Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

ΝΕΟΕΛ. ΓΛΩΣΣΑ, Α1, Α2 Τμήματος, 5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ: Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ


 

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ

Παράγραφος ονομάζεται ένα αυτόνομο τμήμα σε ένα εκτεταμένο κείμενο που διαβάζουμε.

Κάθε παράγραφος  αποτελείται από τρία τμήματα (= Δομικά Μέρη)

α) Θεματική Περίοδος: Είναι το πρώτο μέρος της παραγράφου. Το πιο σημαντικό. Στο τμήμα αυτό ο συγγραφέας εκφράζει σύντομα αλλά με σαφήνεια (= ξεκάθαρα) την άποψη του για ένα θέμα.

β) Σχόλια-Λεπτομέρειες: Είναι το δεύτερο (και μεγαλύτερο, πιο εκτεταμένο) μέρος της παραγράφου. Στο τμήμα αυτό ο συγγραφέας επεξηγεί και τεκμηριώνει την άποψη που εξέφρασε πιο πάνω.

γ) Κατακλείδα- Πρόταση: Το τελευταίο τμήμα της παραγράφου. Σε αύτη ο συγγραφέας επαναδιατυπώνει την άποψη του (την ξαναλέει δηλαδή με διαφορετικά λόγια-λέξεις). Το τμήμα αυτό μπορεί και να απουσιάζει κάποιες φορές. Συνήθως υπάρχει μια από τις παρακάτω λέξεις: Έτσι,….// Επομένως,…// Συμπερασματικά,…// …, λοιπόν,…

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Το 5ο Γυμνάσιο Καρδίτσας είναι ένα από τα καλύτερα σχολεία της πόλης μας. Και αυτό διότι, πρώτον, είναι ένα μικρό σχολείο, οπότε οι μαθητές ανά τμήμα δεν ξεπερνάνε τους είκοσι, που είναι ένας ιδεατός αριθμός. Δεύτερον, ο Διευθυντής και η υποδιευθύντρια του σχολείου είναι πολύ έμπειροι στα διοικητικά και επομένως διαχειρίζονται με μεγάλη σοβαρότητα οτιδήποτε παρουσιαστεί στη σχολική μονάδα καθημερινά. Τέλος, μια σειρά από εκδηλώσεις, που λαμβάνουν χώρο σε εβδομαδιαία σχεδόν βάση, προσδίδουν ενδιαφέρον στους μαθητές και συνάμα τους φέρνουν πιο κοντά με τους καθηγητές τους. Από τα παραπάνω γίνεται, λοιπόν, φανερό ότι πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική μονάδα της πόλης μας.

 

ΕΡΓΑΣΙΑ:   Ανέπτυξε και εσύ τώρα σε μια παράγραφο μια από τις παρακάτω θεματικές προτάσεις.

 

1.    Τελικά, αυτή η καθηγήτρια (ή αυτός ο καθηγητής) μου είναι πολύ συμπαθής. Και αυτό γιατί…

2.    Αυτή η κυρία από το Δημοτικό θα μου μείνει αξέχαστη. Και αυτό γιατί…

3.    Το πάρτι γενεθλίων μου εφέτος ήταν φανταστικό. Και αυτό γιατί…

4.    Άλλη της επιλογής σας


Share this

0 Comment to "ΝΕΟΕΛ. ΓΛΩΣΣΑ, Α1, Α2 Τμήματος, 5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ: Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ"

Δημοσίευση σχολίου