Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

ΕΤΕΡΟΠΤΩΤΟΙ και ΟΜΟΙΟΠΤΩΤΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΙ, ΝΕΟΕΛ. ΓΛΩΣΣΑ, Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ


ΑΣΚΗΣΗ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ: 

1. Τι δηλώνουν στις παρακάτω προτάσεις οι υπογραμμισμένοι ετερόπτωτοι προσδιορισμοί;

1. Το μέλι της Καλύμνου είναι εξαίσιο.
2. Τα ρούχα του πατέρα είναι καινούρια.
3. Αγόρασες τα παπούτσια του γάμου;
4. Τον αρρώστησε ο πόνος της ξενιτιάς.
5.  Αγόρασε ένα αυτοκίνητο τριών μέτρων.
6.  Τα έργα της νύχτας τα βλέπει η μέρα και γελά.
7. Τα ντοματάκια της Σαντορίνης είναι πασίγνωστα.
8.  Γυαλιά ηλίου αγόρασεε;
9.  Στο σπίτι μου έβαλα κουφώματα αλουμινίου.


2. Στις παρακάτω φράσεις/προτάσεις να εντοπίσετε και να χαρακτηρίσετε τους ομοιόπτωτους  προσδιορισμούς που είναι Παράθεση ή Επεξήγηση:

·       Σήμερα λείπει ο Γεωργιάδης, ο καθηγητής Χημείας.
·       Σε λίγο αντικρύσαμε τον Όλυμπο, το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας.
·       Από τον αφρό της θάλασσας βγήκε η θεά της ομορφιάς, η Αφροδίτη.
·       Οι επιστήμονες κατέχουν τη σκέψη, ένα δυνατό όπλο.
·       Περάσαμε το ποτάμι της Μακεδονίας, τον Αξιό.
·       Σημαίνει κι η Αγια-Σοφιά, το μέγα μοναστήρι.

·       Ήρθε και ο άλλος αδελφός μου, ο Πέτρος.

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Και να που εμφανίστηκε ο κορωνοϊός!




Επιμέλεια: Βασίλης Αλεξίου, Φιλόλογος[1]

Και να που εμφανίστηκε ο κορωνοϊός!
Μήπως τελικά η Φύση έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο;


Μπορεί το άνοιγμα των φτερών μιας πεταλούδας να μην είναι ικανό να προκαλέσει αναταραχή στη διεθνή οικονομία, πλην όμως, λίγα μόνο «φτερούγισματά» της είναι σε θέση να παρασύρουν εμπόρους, τραπεζίτες και κυβερνήσεις στη δίνη οικονομικών κρίσεων που μοιάζουν με συγκοινωνούντα δοχεία. Το παραπάνω αλληγορικό απόφθεγμα κατέστη σαφές στις διεθνείς κρίσεις και το 1914 και το 1929 και το  με την κατάρρευση της .
Σήμερα η παγκόσμια οικονομία είναι πιο διευρυμένη από ποτέ. H προώθηση της διεθνούς οικονομικής ρύθμισης (= Παγκοσμιοποίηση) ξεκίνησε στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, στο πλαίσιο της αμερικανικής στρατηγικής για την εξάπλωση των επενδύσεων προς όφελος της Γουόλ Στριτ. Πολλοί οικονομολόγοι τότε επεσήμαιναν πολλάκις πως το φαινόμενο της οικονομικής κρίσης δεν αποκλείεται να κάνει εκ νέου την εμφάνισή του άμεσα ή στο βραχυπρόθεσμο μέλλον με επίκεντρο την Κίνα. Ελάχιστοι αναλογίστηκαν τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης στις λιγότερο εξελιγμένες οικονομίες. O κίνδυνος της αλληλεξάρτησης είχε, εσφαλμένα, υποτιμηθεί. Τίποτα και κανείς δεν ήταν ικανός να χαλιναγωγήσει την απληστία των αγορών, των οικονομικών παραγόντων και των πολυεθνικών εταιρειών… 
Μια τέτοια υποτιμημένη οικονομία ήταν της Κίνας.  Σήμερα η Κίνα έχει εξελιχθεί σε «άπειρο» πρωταγωνιστή της παγκοσμιοποιημένης σκακιέρας. H ανάμιξή της στην παγκόσμια οικονομία είναι πλέον τεράστια και, ως επί το πλείστον, ανεξέλεγκτη. Και να που εμφανίστηκε ο κορωνοϊός!
Ο κορωνοϊός εξαπλούμενος στην Κίνα και στον κόσμο, δηλαδή σε «πεδία» τα οποία στη σημερινή καπιταλιστική κανονικότητα προορίζονται για διακίνηση κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών, εργατικού δυναμικού κ.λπ., δεν κάνει τίποτε άλλο από το αναιρεί την ίδια την Παγκοσμιοποίηση. Η παγκόσμια οικονομία εξαρτάται, λοιπόν, από τη θέληση της Φύσης…
Φαίνεται πως έπρεπε να υπάρξει ένας κορωνοϊός, για να διαπίστωσουν κάποιοι ότι, αν μη τι άλλο, η Φύση θέτει όρια στα πάντα. Όρια τα οποία δεν έθεσαν οι ΗΠΑ, λόγου χάρη, όταν δέχθηκαν την Κίνα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, το 2001, και της άνοιξαν την πόρτα στην παγκοσμιοποιημένη ανάπτυξη. Τώρα μία υγειονομική κρίση, μία επιδημία, μπορεί να αποσύρει από το προσκήνιο την Κίνα, τη δεύτερη οικονομία της Γης, σιγοροκανίζοντας το (σημαντικό για όλη την ανθρωποτητα πια) ΑΕΠ της.  Ο κορωνοϊός του Γουχάν και ιδίως η εξάπλωσή του δεν έχει συνταράξει μόνο τις υγειονομικές υπηρεσίες όλων των κρατών, αλλά και τις αγορές.
 Όλα τα παραπάνω προοικονομούν μια νέα παγκόσμια οικονομική ύφεση. Και όσο οι εμπειρότεροι επιδημιολόγοι αδυνατούν να προβλέψουν πώς θα εξαπλωθεί ο ιός και τι διαστάσεις θα λάβει, η αβεβαιότητα και η κυριολεκτικώς πυρετική ατμόσφαιρα αναγκάζουν την παγκόσμια οικονομία να πληρώσει βαρύ τίμημα. Το κλείσιμο της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη, αφού η Κίνα εδώ και χρόνια δε βρίσκεται στο περιθώριο αλλά στο επίκεντρο των διεθνών οικονομικών εξελίξεων.
Όμως, όλοι αυτοί οι κίνδυνοι- οικονομικοί, οικολογικοί, υγειονομικοί κ.τ.λ.- και οι μορφές που εκδηλώνονται, φίλοι μου, μας έχουν κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κόσμος, στον οποίο ζούμε, δεν είναι τόσο ασφαλής όσο μας επαγγέλονταν οι εμπνευστές και θιασώτες της Παγκοσμιοποίησης; Ιδιαίτερα μετά τα τελευταία γεγονότα, αποδεικνύεται ότι οι σύγχρονες δυτικές κοινωνίες υφίστανται όλο και περισσότερα πλήγματα. Τι συμβαίνει λοιπόν; Πού πήγε η αισιοδοξία για την απεριόριστη δυνατότητα του ανθρώπου να ελέγχει τα πάντα; Μήπως ήταν υπερφίαλη; Μήπως τελικά η Φύση έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο;




[1]  Ο κ. ΑΛΕΞΙΟΥ αρθρογραφεί στο φύλλο της Τετάρτης και του  Σαββατοκύριακου στην εφημερίδα της Καρδίτσας "Πρωινός Τύπος". (Για τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, επικοινωνία  κ.τ.λ: vaalexiou@yahoo.gr)

3o ΤΕΣΤ/ Β’ ΤΕΤΡ. ΣΤΗ ΝΕΟΕΛ. ΓΛΩΣΣΑ (18/02), A3, (5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ)



Σχόλιο:  Καλά τα πήγατε ως Τμήμα στο σημερινό Τεστ, παιδιά. Καλό βράδυ.


Η βαθμολογία έχει ως εξής:


Α/Α
ΤΕΣΤ
  18/02/2020
1
Άλλη χώρα
2
Άλλη χώρα
3
Άλλη χώρα
4
         Άλλη χώρα
5
14
6
18
7
17
8
14
9
11
10
17,5
11
16-
12
17+
13
15+
14
16
15
16,5
16
18
17
18,5
18
Απών
 19
18,5
 20
17
 21
Απών
22
15


2o ΤΕΣΤ/ Β’ ΤΕΤΡ. ΣΤΗ ΝΕΟΕΛ. ΓΛΩΣΣΑ (18/02), A2, (5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ)





Σχόλιο: Δεν τα πήγατε καλά σήμερα στο 2ο - για το β’ Τετράμηνο- Τεστ, παιδιά. Γι’ αυτό όποιος δεν έμεινε ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα που έλαβε, να με ενημερώσει με προσωπικό στο viber, ώστε να επανεξεταστεί στο επόμενο μάθημά μας.

Η βαθμολογία έχει ως εξής:


Α/Α
ΤΕΣΤ
  10/12/2019
1
Από άλλη χώρα
2
Από άλλη χώρα
3
Από άλλη χώρα
4
Από άλλη χώρα
5
Από άλλη χώρα
6
Από άλλη χώρα
7
Από άλλη χώρα
8
17
9
10
10
18
11
16
12
12
13
Απών
14
Απών
15
11
16
Κόπηκε από απουσίες
17
Απών
18
19
 19
17
 20
13
 21
13

                                              




Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Τι ξέρουν και τι θέλουν οι γονείς από τα φροντιστήρια;





Επιμέλεια: Βασίλης Αλεξίου, Φιλόλογος [1]


Τι ξέρουν και τι θέλουν οι γονείς από τα φροντιστήρια[2];

Σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια, όταν κάνει τον εκπαιδευτικό προγραμματισμό της, υπολογίζει μέσα σ’ αυτόν και τα φροντιστήρια, ξένων γλωσσών και ειδικής μαθησιακής στήριξης μα κυρίως για την εισαγωγή στην καλύτερη από πλευράς επαγγελματικής και οικονομικής εξέλιξης πανεπιστημιακή σχολή για το παιδί της.
Οι γονείς θεωρούν δεδομένο το φροντιστήριο όσο σχεδόν και το σχολείο- με τη διαφορά πως το σχολείο είναι υποχρεωτικό, ενώ το φροντιστήριο είναι επιλογή τους. Και επειδή το πληρώνουν άμεσα και επιλέγουν και το φροντιστήριο και τους καθηγητές- κάτι που δεν μπορούν να κάνουν για το σχολείο - νιώθουν ότι είναι πιο «κοντά» τους και μάλλον το εκτιμούν και πιο πολύ. Πιο πολύ και από το δημόσιο φροντιστήριο, την ενισχυτική διδασκαλία, που υπάρχει σε κάθε σχολικό συγκρότημα και όπου διδάσκουν νέοι ενθουσιώδεις και φιλόδοξοι εκπαιδευτικοί. Έτσι, το φροντιστήριο έχει μια εξ ορισμού- αλλά και αυθαίρετη ταυτόχρονα- νομιμοποίηση στην αντίληψη των γονέων.
Όσοι δεν υιοθετούν αυτή την κρατούσα αντίληψη προβληματίζονται και αναρωτιούνται: το σχολείο δεν κάνει καλά το έργο του και έρχεται το φροντιστήριο να καλύψει τα κενά; Και αν και σε όποιο βαθμό ισχύει αυτό, οι γονείς είναι άμοιροι ευθυνών ή αρκετοί απ’ αυτούς κρύβονται πίσω από φτηνές δικαιολογίες; Γιατί πολλοί από αυτούς τους γονείς, όταν λένε σχολείο, εννοούν μόνο τους εκπαιδευτικούς και παραλείπουν όλους τους άλλους συντελεστές που συνδιαμορφώνουν τη σχολική πραγματικότητα: εκπαιδευτικές πολιτικές, κοινωνικοί στόχοι, αναλυτικά προγράμματα, σχολικά βιβλία, λειτουργικά ζητήματα, υποδομές, καινοτομίες κτλ και κτλ. Ποιοι, όμως, με την ψήφο τους νομιμοποιούν τους παραπάνω συντελεστές και τις παραπάνω πολιτικές;
Ας είμαστε ειλικρινείς: Πολλοί γονείς έχουν και τις δικές τους ευθύνες. Και αυτό γιατί:
α) Δε διαπαιδαγωγούν σχεδόν καθόλου τα παιδιά τους. Θεωρούν το σχολείο ότι είναι μόνο φορέας γνώσης και μάλιστα χρησιμοθηρικά εξεταστοκεντρικής γνώσης. Δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιό τους ούτε καν υποψία στη σκέψη τους οι έννοιες: αρετή, σεβασμός, αλληλεγγύη, ενεργός πολίτης, ολοκληρωμένη προσωπικότητα, βιβλιοφιλία, ηθικές αξίες, αισθητική άποψη, αντίληψη για τη ζωή, δημόσια αγαθά, κοινό συμφέρον κτλ. Μια και μόνο είναι η έγνοιά αυτών των γονέων: τι προσοδοφόρο επάγγελμα θα κάνουν τα παιδιά τους!
β) Από το ξεκίνημα της σχολικής φοίτησης των παιδιών τους δεν τα βοηθούν με τον κατάλληλο και με συμπληρωματικό τρόπο. Δεν καλλιεργούν την αυτενέργειά τους ούτε τα ενθαρρύνουν, προάγοντας τις φιλοδοξίες και τα όνειρα των τέκνων τους αλλά σχεδόν τα αντικαθιστούν αυτοί ή- ακόμα χειρότερα- κάποιοι εκπαιδευτικοί- φροντιστές ακόμη και από την Α’ Δημοτικού.
γ) Δε διαμορφώνουν καμιά ουσιαστική σχέση των παιδιών τους με τη γνώση και το βιβλίο. Οι ίδιοι είναι τα πιο ζωντανά αντιπαραδείγματα για την πρώτη βιωματική εικόνα των παιδιών τους. Το «ανοιχτό βιβλίο», η δίψα για γνώση έχουν εξοριστεί από πολλές οικογένειες.
Συμπερασματικά, η εκτεταμένη φροντιστηριοποίηση της εκπαίδευσης προφανώς στρεβλώνει το ουσιώδες μορφωτικό, παιδαγωγικό και πολιτισμικό περιεχόμενο του δημόσιου σχολείου. Είναι μια ήττα κοινωνική και πνευματική και τη βρίσκουμε πάντα μπροστά μας. Τα εκτεταμένα φαινόμενα του φασισμού, του λαϊκισμού και της βίας και η αδυναμία μας στο να παίρνουμε σωστές αποφάσεις και να σχεδιάζουμε δημιουργικά το μέλλον μας είναι απτές και οδυνηρές αποδείξεις της αδυναμίας μας να ερμηνεύουμε ουσιαστικά τον κόσμο και την πραγματικότητα. Αλλά τι είναι πιο σημαντικό από αυτό, για να διαμορφώνουμε τη ζωή μας καταπώς την ονειρευόμαστε;




[1]  Ο κ. ΑΛΕΞΙΟΥ αρθρογραφεί στο φύλλο της Τετάρτης και του  Σαββατοκύριακου στην εφημερίδα της Καρδίτσας "Πρωινός Τύπος". (Για τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, επικοινωνία  κ.τ.λ: vaalexiou@yahoo.gr)
[2] Γράφει στις 08.02.2020 ο πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Τσούλιας. Το κείμενο είναι διασκευασμένο από εμένα και ιδωμένο μέσα και από το δικό μου πρίσμα.

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

1o ΤΕΣΤ, β’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, A3, (5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ)




Σχόλιο: Η αξιολόγηση των γραπτών έδειξε ότι τα πήγατε μέτρια, με κάποιες εξαιρέσεις, παιδιά. Βέβαια, κάποια στιγμιαία απροσεξία ή η βεβαιότητα ότι έτσι είναι η σωστή απάντηση «κόστισε» κάποιους βαθμούς σε πολλούς, αλλά όλα μέσα στο «παιχνίδι» είναι. Γίνεται επανέλεγχος.


Η βαθμολογία έχει ως εξής:


Α/Α
1ο ΤΕΣΤ Β’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ
  14/02/2020
1
Μαθητής από άλλη χώρα
2
Μαθητής από άλλη χώρα
3
Μαθητής από άλλη χώρα
4
Μαθητής από άλλη χώρα
5
13
6
17
7
08
8
Απών
9
Επανάληψη
10
17
11
13
12
18
13
15
14
14
15
16
16
17
17
20
18
08
19
20
20
13
21
Μαθητής από άλλη χώρα
22
13