελπίσουμε ο γερο-υπουργός κ. Γιαβρόγλου που- κατά δήλωσή του- δε θα ξανασχοληθεί με την κοινοβουλευτική πολιτική να έχει δίκιο στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί σε μία εβδομάδα και να αλλάξει αυτή η «αρρωστημένη» κατάσταση στο Λύκειο. Κάτι πάντως έπρεπε να γίνει.