Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Αλλά αυτό δυστυχώς δεν πρόκειται να γίνει!

 


Επιμέλεια: Βασίλης Αλεξίου, Φιλόλογος [1]


 

Αλλά αυτό δυστυχώς δεν πρόκειται να γίνει!

 

Αυτές τις τελευταίες μέρες τούτου του παράξενου καλοκαιριού της πανδημίας, η στάση της κυρίας Κεραμέως, θυμίζει εν πολλοίς τη στάση της Γαλλίδας βασίλισσας που είπε για τους υπηκόους της «Αν δεν έχουνε ψωμί, ας φάνε παντεσπάνι».  Η περίφημη φράση που αποδίδεται από κάποιους στη βασίλισσα της Γαλλίας Μαρία Αντουανέτα, αν και λαθεμένα[2], ήταν ενδεικτική της απόλυτης αδιαφορίας, άγνοιας και περιφρόνησης της άρχουσας τάξης της Γαλλίας για τα δεινά που βίωνε ο πεινασμένος και εξαθλιωμένος Γαλλικός λαός.

Σαν άλλη «Μαρία Αντουανέτα» η κυρία Κεραμέως χαμογελαστή φόρεσε μέσα στην ασφάλεια του γραφείου της τη μάσκα της, για την οποία δήλωσε ότι η προμήθεια της είναι ατομική ευθύνη του καθενός, άρα το ΥΠΑΙΘ νίπτει τας χείρας του, και παράλληλα ανακοίνωσε τη λειτουργία των σχολείων με πλήρη σύνθεση, δηλαδή με τμήματα ακόμη και 25 μαθητών!

Βέβαια, όσον αφορά στο θέμα της χορήγησης μασκών εκτέθηκε ανεπανόρθωτα και η ίδια και η γενική γραμματέας του ΥΠΑΙΘ κυρία Γκίκα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου ότι θα χορηγηθούν τελικά δωρεάν δύο- τρεις μάσκες σε κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό.

Ασφαλής μέσα στο γραφείο της στο Μαρούσι, αποφασίζει για τις ζωές των άλλων και συζητά με τα στελέχη της εκπαίδευσης μέσω τηλεδιασκέψεων, παίρνοντας αποφάσεις για το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου.

Κομπάζει η κυρία Κεραμέως: «Προβλέπονται διαφορετικά διαλείμματα, ώστε να περιοριστεί ο συγχρωτισμός πολλών διαφορετικών μαθητικών ομάδων». Πόσο μακριά είναι από την πραγματικότητα (πράγμα που είναι λογικό, όπως θα καταλάβετε όσοι διαβάσετε το παρόν κείμενο ως το τέλος). Άνθρωποι με άγνοια της πραγματικότητας, που έχουν δεκάδες συμβούλους «αυλοκόλακες». Μόνο που η άγνοια μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες εξελίξεις.

Εξηγούμαι: Όποιος έχει πάει σε δημόσιο Γυμνάσιο ή Λύκειο (τα τελευταία χρόνια και στο Δημοτικό) γνωρίζει ότι υπάρχουν οι ειδικότητες εκπαιδευτικών πέρα από τις κλασικές. Μάλιστα, είναι γνωστό ότι περίπου το 30% των εκπαιδευτικών υπηρετούν σε 2 και 3 (κάποιοι και σε 4) διαφορετικά σχολεία! Άρα τα διαλείμματα δεν μπορούν να είναι διαφορετικά για κάθε τμήμα και συγχρόνως να συμπίπτουν σ ε όλα τα παραπάνω σχολεία.

Ας βγει, λοιπόν, από το «ανάκτορό» της η κυρία Κεραμέως και ας έρθει να μπει για μία και μοναδική μέρα να κάνει μάθημα. Να μπει σε τμήμα 25 ατόμων και να κάνει ένα συνεχόμενο τετράωρο, φορώντας μάσκα. Να δει τα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί εν μέσω πανδημίας και μετά ας κάνει τις όποιες ανακοινώσεις.

Αλλά αυτό δυστυχώς δεν πρόκειται να γίνει. Οι «Αντουανέτες» του ΥΠΑΙΘ θα συνεχίζουν να παίρνουν αποφάσεις όχι με γνώμονα την ασφαλή επιστροφή στα σχολεία του παιδικού και εκπαιδευτικού κόσμου, αλλά με βάση τις δικές τους σχολικές εμπειρίες. Και αν αναρωτιέστε ποιες είναι αυτές παραθέτω λίγα μόνο από τα βιογραφικά της στοιχεία.


ΣημείωμαΝίκη Κεραμέως: Κόρη του ομότιμου καθηγητή Πολιτικής Δικονομίας Κωνσταντίνου Κεραμέως, εκ των εξεχουσών ακαδημαϊκών προσωπικοτήτων, ιδρυτή της δικηγορικής εταιρείας «Κεραμεύς και Συνεργάτες» με διπλή έδρα στη Νέα Υόρκη και την Αθήνα! Η Νίκη Κεραμέως αποφοίτησε από το Κολέγιο Αθηνών. Στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές της  στο Χάρβαρντ στην Βοστώνη (Η.Π.Α.) και στο Παρίσι (Πανεπιστημίου Paris II (Panthéon-Assas) στη Νομική.



[1] Ο κ. ΑΛΕΞΙΟΥ αρθρογραφεί στην εφημερίδα της Καρδίτσας "Πρωινός Τύπος" στο φύλλο του Σαββατοκύριακου. (Για τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, επικοινωνία κ.τ.λ: vaalexiou@yahoo.gr)

[2] Είναι αρκετά δύσκολο η δήλωση να ανήκει πράγματι σε εκείνη, καθώς γράφτηκε για πρώτη φορά το 1765, στο βιβλίο του Ζαν Ζακ Ρουσώ, «Απολογίες». Η Μαρία Αντουανέτα γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1755, που σημαίνει ότι όταν έγραψε ο Ρουσώ το βιβλίο, η μελλοντική βασίλισσα ήταν μόλις δέκα ετών και δεν είχε επισκεφτεί ούτε μία φορά τη Γαλλία! Η δήλωση αυτή, εάν πράγματι έγινε, ανήκει στην Μαρία Τερέζα, τη σύζυγο του Βασιλιά Λουδοβίκου 14ου, που έζησε έναν αιώνα πριν από τη Γαλλική Επανάσταση (1789 μ.Χ.).

 

Share this

0 Comment to "Αλλά αυτό δυστυχώς δεν πρόκειται να γίνει!"

Δημοσίευση σχολίου