Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

ΝΕΟΕΛ. ΓΛΩΣΣΑ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ: ΧΡΟΝΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΡΗΜΑΤΩΝ, ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ

 

ΧρονικΗ βαθμΙδα και η ΧρονικΗ ΔιΑρκεια -ποιον  των ΡημΑτΩν

 

 


 

1η Εργασία: Να εντοπιστεί στα παρακάτω Ρήματα η χρονική βαθμίδα (Παρόν, Παρελθόν, Μέλλον) και η χρονική διάρκεια τους -ποιον (Εξακολουθητική, Στιγμιαία, Συντελεσμένη). (Για τη σχετική θεωρία πατήστε το παρακάτω υπερσύνδεσμο: http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2256/Neoelliniki-Glossa_A-Gymnasiou_html-empl/indexf_2.htm, σελίδα 91).

 

ΡΗΜΑΤΑ

ΧΡΟΝΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ

ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

έτρεχα

 

 

θα έχω δει

 

 

ήξερα

 

 

έζησαν

 

 

θα έχουν αλλάξει

 

 

ζουν

 

 

έχω σκεφτεί

 

 

θα πηγαίνω

 

 

αναζητούσα

 

 

 

2η Εργασία: Να εντοπίσετε στην παρακάτω παράγραφο τα δομικά της μέρη (Θεματική Περίοδος, Σχόλια και Λεπτομέρειες, Κατακλείδα πρόταση) και στη συνέχεια να δώσετε έναν πλαγιότιτλο σε αυτή την παράγραφο. (Για τη σχετική θεωρία πατήστε το παρακάτω υπερσύνδεσμο: http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2256/Neoelliniki-Glossa_A-Gymnasiou_html-empl/indexg_4.htm, σελίδα 108).

 

Η φιλία είναι αναγκαιότατο αγαθό. Πρώτα στους νέους: ο φίλος είναι ο παραστάτης που θα ενθαρρύνει και θα βοηθήσει τον νέο άνθρωπο να μην κάνει σφάλματα (ανοησίες, αστοχίες, απρέπειες), ο οδηγός στο σωστό δρόμο, ο επίκουρος στις κακοτοπιές της ζωής. Έπειτα, στους πολύ ηλικιωμένους: αυτοί χρειάζονται την παρηγοριά, την περίθαλψη, τη φροντίδα του φίλου, επειδή δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους από σωματική ανεπάρκεια ή πνευματική αδυναμία. Τέλος, σε εκείνους που βρίσκονται στην ακμή της ηλικίας τους, ο φίλος είναι βοηθός στις καλές πράξεις, σύμβουλος και συνεργάτης στα ενάρετα έργα. Από τα παραπάνω γίνεται, επομένως, φανερή η σπουδαιότητα του δεσμού της φιλίας.

 


ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ:........................................

ΣΧΟΛΙΑ – ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ:............................

ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΑ ΠΡΟΤΑΣΗ: .................................

 

 


3η Εργασία: Παραγωγή λόγου

 

 


 

 

Σε ένα κείμενο (έκτασης 100- 120 λέξεων) μιλήστε για μια εξωσχολική (μη αθλητική) δραστηριότητα που σας αρέσει να περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας, δίνοντας κάποιες επιπλέον πληροφορίες για τη φύση της δραστηριότητας αυτής.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….…………..……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Share this

0 Comment to "ΝΕΟΕΛ. ΓΛΩΣΣΑ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ: ΧΡΟΝΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΡΗΜΑΤΩΝ, ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ"

Δημοσίευση σχολίου