Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Ε, υποψήφιοι συζυγοκτόνοι! Υπάρχει και το συναινετικό διαζύγιο, το ξέρετε;

 

                                     


                                                                 Ψύχραιμη ματιά

Επιμέλεια: Βασίλης Αλεξίου, Φιλόλογος [1]


 

 

Ε, υποψήφιοι συζυγοκτόνοι! Υπάρχει και το συναινετικό διαζύγιο, το ξέρετε;

 


    Ο όρος διαζύγιο είναι νομικός όρος και σημαίνει τη λύση του γάμου με δικαστική απόφαση. Συνέπεια αυτής της απόφασης είναι η παύση της οικογενειακής συμβίωσης και ο σχηματισμός μιας νέας οικογένειας που περιλαμβάνει συνήθως τη μητέρα και τα παιδιά ενώ ο πατέρας αποχωρεί. Το διαζύγιο αποτελεί, έτσι, το κλείσιμο μιας πορείας ταραγμένων συζυγικών σχέσεων, το τέλος εντάσεων, καβγάδων και πολλαπλών κρίσεων μέσα στην οικογένεια.

Οι γονείς φθάνουν στην απόφαση του διαζυγίου μετά από μια επώδυνη πορεία. Ο καθένας αντιδράει στις υπάρχουσες συζυγικές δυσκολίες ανάλογα με τον χαρακτήρα του, τις εμπειρίες του και τα βιώματα των παιδικών του χρόνων. Οι συνθήκες δεν είναι εύκολες για κανένα και κανείς δε βγαίνει ικανοποιημένος από ένα διαζύγιο. Το διαζύγιο σημαίνει αποτυχία και για τους δύο συζύγους και για τον κοινό σκοπό με τον οποίο ξεκίνησαν, την δημιουργία μιας όσο είναι δυνατόν ευτυχισμένης οικογένειας.

Επίσης, το διαζύγιο είναι αλήθεια ότι σηματοδοτεί μια μεγάλη απώλεια στη ζωή του παιδιού, που περιλαμβάνει και την αλλαγή της οικογενειακής ζωής. Τα παιδιά είναι εκτεθειμένα σε τραυματικούς στρεσογόνους παράγοντες και η αντίδραση τους ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και τον χαρακτήρα τους.

Ωστόσο, όσες και αν είναι οι αρνητικές επιδράσεις ενός διαζυγίου στη ζωή του παιδιού, πιστεύω συμφωνείτε πως είναι πολύ λιγότερες από το θάνατο του ενός γονιού με δολοφόνο τον άλλον! Δε χρειάζεται πολύ μυαλό, για να το καταλάβει κάποιος αυτό.

Πόσο μάλλον (ή κατ΄ άλλους πσμάλλον) που οι τελευταίες επιστημονικές έρευνες
συντείνουν στο συμπέρασμα πως από μια τοξική συζυγική σχέση είναι προτιμότερο για τα παιδιά ένα φιλικό και πολιτισμένο συναινετικό διαζύγιο, αφού αργά ή γρήγορα θα υπάρξουν και αρκετές θετικές επιδράσεις από την εξέλιξη αυτή. Παραθέτω τις σημαντικότερες. 

Πρώτον, επέρχεται απόδραση από ένα κακοποιητικό ή βίαιο οικογενειακό περιβάλλον. Δεύτερον, θα πάψουν οι καθημερινές συζυγικές εντάσεις, καθώς ζώντας σε διαφορετικά σπίτια, αυτό μπορεί να ανακουφίζει συναισθηματικά και τους δύο πρώην συζύγους επ΄ ωφελεί στη ζωή των παιδιών. Τρίτον, οι γονείς, συνήθως είναι πιο χαρούμενοι τώρα που ζουν χωριστά πια, οπότε μπορούν να είναι πιο χαρούμενοι και στις επαφές με τα παιδιά τους, οπότε αυτά περνούν πιο όμορφα.

Για να συνοψίσουμε. Πάει η εποχή που η ασυμφωνία χαρακτήρων  οδηγούσε στη βία ή στην … καραμπίνα. Ο πολιτισμός της εποχής μας απαιτεί, αφήνοντας στην άκρη προκαταλήψεις, και θεωρίες του στυλ «τι θα πει ο κόσμος αν χωρίσω», εάν μια συζυγική σχέση είναι τοξική για το καλό των συζύγων, ακόμη περισσότερο εάν υπάρχουν σε αυτή και παιδιά, να οδηγείται στο συναινετικό διαζύγιο παρά στο «εσύ στον τάφο και εγώ στη φυλακή»!



[1] Ο κ. ΑΛΕΞΙΟΥ αρθρογραφεί στην εφημερίδα της Καρδίτσας «Πρωινός Τύπος» στο φύλλο του Σαββατοκύριακου. (Για τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, επικοινωνία κ.τ.λ: vaalexiou@yahoo.gr)

Share this

0 Comment to "Ε, υποψήφιοι συζυγοκτόνοι! Υπάρχει και το συναινετικό διαζύγιο, το ξέρετε;"

Δημοσίευση σχολίου