Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Η ανοχή είναι συνενοχή!


            

Ψύχραιμη ματιά
 Επιμέλεια: Βασίλης Αλεξίου, Φιλόλογος [1]

Πρώτο συμβάν: Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017: «Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινωνία του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, η είδηση ότι 55χρονος, εύπορος Βολιώτης επιχειρηματίας συνελήφθη σε ξενοδοχείο της Κέρκυρας για ασέλγεια σε βάρος 15χρονου κοριτσιού, με το οποίο είχε πάει μαζί διακοπές, εν γνώσει της μητέρας της, η οποία επίσης συνελήφθη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 55χρονος επιχειρηματίας διατηρούσε στο παρελθόν, ανάλογη σχέση με την 18χρονη σήμερα, αδερφή της κοπέλας!».

Δεύτερο συμβάν: Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017: «Ένας 29χρονος συνελήφθη, στον Πειραιά, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής, κατηγορούμενος για βιασμό και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας κατ' εξακολούθηση και κατά συρροή. Όπως διαπιστώθηκε ο δράστης εντόπιζε στην περιοχή του Πειραιά κοπέλες, οι οποίες βάδιζαν μόνες τους, και αφού τις ακολουθούσε μέχρι την είσοδο των πολυκατοικιών, όπου διέμεναν, εισερχόταν μαζί τους στο ασανσέρ και με τη χρήση βίας ή απειλών, ασελγούσε σε βάρος τους! Ο κατηγορούμενος φέρεται να είπε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας: «Όσον αφορά τις επιθέσεις στις κοπέλες τις αποδέχομαι όλες. Δεν ξέρω τι με έπιανε και τις έκανα. Ξαφνικά θόλωνα, όταν έβλεπα νεαρή κοπέλα την έβλεπα σεξουαλικά.»

Η ανοχή είναι συνενοχή!

Το θέμα[2] κατάντησε να βρίσκεται στην επικαιρότητα σε εβδομαδιαία βάση. Σαν να είναι κάτι φυσιολογικό. Σαν να είναι ένα πρόβλημα καθημερινότητας. Δεν είναι όμως… Στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών ειδικά, αν ο δράστης είναι πρόσωπο οικείο και αγαπητό στο παιδί, το εκβιάζει ότι, αν μιλήσει για το «μυστικό τους», τότε κάθε σύνδεση ανάμεσά τους θα χαθεί. Ακόμα χειρότερα, εάν ο παιδόφιλος ενεργεί με τις πλάτες των γονέων (!), όπως συνέβη στην πρώτη περίπτωση, του Βολιώτη  επιχειρηματία, όπου η 15χρονη από τη Νέα Ιωνία είναι μέλος μιας εξαμελούς οικογένειας, που ζει στην ανέχεια και εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από την «φιλευσπλαχνία» του 55χρονου επιχειρηματία, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, εξυπηρετούσε τις ανάγκες της οικογένειας σε τρόφιμα και σε λογαριασμούς κοινής ωφελείας (ΔΕΗ, κ.τ.λ.).».
Που θα βρει ένα στήριγμα και το δίκιο της το κοριτσάκι στην περίπτωση αυτή, φίλοι μου; Στην περίπτωση που οι ίδιοι οι γονείς του το παρωθούν στην (ακούσια) πορνεία; Λοιπόν, σε αυτές τις περιπτώσεις το «βάρος» της ευθύνης πέφτει σε εμάς τους πολίτες. Στην περίπτωση της Κέρκυρας το «αταίριαστο» ζευγάρι είχε κινήσει τις υποψίες υπαλλήλων του ξενοδοχείου οι οποίοι άρχισαν διακριτικά να παρακολουθούν τον μεσόκοπο και το κοριτσάκι, οπότε δυο καμαριέρες που εργάζονταν έξω από το δωμάτιο του 55χρονου άκουσαν την ανήλικη να φωνάζει «άφησέ με ήσυχη, θέλω να φύγω» και αμέσως ειδοποίησαν τους υπεύθυνους του ξενοδοχείου οι οποίοι στη συνέχεια κάλεσαν την αστυνομία.
Το επαναλαμβάνω: Η ανοχή είναι συνενοχή. Κάθε ευαίσθητος και συνειδητοποιημένος πολίτης, θα πρέπει να ενημερώνει αμέσως για κάθε περιστατικό που πέφτει στην αντίληψή του και αφορά παιδί σε κίνδυνο. Θα πρέπει να γίνεται άμεση χρήση της Γραμμής SOS 1056, η οποία δέχεται καταγγελίες ακόμη και ανώνυμα και τις παραπέμπει στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές. Να ενεργούμε και ας κάνουμε λάθος εκτίμηση. Το λάθος είναι υποδεέστερο από την περίπτωση να συμβαίνει όντως μια τέτοια ανοίκεια πράξη!
Όσον αφορά τώρα τον άλλο παιδόφιλο (του Πειραιά), αυτό που μπορούμε να υποθέσουμε με σχετική σιγουριά, όμως, είναι ότι, όταν οι ίδιοι ως παιδιά έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, στη μετέπειτα (ενήλικη) ζωή τους, δυστυχώς μερικοί εξ αυτών, αντιδρούν αλλιώς σε ό,τι υπέστησαν, όταν ήταν παιδιά. Νιώθουν, δηλαδή, ότι αυτοί ήταν οι υπαίτιοι για τη διαπραχθείσα τότε αποτρόπαια πράξη. Εφόσον ενστερνιστούν κάτι τέτοιο, είναι πολύ πιο εύκολο να προσπαθήσουν να επαναλάβουν, ως ενήλικες τώρα, το ίδιο μοντέλο σε άλλα παιδιά που σύμφωνα με το αρρωστημένο τους μυαλό, «πάνε γυρεύοντας, επειδή βαδίζουν μόνα τους, επειδή βάζουν τέτοια ρούχα, κ.τ.λ.».





[1]  Ο κ. ΑΛΕΞΙΟΥ αρθρογραφεί κάθε Πέμπτη και Κυριακή στην εφημερίδα της Καρδίτσας «Πρωινός Τύπος». (Για τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, επικοινωνία  κ.τ.λ: vaalexiou@yahoo.gr)
[2] Για το οποίο επανειλημμένως έχουμε μιλήσει (βλέπε ενδεικτικά: 14 και 17/ 7/ 2016 «Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών», 6/10/2016 «Σεξουαλική κακοποίηση: Μια αιμάσσουσα κοινωνική πληγή», σελ. 3.

Share this