Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Κάπου έχει καταρρεύσει το όλο οικοδόμημα...

 



Ψάχνουμε να δούμε τι φταίει, γενικώς και ειδικώς: Για την πανδημία, τον εκφυλισμό της κοινωνίας μας, την αυξημένη εγκληματικότητα-παραβατικότητα και εσχάτως τις… γυναικοκτονίες που τείνουν να εξελιχθούν κι αυτές σε… πανδημία.

Η πατριαρχία σου λέει… Τώρα ποια πατριαρχία (ή μητριαρχία) υπάρχει στις μέρες μας με τις διαλυμένες οικογένειες στο μεγαλύτερο ποσοστό, είναι ένα ερώτημα.

Τα παιδιά φορτωμένα με τόσα ψυχολογικά εξαιτίας των πολλαπλών εγωισμών μας ή της «ζωής που δεν ζήσαμε».

Οι μεγάλοι λοιπόν που είτε έτσι είτε αλλιώς κι αυτοί «έχουν ψυχή» (και πάνω απ’ όλα δικαιώματα…. γιατί στις υποχρεώσεις έχουν χάσει τον μπούσουλα), αντί να κάνουν/με την αυτοκριτική μας, τα φορτώνουμε… στους διπλανούς.

Προέχουν άλλωστε οι σωματικές μας απολαύσεις και το ατομικό βόλεμά μας.

Την αγάπη και την συμπόνια για τον συνάνθρωπο την αφήσαμε στους όποιους φιλανθρωπικούς … συλλόγους και ξεγνοιάσαμε.

Η ζωώδης, αποκλειστικά υλιστική ζωή είναι κυρίαρχη ενώ η όποια πνευματική έχει χαθεί στη μετάφραση (βλέπε: τον διχασμό και του πνευματικού-θρησκευτικού κόσμου στο θέμα της πανδημίας, παλαιότερα στο -προσφυγικό- μεταναστευτικό και πάει λέγοντας).

 Η αλαζονεία ότι εμείς είμαστε και κανένας άλλος. Ότι σε όλα έχουμε εμείς δίκιο και οι άλλοι λάθος είναι το κύριο χαρακτηριστικό της απολυτότητας (αλλά και της απολυταρχίας των από πάνω).

Για αυτό και οι καθημερινές διαψεύσεις των μεν και των δε, είναι βροχή με θανάτους κι από τις δύο πλευρές.

Το βλέπουμε και στον επιστημονικό κόσμο.

Η αλαζονεία της γνώσης είναι επίσης σημείο των καιρών.

Οι άνθρωποι-οι επιστήμονες εν προκειμένω- θα πρέπει να χρησιμοποιούν την γνώση τους προς όφελος της κοινωνίας και όχι για να ενισχύουν τον εγωισμό τους και την ματαιοδοξία τους.

Η απόκτηση πτυχίων δείχνει ανθρώπους που έχουν καλλιεργήσει το πνεύμα τους με πολύ κόπο, μόχθο και πειθαρχία. Κάποιοι μάλιστα που ανήλθαν από τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, το κατόρθωσαν με ακόμα μεγαλύτερες θυσίες.

Τι γίνεται όμως όταν κατά την διαδικασία κατάκτησης της γνώσης έχει υπεισέλθει (λόγω χαρακτήρα, συνθηκών ή τέλος πάντων κάποιου «ανοικτού παραθύρου» που βρήκε και μπήκε) κάποια ισχυρή δόση αλαζονείας;

Κι εδώ είναι το παράδοξο αλλά και αξιοπρόσεχτο. Κάποιοι άνθρωποι απλοί, απαίδευτοι, ακαλλιέργητοι (λόγω συνθηκών κ.λπ) χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη φυσική ευγένεια, αγνότητα, αθωότητα και ταπεινοφροσύνη.

Από την άλλη άνθρωποι μορφωμένοι βλέπουμε να έχουν μια σκαιότατη και βαναυσότατη συμπεριφορά. Πόσες φορές έχουμε δει ανθρώπους μορφωμένους να διακατέχονται από απίστευτη αίσθηση υπεροχής, έπαρση και υπεροψία;

Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο και πολύπλοκο να εξηγηθεί πως οι άνθρωποι «θρονιάζουν» τον εγωισμό τους πάνω στη γνώση την οποία έτυχε να κατακτήσουν.

Όπως λέμε για τη μέθη της εξουσίας, βλέπουμε να υπάρχει και η μέθη της γνώσης που δεν οδηγεί απλά σε παραλογισμό, αλλά κάποτε αγγίζει και τα όρια της… αυτοθέωσης.

Η διάψευση των όποιων βεβαιοτήτων, σε τέτοιες περιπτώσεις ανθρώπων και επιστημόνων (ευκαιρίας δοθείσης από την πανδημία που χτυπάει αδιακρίτως τους πάντες και ανατρέπει προβλέψεις και εκτιμήσεις) κάπου έρχεται να προσγειώσει ανώμαλα, τέτοιες αλαζονικές βεβαιότητες και λογικές.

Ο ίδιος ο σοφός Σωκράτης είχε επίγνωση της άγνοιάς του λέγοντας την περίφημη φράση «Έν οδα τι οδν οδα» («Ένα μόνο πράγμα γνωρίζω, ότι δε γνωρίζω τίποτα»), αντιτιθέμενος στην υπεροψία και σε αυτή την μέθη της αυτοεπιβεβαίωσης, της κορυφής στον τομέα μου.

Είναι χαρακτηριστική η παρομοίωση της γνώσης σαν ένα χωνί που όσο πιο πολύ την κατακτά κανείς, τόσο εκείνη διευρύνεται. Όσα περισσότερα δηλαδή μαθαίνουμε, άλλα τόσα συνειδητοποιούμε ότι δεν ξέρουμε…

Μέσα σε όλο λοιπόν αυτό τον ορυμαγδό της επικαιρότητας και όσων μας επιβάλλουν οι σύγχρονοι σοφοί- ειδικοί- κυβερνώντες και λοιποί ταγοί να στρεφόμαστε ο ένας εναντίον του άλλου ως τάχα επικυρίαρχοι (άνδρες- γυναίκες, εμβολιασμένοι- ανεμβολίαστοι, μορφωμένοι-αμόρφωτοι, πλούσιοι-φτωχοί, αξιωματούχοι- απλοί πολίτες και κάθε είδους τεχνητοί διαχωρισμοί).

Εμείς, κόντρα (όχι σε αυτούς, αλλά σε αυτή την κατάσταση που επιχειρούν να επιβάλουν) ας αντιπαραβάλλουμε τη φυσική ευγένεια, την ανιδιοτελή αγάπη, τη συμπόνια, την ανθρωπιά, την εντιμότητα, τους καλούς τρόπους, το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο όποιος κι αν είναι αυτός.

Και επειδή ακόμα και από μια καλά δομημένη προσωπικότητα, κάποια στιγμή στη ζωή μας, κάποιες πέτρες, για διάφορους λόγους και αιτίες θα καταρρεύσουν (ακόμη και όλο το οικοδόμημα τυχαίνει καμιά φορά), έχουμε ηθική υποχρέωση να τις μαζέψουμε σιγά σιγά και να τις ξαναχτίσουμε πέτρα -πέτρα.

Αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι και… (μιας και μπαίνουμε σε Χριστούγεννα και γιορτές) οι ευχές και ο λόγος μας (διά του παραδείγματος πρωτίστως) να πιάνει τόπο.

 http://aegeanews.gr/news/421256/421256/,

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

2o ΤΕΣΤ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛ. ΓΛΩΣΣΑ, B1, Β2- 5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ (01-12-2021)


 😀

Σχόλιο: Παιδιά, υπήρχαν αρκετά καλές επιδόσεις, οπότε έμεινα ικανοποιημένος από την δεύτερη δοκιμασία. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας χωρίς κατηγόριες, χωρίς κομπασμούς, χωρίς μπηχτές… Όλοι είμαστε μια ομάδα, μια γροθιά στην προσπάθειά μας για το καλύτερο! Για μένα είστε όλοι συνεργάτες μου.


 Β1


Α/Α

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1

--

2

---

3

--

4

--

5

16,5

6

19,5

7

----

8

18,5

9

20

10

18,5

11

17,5

12

15,5

13

20

14

19,5

15

20

16

20

17

18,5

18

19

19

20

20

19

21

-----

22

15,5

23

18-

24

13+

25

19,5

Κ. Οδ.

10,5 

                         

  Β2

Α/Α

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1

----

2

---

3

20

4

---

5

19,5

6

19-

7

19,5

8

19,5

9

10,5

10

19,5

11

17-

12

18-

13

17-

14

17,5

15

------

16

20

17

16,5

18

19,5

19

18-

20

19

21

19,5

22

-----

23

18,5

 

  Καλό απόγευμα!

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Βαθμολογίες μαθητών Α' τετραμήνου Γυμνασίου: Τα πέντε κριτήρια βαθμολόγησης

 


Υπουργείο Παιδείας: Τι ισχύει για το τρέχον σχολικό έτος

 

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι πέντε είναι τα κριτήρια,  τα οποία οι καθηγητές  θα πρέπει να συνεκτιμήσουν για να εκδώσουν τις βαθμολογίες του Α' τετραμήνου του τρέχοντος σχολικού έτους, το οποίο λήγει στις 20 Ιανουαρίου.


Ειδικότερα για το Γυμνάσιο συνεκτιμώνται τα παρακάτω κριτήρια:

Πρώτον: Η συνολική συμμετοχή του μαθητή στη μαθησιακή διδασκαλία (τα ερωτήματα που θέτει, οι απαντήσεις που δίνει, η συμβολή του στη μελέτη ενός θέματος μέσα στην τάξη, η συνεργασία του με συμμαθητές, η επιμέλεια στην εκτέλεση των εργασιών που του ανατίθενται), από την οποία ο εκπαιδευτικός σχηματίζει εικόνα για τις γνώσεις, την κατανόηση εννοιών και φαινομένων, τις δεξιότητες επίλυσης προβλήματος, τις επικοινωνιακές δεξιότητες, την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα κ.λπ.,

Δεύτερον: Οι εργασίες που εκτελεί ο μαθητής στο πλαίσιο της καθημερινής μαθησιακής διαδικασίας στο σχολείο ή στο σπίτι, ατομικά ή ομαδικά,

Τρίτον: Οι συνθετικές δημιουργικές εργασίες, ατομικές ή ομαδικές, και οι διαθεματικές εργασίες, ατομικές ή ομαδικές,

Τέταρτον: Οι τετραμηνιαίες δοκιμασίες αξιολόγησης (ωριαίες γραπτές δοκιμασίες ή ανάθεση και υποβολή/παρουσίαση ατομικής ή ομαδικής συνθετικής ή διαθεματικής δημιουργικής εργασίας ή αξιοποίηση των χαρακτηριστικών και των σταδίων εφαρμογής του μοντέλου της ανεστραμμένης τάξης),και ,

Πέμπτον: Οι ολιγόλεπτες γραπτές δοκιμασίες (τεστ).

Τι ισχύει για τις ωριαίες γραπτές δοκιμασίες

Όσον αφορά τις ωριαίες γραπτές δοκιμασίες αυτές είναι:

α) προειδοποιημένες, αν έπονται μιας ανακεφαλαίωσης ή

β) μη προειδοποιημένες, αν καλύπτουν την ύλη που διδάχθηκε στο αμέσως προηγούμενο μάθημα.

Δεν επιτρέπεται να πραγματοποιούνται περισσότερες από μία ωριαία γραπτή δοκιμασία κατά τη διάρκεια του ημερησίου διδακτικού προγράμματος και περισσότερες από τρεις (3) κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου διδακτικού προγράμματος.

Ομάδα μαθημάτων Α ́ και Β ́

Στα μαθήματα της Ομάδας Α ́ και της Ομάδας Β ́  διενεργείται υποχρεωτικά μία (1) τετραμηνιαία δοκιμασία αξιολόγησης.

Στα μαθήματα της Ομάδας Γ ́ δεν διενεργείται καμία τετραμηνιαία δοκιμασία αξιολόγησης.

Τι ισχύει για τις ολιγόλεπτες δοκιμασίες

Οι ολιγόλεπτες δοκιμασίες πραγματοποιούνται με ή χωρίς προειδοποίηση των μαθητών με τη μορφή σύντομων, ποικίλων και κατάλληλων γραπτών ερωτήσεων.

Ο αριθμός και η συχνότητα των ολιγόλεπτων δοκιμασιών που πραγματοποιούνται σε κάθε τετράμηνο επαφίενται στην κρίση του διδάσκοντος.