Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

ΝΕΟΕΛ. ΓΛΩΣΣΑ Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, ΕΝΟΤΗΤΑ 6η (Μ.Μ.Ε. και ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ)

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ,  ΕΝΟΤΗΤΑ 6η

 

 


ΕΝΝΟΙΕΣ

Είδησηλόγος που γνωστοποιεί πρόσφατο γεγονός ή συμβάν, που πληροφορεί, ανακοίνωση των πρόσφατων γεγονότων ή συμβάντων.

Ενημέρωση: η ενέργεια ή το αποτέλεσμα του ενημερώνω. 1. πληροφόρηση, κατατοπισμός κάποιου για πρόσφατα συμβάντα ή γεγονότα, μεταβολές, εξελίξεις 2. η καταγραφή, καταχώριση των τελευταίων μέχρι στιγμής συμβάντων, μεταβολών κτλ. σε ειδικό βιβλίο ή κατάλογο.

Ψυχαγωγία: η ψυχική και πνευματική ευχαρίστηση κάποιου μέσα από μια ενασχόληση, ένα έργο κτλ. που ικανοποιεί κάποιες ανώτερες πνευματικές και ψυχικές ανάγκες.

Ο όρος Τέταρτη εξουσία αναφέρεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.). Αρχικά αναφερόταν στον Τύπο, καθώς ήταν το μόνο μέσο, αλλά στη συνέχεια με την ανάπτυξη και των υπολοίπων (π.χ. ραδιόφωνο, τηλεόραση, Internet), χαρακτηρίζει τα ΜΜΕ γενικότερα. Γιατί νομίζεις πως τα Μ.Μ.Ε. ονομάζονται τέταρτη εξουσία;

Ποιες είναι οι άλλες τρεις; è…………...…………………………

 

Η λέξη Διαδίκτυο προέρχεται από τις λέξεις Διασύνδεση Δικτύων και αναφέρεται σε ένα σύνολο υπολογιστών και δικτύων που συνδέονται μεταξύ τους σε ένα παγκόσμιο δίκτυο έτσι ώστε να μπορούν να επικοινωνούν και να μοιράζονται πληροφορίες. Στα Αγγλικά η λέξη Internet προέρχεται από τις λέξεις International Network που σημαίνει Διεθνές Δίκτυο Υπολογιστών.

 

 


 

 1)   «Το γεγονός της εβδομάδας για τη χώρα μας»: Έχετε ενημερωθεί για  κάποιο σημαντικό γεγονός;  Ποιο είναι αυτό και από ποια πηγή αποκτήσατε πληροφορίες για κάτι που σας ενδιαφέρει; (Εφημερίδα, Τηλεόραση, Διαδίκτυο, Ράδιο;)

   

2) Διάβασε το παρακάτω κείμενο:

Καταρχάς, έστω ότι  συμφωνούμε στο εξής: Η τηλεκπαίδευση δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση για εφήβους. Και αυτό γιατί πέρα από την κοινωνικότητα που ούτως ή άλλως έχουν ανάγκη οι μαθητές μας στην ηλικία αυτή, απειλείται έντονα και η υγεία τους με καθημερινά 10ωρα μπροστά σε μια μικρή οθόνη. […] Από την άλλη, όμως, θα ήθελα να σας κοινοποιήσω τον προβληματισμό μου, απευθύνοντας μια ερώτηση στο Υπουργείο Παιδείας και στην Επιτροπή των Ειδικών. Ανοίγουν μεθαύριο Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου τα Γυμνάσια και τα Λύκεια εν μέσω του χειμώνα χωρίς κανένα επιπλέον μέτρο προφύλαξης σε μικρές αίθουσες με πάνω από 20 ανά τμήμα εφήβους, οι οποίοι μεταδίδουν τον ιό όπως οι ενήλικες, και με γερασμένους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς που πολλοί από αυτούς έχουν προβλήματα υγείας. Αν, λοιπόν, λέω αν κάποιοι εκπαιδευτικοί  ή μαθητές ή γονείς τους αρρωστήσουν σοβαρά και πεθάνουν ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Το υπουργείο οι ειδικοί όλοι μαζί; Θα ήθελα παρακαλώ πολύ μια απάντηση. […]

Βασίλης Αλεξίου, εφημ. «Πρωινός Τύπος» Καρδίτσας, φύλλο Σαββατοκύριακου

 

2α. Να δώσετε έναν τίτλο στο κείμενο.

2β.    μαθητές, μέτρο:  Βρείτε για καθεμιά από τις λέξεις αυτές τέσσερις λέξεις (απλές ή σύνθετες) που να ανήκουν στην ίδια γλωσσική οικογένεια. (Για τη σχετική θεωρία πατήστε το παρακάτω υπερσύνδεσμο: (σελίδα 94).

http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2298/Neoelliniki-Glossa_B-Gymnasiou_empl/en6_4.html,

 

2γ)    Στο κείμενο που σας δόθηκε πιο πάνω να βρείτε από μία αντωνυμία για καθένα από τα εξής είδη: Αόριστες, Προσωπικές, Ερωτηματικές, Κτητικές.


 

Share this

0 Comment to " ΝΕΟΕΛ. ΓΛΩΣΣΑ Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, ΕΝΟΤΗΤΑ 6η (Μ.Μ.Ε. και ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ)"

Δημοσίευση σχολίου