Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Έστω ότι συμφωνούμε!

 

Ψύχραιμη ματιά

 

Επιμέλεια: Βασίλης Αλεξίου, Φιλόλογος [1]

 

 

Έστω ότι συμφωνούμε!

 

Τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, ατέρμονες συζητήσεις λαμβάνουν χώρα σχετικά με το κατά πόσο είναι ασφαλές, και υπό ποιες συνθήκες, να λειτουργήσουν και πάλι τα σχολεία.

Νέα έρευνα που έλαβε χώρα στην Μεγάλη Βρετανία οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στο σχολικό περιβάλλον η νόσος Covid-19 μεταδίδεται ευκολότερα από εκπαιδευτικό σε εκπαιδευτικό ή από εκπαιδευτικό σε μαθητή και λιγότερο από μαθητή σε εκπαιδευτικό ή άλλο μαθητή[2]. Τα πράγματα περιπλέκονται όσο δε βλέπουμε ως ανθρωπότητα «φως στο τούνελ». Αλλά, ας δούμε το θέμα με ψύχραιμη ματιά.

Καταρχάς, έστω ότι συμφωνούμε στο εξής: Η τηλεκπαίδευση δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση για εφήβους. Και αυτό γιατί πέρα από την κοινωνικότητα και κοινωνικοποίηση που ούτως ή άλλως έχουν ανάγκη οι μαθητές μας στην ηλικία αυτή, απειλείται έντονα και η υγεία τους με καθημερινά 10ωρα μπροστά σε μια μικρή οθόνη. Και εν τέλει όσο καλά και να πηγαίνει η Τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία. Όλοι όσοι έχουν σχέση με την Εκπαίδευση το γνωρίζουν αυτό.

Παρόλα αυτά όλον αυτόν τον καιρό, στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, εκπαιδευτικοί και μαθητές- συχνά και οι γονείς- με το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, βρισκόμενοι ατελείωτες ώρες μπροστά από μία οθόνη υπολογιστή, τάμπλετ ή ακόμα και κινητού τηλεφώνου, για να υπερασπιστούν το αγαθό της μόρφωσης.

Από την άλλη, όμως, θα ήθελα να σας κοινοποιήσω τον προβληματισμό μου μετά τη σημερινή απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να ανοίξουν μεθαύριο Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου τα Γυμνάσια και τα Λύκεια εν μέσω του χειμώνα χωρίς κανένα επιπλέον μέτρο προφύλαξης σε μικρές αίθουσες με πάνω από 20 ανά τμήμα εφήβους με γερασμένους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς που πολλοί από αυτούς έχουν και προβλήματα υγείας. Αν, λοιπόν, λέω αν, κάποιοι εκπαιδευτικοί  ή μαθητές ή γονείς τους αρρωστήσουν σοβαρά ή (τελικά) πεθάνουν ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Το Υπουργείο; Η ολομέλεια της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων; Όλοι μαζί;

Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο υγειονομικής προστασίας. Όπως έκλεισαν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, πριν από τρεις μήνες, με τους ίδιους όρους ξανανοίγουν τη Δευτέρα. Αλλά και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, που άνοιξε πριν από 15 μέρες, ήδη είναι πάνω από 170 πλέον τα σχολεία και τα τμήματα (ένα από τα οποία στην Καρδίτσα) που έκλεισαν εκ νέου λόγω κρουσμάτων κορονοϊού σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας[3].

Κοντολογίς, χωρίς να αμφισβητείται η αξία της σχολικής ζωής για όλη την κοινωνία ως χώρα, ας έχουμε υπόψη ως κοινή γνώμη πως τα μέλη της σχολικής κοινότητας (μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί) μπαίνουν σε κίνδυνο με την παραπάνω απόφαση. Όμως, βλέποντας με αισιοδοξία τα πράγματα ας ευχηθούμε να μην γίνει το κακό.


[1] Ο κ. ΑΛΕΞΙΟΥ αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Πρωινός Τύπος» στο φύλλο του Σαββατοκύριακου. (Για τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, επικοινωνία κ.τ.λ: vaalexiou@yahoo.gr)

[3] https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/342582_kleista-sholeia-pano-apo-170-ta-loyketa-se-dimotika-kai-nipiagogeia

Share this

0 Comment to "Έστω ότι συμφωνούμε!"

Δημοσίευση σχολίου