Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Καλοκαιρινές … διαπιστώσεις (Γ΄ Μέρος): Βιαιοπραγία κατά εφοριακών υπαλλήλων




Ψύχραιμη ματιά
Επιμέλεια: Βασίλης Αλεξίου, Φιλόλογος [1]



Καλοκαιρινές … διαπιστώσεις (Γ΄ Μέρος)

Βιαιοπραγία κατά εφοριακών υπαλλήλων

Για του λόγου το αληθές ας θυμηθούμε, φίλοι μου, ορισμένα τέτοια γεγονότα.
22 Ιουλίου 2017: Επεισόδιο άσκησης βίας σε βάρος δύο ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων παρουσιάστηκε στην Πάτμο. Ιδιοκτήτης που ελέγχει αρκετά κέντρα διασκέδασης έδειρε δύο ελεγκτές της Αρχής που είχαν καταφθάσει στο νησί για τη διενέργεια ελέγχων. Ο ένας εκ των δύο ελεγκτών διακομίστηκε στην αρχή στο Κέντρο Υγείας του νησιού και την επόμενη ημέρα στο νοσοκομείο της Ρόδου!
10 Αυγούστου 2017: Με απειλές και εξύβριση αντέδρασε η ιδιοκτήτρια εστιατορίου στη Σάμο, όταν κλιμάκιο της τοπικής εφορίας τής επέβαλε 48ωρη αναστολή λειτουργίας. Μάλιστα, η ιδιοκτήτρια έφτασε στο σημείο να παραβιάσει την πινακίδα σφράγισης, παρά την παρουσία αστυνομικών, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ποινή της κατά 10 επιπλέον ημέρες και να οδηγηθεί η ίδια στο αυτόφωρο, όπου της επεβλήθη ποινή 12 μηνών φυλάκισης με αναστολή. Παρά ταύτα, επανήλθε με απειλητικό τηλεφώνημα στον εφοριακό που έβαλε το λουκέτο, με αποτέλεσμα να συλληφθεί εκ νέου!
18 Αυγούστου 2017: Επεισοδιακή κατάληξη είχε η έφοδος φοροελεγκτών που προσποιήθηκαν τους πελάτες σε ταβέρνα στην Αγριά του Βόλου. Όταν ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης κατάλαβε ότι πρόκειται για ελεγκτές πήρε ένα σπαθί (!) και άρχισε να το χτυπά πάνω στον πάγκο, όπου βρισκόταν η ταμειακή, ενώ τους εξύβρισε.
Την ίδια μέρα στο ίδιο μέρος άλλος ιδιοκτήτης- ζαχαροπλαστείου αυτός- μόλις οι ελεγκτές της εφορίας διαπίστωσαν σειρά παραβάσεων και του επέβαλαν χρηματικό πρόστιμο ύψους 500€, χωρίς να προβούν σε κλείσιμο της επιχείρησης του, καθώς εξέρχονταν από την ταβέρνα, βγήκε από το κατάστημά του, κραδαίνοντας μία καραμπίνα, με την οποία άρχισε να πυροβολεί στον αέρα! Αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία που προέβη στην σύλληψη του επιχειρηματία για παράνομη οπλοχρησία[2]
2 Σεπτεμβρίου 2017: Πρωτοφανή επίθεση κατά την διάρκεια του ελέγχου δέχθηκαν εφοριακοί από ιδιοκτήτη κρεπερί στο κέντρο της Λευκάδας. Την ώρα που τον έγραφαν, διότι δεν βρήκαν αποδείξεις σε επτά τραπέζια, ο επιχειρηματίας έλουσε τους ελεγκτές με δύο κουβάδες γεμάτους με το χυλώδες μείγμα για τις κρέπες! «Εγώ θα τους έκανα ακόμη χειρότερα. Θα τους σούβλιζα (!)» δήλωσε ο αδελφός του επιχειρηματία που διατηρεί ψησταριά!
Τέτοια και πολλά άλλα (π.χ. Σε άλλη παραλλαγή στο ίδιο μοτίβο φορολογούμενος με χρέη στην εφορία τραυμάτισε εφοριακό στη ΔΟΥ Χανίων!)- καθόλου κολακευτικά για τη χώρα μας- γεγονότα συνέβησαν. Και φυσικά τα τηλεοπτικά κανάλια- ιδίως τα ιδιωτικά-, ελλείψει ειδήσεων λόγω  θέρους,  τα προέβαλλαν εκτενώς αποσκοπώντας στην τηλεθέαση.
Γιατί οι ελεύθεροι επαγγελματίες προσπαθούν να φοροδιαφεύγουν[3]; Η «ευρεία αποστροφή» των Ελλήνων να πληρώσουν φόρους, εξηγείται εν μέρει από τις ιστορικές και πολιτιστικές συνθήκες του τόπου. Στην Οθωμανική περίοδο,  η αποφυγή πληρωμής των φόρων λογιζόταν ως «πατριωτικό καθήκον». Οι Έλληνες, λοιπόν, για πολλά χρόνια θεωρούν τους φόρους ως κλοπή. Η ελληνική νοοτροπία δεν μπορεί να δεχθεί ότι είναι τιμή να πληρώνει κανείς, κανονικά, τους φόρους του. Έλα, όμως, που είναι ανάγκη να αλλάξουμε νοοτροπία, αλλιώς ως χώρα δεν έχουμε μέλλον. Να πληρώνουμε ανάλογα με τα εισοδήματά μας και γενικότερα τα περιουσιακά μας στοιχεία ναι, να μην πληρώνουμε όμως εμείς και να πληρώνουν οι άλλοι δε γίνεται.
Όσοι, λοιπόν, δε λένε να το καταλάβουν αυτό και νομίζουν ότι με ύβρεις, με χειροδικίες, με απειλές ή με κουτοπονηριές θα αποφύγουν τον έλεγχο και γενικά τις υποχρεώσεις τους δεν πρόκειται να βρουν κανένα λογικό πολίτη σύμμαχό τους και στην πράξη υφίστανται πολλαπλάσιες συνέπειες[4]. Αντίθετα, μέσω της αυστηροποίησης του νομικού πλαισίου οι έλεγχοι επιβάλλεται να συνεχιστούν κανονικά, με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με στόχο την καταπολέμηση και πάταξη της φοροδιαφυγής.




[1]  Ο κ. ΑΛΕΞΙΟΥ αρθρογραφεί κάθε Πέμπτη και Κυριακή, στην εφημερίδα της Καρδίτσας «Πρωινός Τύπος».. (Για τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, επικοινωνία  κ.τ.λ: vaalexiou@yahoo.gr). (Για τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, επικοινωνία  κ.τ.λ: vaalexiou@yahoo.gr)
[2] Σημειωτέον, ο επιχειρηματίας, σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, κίνησε υποψίες και έδωσε αφορμή για έρευνα στο σπίτι του, όπου βρέθηκαν μία καραμπίνα, όπλα με φυσίγγια και ένα αεροβόλο. Επιπλέον,  κρυμμένα στο... πλυντήριο των ρούχων είχε 350.000 ευρώ και χρυσές λίρες!
[3] Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι- και να ήθελαν- δεν μπορούν να το κάνουν. Καλώς, λέω εγώ.
[4] Τις οποίες εντέχνως αποκρύπτουν τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, μιας και οι ποινές δεν είναι μόνο τα πρόστιμα.

Share this