Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Η συγκεκριμένη έρευνα μόνο θλίψη προκαλεί




                                                                  Ψύχραιμη ματιά
Επιμέλεια: Βασίλης Αλεξίου, Φιλόλογος [1]




Η συγκεκριμένη έρευνα μόνο θλίψη προκαλεί

Κοιτούσα την είδηση[2] και αναρωτιόμουν; Αλήθεια σε ποιους αναγνώστες απευθύνεται; Για να μην πω: σε πολίτες ποιας χώρας απευθύνεται; Όχι, βέβαια, πως δεν ήταν σημαντική. Είχε την αξία της και για τους πολίτες- αναγνώστες της χώρας μας, αλλά … σε μια άλλη εποχή. Την εποχή πριν από την κρίση.
Και τι έλεγε η είδηση; «Νέα έρευνα[3] δείχνει πως η υπερβολική διέγερση του εγκεφάλου μπορεί να είναι αντιπαραγωγική στους χώρους εργασίας για όσους έχουν πατήσει τα 40 χρόνια της ζωής τους. Η διέγερση του εγκεφάλου είναι σημαντική σε κάθε στάδιο της ζωής, για να μπορεί να διατηρεί κανείς το μυαλό του σε καλή κατάσταση στις μεγαλύτερες ηλικίες. Όπως, η υπερβολική άσκηση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, έτσι και η υπερβολική διέγερση του εγκεφάλου μπορεί να είναι αντιπαραγωγική. Οι άνθρωποι άνω των 40 ετών δεν πρέπει να δουλεύουν πολλές ώρες (δηλαδή πάνω από 30 ώρες την εβδομάδα), καθώς έτσι μπορεί να επιταχύνουν τη γνωστική παρακμή. Τα κύρια συμπτώματά της είναι η αδυναμία συγκέντρωσης και τα προβλήματα μνήμης, τα οποία συνήθως έρχονται ως αποτέλεσμα πολλών ωρών εργασίας[...], ενώ τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα για όσους δούλευαν πάνω από 55 ώρες.».
Επαναλαμβάνω η συγκεκριμένη έρευνα δίνει πολύτιμες πληροφορίες. Όμως, στη χώρα μας η εργασιακή κατάσταση έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης σε τέτοιο βαθμό, ώστε δυστυχώς να συμβαίνουν τα αντίθετα από όσα διαπιστώνει (και συνακόλουθα προτείνει) το πόρισμα της έρευνας.
Πιο συγκεκριμένα όσοι εξασκούν κάποιο επάγγελμα- κατά βάση πνευματικό, αλλά και χειρωνακτικό θα ’λεγα, αφού και σε αυτά χρειάζεται σκέψη, έμπνευση, δεξιοτεχνία- όχι μόνο εργάζονται πολλές ώρες, αλλά και πολύ περισσότερες, για να βγάλουν τα τρέχοντα έξοδα ή και να αποταμιεύσουν, αν είναι δυνατό, και κάποια χρήματα, γιατί δεν ξέρουν αν θα έχουν και στο άμεσο μέλλον τη δουλειά τους. Και οι εργαζόμενοι αυτοί είναι στην πλειοψηφία τους πάνω από 40 ετών! Από την άλλη οι εργαζόμενοι που θα μπορούσαν να εργάζονται περισσότερες ώρες χωρίς να επιταχύνουν τη γνωστική τους παρακμή- και αυτοί είναι οι νέοι- ή δεν εργάζονται καθόλου[4], οπότε η ενεργητικότητά τους αντί να επιφέρει παραγωγικότητα πάει στράφι ή υποεργάζονται[5] λίγες ώρες την εβδομάδα, χωρίς να μπορούν να βγάλουν ούτε τα προς το ζην!
Συμπερασματικά, η συγκεκριμένη έρευνα μόνο θλίψη μπορεί να προκαλεί στους αναγνώστες. Ειδικά σε μία χώρα, όπως η δική μας, όπου υπάρχει η τάση να αυξάνονται συνεχώς τα όρια συνταξιοδότησης.




[1]  Ο κ. ΑΛΕΞΙΟΥ αρθρογραφεί κάθε Πέμπτη και Κυριακή. (Για τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, επικοινωνία  κ.τ.λ: vaalexiou@yahoo.gr). (Για τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, επικοινωνία  κ.τ.λ: vaalexiou@yahoo.gr)
[2] Πρωινός τύπος, Σάββατο  23/9/2017.
[3] Του Melbourne Institute of Applied Economics and Social Research, όπου συμμετείχαν 3.500 γυναίκες και 3.000 άνδρες ηλικίας άνω των 40 ετών.
[4] Τα ποσοστά ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) στην Ελλάδα είναι 47,9% !
[5] Το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2017 δημιουργήθηκαν στη χώρα μας  924.321 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι μισές (ποσοστό 50,25%) δηλαδή 464.433 θέσεις  αθροιστικά  είναι μη πλήρους ωραρίου: [μερικής (341.104 - 36,90%) και εκ περιτροπής (123.329 - 13,35%)].

Share this