Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Έστω ότι συμφωνούμε!

 

Ψύχραιμη ματιά

 

Επιμέλεια: Βασίλης Αλεξίου, Φιλόλογος [1]

 

 

Έστω ότι συμφωνούμε!

 

Τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, ατέρμονες συζητήσεις λαμβάνουν χώρα σχετικά με το κατά πόσο είναι ασφαλές, και υπό ποιες συνθήκες, να λειτουργήσουν και πάλι τα σχολεία.

Νέα έρευνα που έλαβε χώρα στην Μεγάλη Βρετανία οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στο σχολικό περιβάλλον η νόσος Covid-19 μεταδίδεται ευκολότερα από εκπαιδευτικό σε εκπαιδευτικό ή από εκπαιδευτικό σε μαθητή και λιγότερο από μαθητή σε εκπαιδευτικό ή άλλο μαθητή[2]. Τα πράγματα περιπλέκονται όσο δε βλέπουμε ως ανθρωπότητα «φως στο τούνελ». Αλλά, ας δούμε το θέμα με ψύχραιμη ματιά.

Καταρχάς, έστω ότι συμφωνούμε στο εξής: Η τηλεκπαίδευση δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση για εφήβους. Και αυτό γιατί πέρα από την κοινωνικότητα και κοινωνικοποίηση που ούτως ή άλλως έχουν ανάγκη οι μαθητές μας στην ηλικία αυτή, απειλείται έντονα και η υγεία τους με καθημερινά 10ωρα μπροστά σε μια μικρή οθόνη. Και εν τέλει όσο καλά και να πηγαίνει η Τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία. Όλοι όσοι έχουν σχέση με την Εκπαίδευση το γνωρίζουν αυτό.

Παρόλα αυτά όλον αυτόν τον καιρό, στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, εκπαιδευτικοί και μαθητές- συχνά και οι γονείς- με το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, βρισκόμενοι ατελείωτες ώρες μπροστά από μία οθόνη υπολογιστή, τάμπλετ ή ακόμα και κινητού τηλεφώνου, για να υπερασπιστούν το αγαθό της μόρφωσης.

Από την άλλη, όμως, θα ήθελα να σας κοινοποιήσω τον προβληματισμό μου μετά τη σημερινή απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να ανοίξουν μεθαύριο Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου τα Γυμνάσια και τα Λύκεια εν μέσω του χειμώνα χωρίς κανένα επιπλέον μέτρο προφύλαξης σε μικρές αίθουσες με πάνω από 20 ανά τμήμα εφήβους με γερασμένους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς που πολλοί από αυτούς έχουν και προβλήματα υγείας. Αν, λοιπόν, λέω αν, κάποιοι εκπαιδευτικοί  ή μαθητές ή γονείς τους αρρωστήσουν σοβαρά ή (τελικά) πεθάνουν ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Το Υπουργείο; Η ολομέλεια της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων; Όλοι μαζί;

Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο υγειονομικής προστασίας. Όπως έκλεισαν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, πριν από τρεις μήνες, με τους ίδιους όρους ξανανοίγουν τη Δευτέρα. Αλλά και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, που άνοιξε πριν από 15 μέρες, ήδη είναι πάνω από 170 πλέον τα σχολεία και τα τμήματα (ένα από τα οποία στην Καρδίτσα) που έκλεισαν εκ νέου λόγω κρουσμάτων κορονοϊού σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας[3].

Κοντολογίς, χωρίς να αμφισβητείται η αξία της σχολικής ζωής για όλη την κοινωνία ως χώρα, ας έχουμε υπόψη ως κοινή γνώμη πως τα μέλη της σχολικής κοινότητας (μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί) μπαίνουν σε κίνδυνο με την παραπάνω απόφαση. Όμως, βλέποντας με αισιοδοξία τα πράγματα ας ευχηθούμε να μην γίνει το κακό.


[1] Ο κ. ΑΛΕΞΙΟΥ αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Πρωινός Τύπος» στο φύλλο του Σαββατοκύριακου. (Για τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, επικοινωνία κ.τ.λ: vaalexiou@yahoo.gr)

[3] https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/342582_kleista-sholeia-pano-apo-170-ta-loyketa-se-dimotika-kai-nipiagogeia

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

ΝΕΟΕΛ. ΓΛΩΣΣΑ Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, ΕΝΟΤΗΤΑ 6η (Μ.Μ.Ε. και ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ)

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ,  ΕΝΟΤΗΤΑ 6η

 

 


ΕΝΝΟΙΕΣ

Είδησηλόγος που γνωστοποιεί πρόσφατο γεγονός ή συμβάν, που πληροφορεί, ανακοίνωση των πρόσφατων γεγονότων ή συμβάντων.

Ενημέρωση: η ενέργεια ή το αποτέλεσμα του ενημερώνω. 1. πληροφόρηση, κατατοπισμός κάποιου για πρόσφατα συμβάντα ή γεγονότα, μεταβολές, εξελίξεις 2. η καταγραφή, καταχώριση των τελευταίων μέχρι στιγμής συμβάντων, μεταβολών κτλ. σε ειδικό βιβλίο ή κατάλογο.

Ψυχαγωγία: η ψυχική και πνευματική ευχαρίστηση κάποιου μέσα από μια ενασχόληση, ένα έργο κτλ. που ικανοποιεί κάποιες ανώτερες πνευματικές και ψυχικές ανάγκες.

Ο όρος Τέταρτη εξουσία αναφέρεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.). Αρχικά αναφερόταν στον Τύπο, καθώς ήταν το μόνο μέσο, αλλά στη συνέχεια με την ανάπτυξη και των υπολοίπων (π.χ. ραδιόφωνο, τηλεόραση, Internet), χαρακτηρίζει τα ΜΜΕ γενικότερα. Γιατί νομίζεις πως τα Μ.Μ.Ε. ονομάζονται τέταρτη εξουσία;

Ποιες είναι οι άλλες τρεις; è…………...…………………………

 

Η λέξη Διαδίκτυο προέρχεται από τις λέξεις Διασύνδεση Δικτύων και αναφέρεται σε ένα σύνολο υπολογιστών και δικτύων που συνδέονται μεταξύ τους σε ένα παγκόσμιο δίκτυο έτσι ώστε να μπορούν να επικοινωνούν και να μοιράζονται πληροφορίες. Στα Αγγλικά η λέξη Internet προέρχεται από τις λέξεις International Network που σημαίνει Διεθνές Δίκτυο Υπολογιστών.

 

 


 

 1)   «Το γεγονός της εβδομάδας για τη χώρα μας»: Έχετε ενημερωθεί για  κάποιο σημαντικό γεγονός;  Ποιο είναι αυτό και από ποια πηγή αποκτήσατε πληροφορίες για κάτι που σας ενδιαφέρει; (Εφημερίδα, Τηλεόραση, Διαδίκτυο, Ράδιο;)

   

2) Διάβασε το παρακάτω κείμενο:

Καταρχάς, έστω ότι  συμφωνούμε στο εξής: Η τηλεκπαίδευση δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση για εφήβους. Και αυτό γιατί πέρα από την κοινωνικότητα που ούτως ή άλλως έχουν ανάγκη οι μαθητές μας στην ηλικία αυτή, απειλείται έντονα και η υγεία τους με καθημερινά 10ωρα μπροστά σε μια μικρή οθόνη. […] Από την άλλη, όμως, θα ήθελα να σας κοινοποιήσω τον προβληματισμό μου, απευθύνοντας μια ερώτηση στο Υπουργείο Παιδείας και στην Επιτροπή των Ειδικών. Ανοίγουν μεθαύριο Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου τα Γυμνάσια και τα Λύκεια εν μέσω του χειμώνα χωρίς κανένα επιπλέον μέτρο προφύλαξης σε μικρές αίθουσες με πάνω από 20 ανά τμήμα εφήβους, οι οποίοι μεταδίδουν τον ιό όπως οι ενήλικες, και με γερασμένους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς που πολλοί από αυτούς έχουν προβλήματα υγείας. Αν, λοιπόν, λέω αν κάποιοι εκπαιδευτικοί  ή μαθητές ή γονείς τους αρρωστήσουν σοβαρά και πεθάνουν ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Το υπουργείο οι ειδικοί όλοι μαζί; Θα ήθελα παρακαλώ πολύ μια απάντηση. […]

Βασίλης Αλεξίου, εφημ. «Πρωινός Τύπος» Καρδίτσας, φύλλο Σαββατοκύριακου

 

2α. Να δώσετε έναν τίτλο στο κείμενο.

2β.    μαθητές, μέτρο:  Βρείτε για καθεμιά από τις λέξεις αυτές τέσσερις λέξεις (απλές ή σύνθετες) που να ανήκουν στην ίδια γλωσσική οικογένεια. (Για τη σχετική θεωρία πατήστε το παρακάτω υπερσύνδεσμο: (σελίδα 94).

http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2298/Neoelliniki-Glossa_B-Gymnasiou_empl/en6_4.html,

 

2γ)    Στο κείμενο που σας δόθηκε πιο πάνω να βρείτε από μία αντωνυμία για καθένα από τα εξής είδη: Αόριστες, Προσωπικές, Ερωτηματικές, Κτητικές.


 

ΝΕΟΕΛ. ΓΛΩΣΣΑ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ: ΧΡΟΝΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΡΗΜΑΤΩΝ, ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ

 

ΧρονικΗ βαθμΙδα και η ΧρονικΗ ΔιΑρκεια -ποιον  των ΡημΑτΩν

 

 


 

1η Εργασία: Να εντοπιστεί στα παρακάτω Ρήματα η χρονική βαθμίδα (Παρόν, Παρελθόν, Μέλλον) και η χρονική διάρκεια τους -ποιον (Εξακολουθητική, Στιγμιαία, Συντελεσμένη). (Για τη σχετική θεωρία πατήστε το παρακάτω υπερσύνδεσμο: http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2256/Neoelliniki-Glossa_A-Gymnasiou_html-empl/indexf_2.htm, σελίδα 91).

 

ΡΗΜΑΤΑ

ΧΡΟΝΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ

ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

έτρεχα

 

 

θα έχω δει

 

 

ήξερα

 

 

έζησαν

 

 

θα έχουν αλλάξει

 

 

ζουν

 

 

έχω σκεφτεί

 

 

θα πηγαίνω

 

 

αναζητούσα

 

 

 

2η Εργασία: Να εντοπίσετε στην παρακάτω παράγραφο τα δομικά της μέρη (Θεματική Περίοδος, Σχόλια και Λεπτομέρειες, Κατακλείδα πρόταση) και στη συνέχεια να δώσετε έναν πλαγιότιτλο σε αυτή την παράγραφο. (Για τη σχετική θεωρία πατήστε το παρακάτω υπερσύνδεσμο: http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2256/Neoelliniki-Glossa_A-Gymnasiou_html-empl/indexg_4.htm, σελίδα 108).

 

Η φιλία είναι αναγκαιότατο αγαθό. Πρώτα στους νέους: ο φίλος είναι ο παραστάτης που θα ενθαρρύνει και θα βοηθήσει τον νέο άνθρωπο να μην κάνει σφάλματα (ανοησίες, αστοχίες, απρέπειες), ο οδηγός στο σωστό δρόμο, ο επίκουρος στις κακοτοπιές της ζωής. Έπειτα, στους πολύ ηλικιωμένους: αυτοί χρειάζονται την παρηγοριά, την περίθαλψη, τη φροντίδα του φίλου, επειδή δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους από σωματική ανεπάρκεια ή πνευματική αδυναμία. Τέλος, σε εκείνους που βρίσκονται στην ακμή της ηλικίας τους, ο φίλος είναι βοηθός στις καλές πράξεις, σύμβουλος και συνεργάτης στα ενάρετα έργα. Από τα παραπάνω γίνεται, επομένως, φανερή η σπουδαιότητα του δεσμού της φιλίας.

 


ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ:........................................

ΣΧΟΛΙΑ – ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ:............................

ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΑ ΠΡΟΤΑΣΗ: .................................

 

 


3η Εργασία: Παραγωγή λόγου

 

 


 

 

Σε ένα κείμενο (έκτασης 100- 120 λέξεων) μιλήστε για μια εξωσχολική (μη αθλητική) δραστηριότητα που σας αρέσει να περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας, δίνοντας κάποιες επιπλέον πληροφορίες για τη φύση της δραστηριότητας αυτής.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….…………..……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

ΝΕΟΕΛ. ΓΛΩΣΣΑ Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, Α. ΟΙ ΑΝΤΩΝΥΜΙΕΣ Β. ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΛΕΞΕΩΝ


ΕΝΟΤΗΤΑ 6η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

 Α. ΟΙ ΑΝΤΩΝΥΜΙΕΣ   Β. ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΛΕΞΕΩΝ


ΑΝΤΩΝΥΜΙΕΣ



ΑΝΤΩΝΥΜΙΕΣ

Αντωνυμίες λέγονται οι λέξεις που χρησιμοποιούμε αντί ονόματος, δηλαδή στη θέση ουσιαστικού ή επιθέτου. Η αντωνυμία πρέπει να αντικαθιστά ένα όνομα που είναι γνωστό ή έχει δηλωθεί τουλάχιστο μια φορά, γιατί διαφορετικά δημιουργείται ασάφεια και αοριστία στο λόγο.

Οι αντωνυμίες διακρίνονται σε 8 είδη:



1. Προσωπικές είναι οι αντωνυμίες που αντικαθιστούν τα τρία πρόσωπα του λόγου. Δηλαδή: εγώ – εσύ - αυτός, αυτή , αυτό. Κλίνονται ως εξής:

ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΝΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ

ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ

ονομ.

εγώ

εσύ

εμείς

εσείς

γεν.

εμένα (μου)

εσένα (σου)

εμάς (μας)

εσάς (σας)

αιτιατ.

εμένα (με)

εσένα (σε)

εμάς (μας)

εσάς (σας)

κλητ.

-

εσύ

-

εσείς

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΝΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ

ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ

ονομ.

αυτός (τος)

αυτή (τη)

αυτό (το)

αυτοί (τοι)

αυτές

(τες)

αυτά (τα)

γεν.

αυτού (του)

αυτής (της)

αυτού (του)

αυτών

(τους)

αυτών

(τους)

αυτών

(τους)

αιτιατ.

αυτόν (τον)

αυτήν (την)

αυτό (το)

αυτούς

(τους)

αυτές

(τις,τες)

αυτά

(τα)

κλητ.

-

 

 

 

Προσοχή: Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τα άρθρα, με τους αδύνατους τύπους των προσωπικών αντωνυμιών. Τα άρθρα συνοδεύουν ονόματα, ενώ οι αντωνυμίες, συνοδεύουν ρήματα.

Του Νίκου, της τάξης, του αλόγου. (εδώ έχουμε άρθρα).

Του μίλησα, της έδειξα, του φώναξα. (εδώ έχουμε προσωπικές αντωνυμίες)

Του (προσωπική αντωνυμία) μίλησα του (άρθρο) ανθρώπου.

Τον (προσωπική αντωνυμία) έπιασαν τον (άρθρο) κλέφτη.

 

 

2. Δεικτικές αντωνυμίες.
Δεικτικές λέγονται οι αντωνυμίες, που τις χρησιμοποιούμε για να δείχνουμε κάτι χωρίς να το ονομάζουμε. Αυτές είναι:

1

Αυτός, αυτή, αυτό. Τις χρησιμοποιούμε για να δείξουμε όσα βρίσκονται κοντά μας.

2

(Ε)τούτος, (ε)τούτη, (ε)τούτο. Τις χρησιμοποιούμε για να δείξουμε όσα βρίσκονται πολύ κοντά μας.

3

Εκείνος, εκείνη, εκείνο. Τις χρησιμοποιούμε για να δείξουμε όσα βρίσκονται μακριά μας.

4

Τέτοιος, τέτοια, τέτοιο. Τις χρησιμοποιούμε για να δείξουμε ποιότητα.

5

Τόσος, τόση, τόσο. Τις χρησιμοποιούμε για να δείξουμε ποσότητα.

3. Οριστικές αντωνυμίες.
Οριστικές λέγονται οι αντωνυμίες που ξεχωρίζουν κάτι από άλλα του ίδιου είδους. Οι αντωνυμίες αυτές είναι:
1. Το επίθετο ίδιος, ίδια, ίδιο, και
2. Το επίθετο μόνος, μόνη, μόνο

4. Αόριστες αντωνυμίες.
Αόριστες λέγονται οι αντωνυμίες που φανερώνουν ένα πρόσωπο ή ένα πράγμα αόριστα, χωρίς να το ονομάζουν. Αυτές είναι:

1

Ένας, μια, ένα.

2

Καθένας καθεμιά, καθένα.

3

Kάποιος, κάποια, κάποιο.

4

Κανένας, καμιά, κανένα

5

Kάμποσος, κάμποση, κάμποσο

6

Άλλος, άλλη, άλλ

7

(ο, η, το) δείνα, τάδε

8

κάτι, κατιτί, καθετί.

5. Αναφορικές αντωνυμίες.

Αναφορικές λέγονται οι αντωνυμίες με τις οποίες ολόκληρη η πρόταση αναφέρεται σε μια λέξη. Αυτές είναι: τα άκλιτα που, ό,τι (π.χ. πού είναι τα παιδιά; (κοίταζε σαν παιδί που τα καταλαβαίνει όλα, μάζευε ό,τι έβρισκε, κ.λ.π.)

α. ο οποίος, η οποία, το οποίο. (π.χ. το σχολείο στο οποίο έμαθε τα πρώτα του γράμματα, ο γιατρός του χωριού).

β. όποιος, όποια, όποιο. (π.χ. όποιος έρθει πρώτος, θα πάρει το κύπελλο, όποια γράψει καλύτερα, θα κερδίσει ένα ταξίδι, κ.λ.π.

γ. το όσος, όση, όσο (π.χ. φάε όσο θέλεις, τράβα με όση δύναμη μπορείς, ας είναι όσοι θέλουν, κ.λ.π.).

 

6. Ερωτηματικές αντωνυμίες.

Έτσι λέγονται οι αντωνυμίες που τις χρησιμοποιούμε για να κάνουμε ερωτήσεις.
Αυτές είναι:

 

το απόλυτο τι (δεν κλίνεται)

οι αντωνυμίες

ποιος – ποια –ποιο

οι αντωνυμίες

πόσος –πόση –πόσο

 

7. Κτητικές αντωνυμίες.
Κτητικές λέγονται οι αντωνυμίες που φανερώνουν σε ποιόν ανήκει κάτι. Αυτές είναι:

Οι λέξεις: μου, σου, του, της, μας, σας, τους, όταν ακολουθούν ένα ουσιαστικό(βιβλίο μου, θρανίο σου, σπίτι μας, κ.λ.π.)

Το επίθετο δικός, δική, δικό.(δικό μου βιβλίο, δικό σου θρανίο, δική σου σάκα, δικό του παιχνίδι, κ.λ.π.).


Προσοχή: Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τις κτητικές αντωνυμίες με τις προσωπικές. Οι κτητικές αντωνυμίες μπαίνουν ύστερα από ουσιαστικό, ενώ οι προσωπικές, συνοδεύουν ρήμα.
Το σπίτι μου, ο σκύλος μας, η μητέρα της (κτητικές αντωνυμίες)

Μίλησέ μου, μας έδειξε, της είπε (προσωπικές αντωνυμίες)

Αρρώστησε το σκυλάκι μας (προσωπική αντωνυμία). Η ουρίτσα του (κτητική αντωνυμία) είναι κατεβασμένη.

Δεν μου (προσωπική αντωνυμία) μιλάει για τον καημό του (κτητική αντωνυμία).


8. Αυτοπαθείς αντωνυμίες.
Αυτοπαθείς λέγονται οι αντωνυμίες που φανερώνουν, πως το ίδιο πρόσωπο που ενεργεί, το ίδιο δέχεται και την ενέργεια αυτή. Αυτές είναι:
Τον εαυτό μου, τον εαυτό σου, τον εαυτό του.

 

 


 ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΛΕΞΕΩΝ


Οι λέξεις που σχηματίστηκαν από την ίδια απλή λέξη είτε με παραγωγή είτε με σύνθεση αποτελούν μια οικογένεια λέξεων. Οι λέξεις αυτές λέγονται συγγενικές.

(θάλασσα, θαλάσσιος, θαλασσινός, θαλασσής, θαλασσογράφος, θαλασσόλυκος, προσθαλάσσωση, κ.τ.λ).

 

ΥΠΟΨΗ: Όταν μια λέξη είναι σύνθετη, ανήκει στην ετυμολογική οικογένεια και του α΄ και του β΄ συνθετικού.

π.χ. η λέξη «καταγράφω»:

·         α΄ συνθετικό: κατά καταζητούμαι, καταβάλλω, κατάλογος…

·         β΄ συνθετικό: γράφω, γραφή, γραφτό, γραφείο, γραφειοκράτης…

 


ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-  ΑΣΚΗΣΕΙΣ

 

1. Να υπογραμμίσετε τις αντωνυμίες στις παρακάτω προτάσεις και να αναγνωρίσετε το είδος τους:

α. Κανένας δε γνωρίζει τον απατεώνα.
β. Θα σε περιμένω.
γ. Μην πειράξεις τα πράγματά μου.
δ. Κάνει ό,τι  θέλεις.
ε. Ποιος χτυπάει την πόρτα;

στ. Εσείς θα έρθετε σινεμά.

ζ. Ο καθηγητής με έβγαλε έξω από την τάξη.

η. Το βιβλίο σου βρίσκεται μέσα στο ντουλάπι.


2. Στις παρακάτω προτάσεις υπογράμμισε τις αντωνυμίες ως προς το είδος τους και να προσδιορίσετε το συντακτικό τους ρόλο:

α. Εμείς δε θα φύγουμε από δω.
β.  Κάποιοι άνθρωποι είναι πολύ απαιτητικοί.
γ. Ο καταστηματάρχης μου έδωσε την απόδειξη.
δ. Η απόφασή μου είναι αμετάκλητη.

ε. Το βιβλίο σου βρίσκεται μέσα στο ντουλάπι.

στ. Να σέβεστε τους άλλους

 ζ. Σου χρωστάει πολλά χρήματα;

 


3. Να σχηματίσετε τρεις παράγωγες και τρεις σύνθετες λέξεις που να ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις παρακάτω λέξεις (δηλαδή να είναι λέξεις συγγενικές):

α) λόγος:  …………………………………………………………………..
β) τύχη:  ………………………………………….…………………………
γ) τιμώ:  ……………………………………………..………………………
δ) φύση:  ……………………………………………………………………
ε) ανακρίνω: ……………………………………………………………….

στ) παιδί: ……………………………………..…………….................