Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Ναι, αλλά για ποιον δημοσιογράφο μιλάμε;




Ψύχραιμη ματιά
Επιμέλεια: Βασίλης Αλεξίου, Φιλόλογος [1]



Αφόρμηση του σημερινού κειμένου αποτέλεσαν τα ευρήματα δημοσκόπησης της ΚΑΠΑ RESEARCH για λογαριασμό της Λαρισαϊκής εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», τα οποία δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Τρίτη 10 Απριλίου, όπου μεταξύ άλλων πάντα σε επίπεδο Θεσσαλίας, ο δημοσιογράφος είναι η δημοφιλέστερη απάντηση (49%) στο ερώτημα «ποιος είναι περισσότερο ικανός να ασκήσει επιρροή στην ελληνική κοινωνία σήμερα;». 


Ναι, αλλά για ποιον δημοσιογράφο μιλάμε;

Στη σύγχρονη εποχή, της πληροφορίας και της τεχνολογικής υπερεξέλιξης, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.) έχουν μια κυριαρχική και αξιομνημόνευτη παρουσία. Ο δημοσιογράφος πράγματι αποτελεί το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα μέσα και το κοινό και επιτελεί κοινωνική αποστολή με καταλυτική επίδραση στη διαμόρφωση της ζωής ατόμων και λαών. Η δύναμη που έχει στα χέρια του και που απορρέει από τη δυνατότητά του να αποκαλύπτει, να κρίνει, να ελέγχει αλλά και να κατευθύνει, μπορεί όμως, να τον οδηγήσει στην ηθική αλλοτρίωση, σε ανάρμοστη συμπεριφορά και στην ικανοποίηση ιδιοτελών στόχων.
Φαντάζομαι πολλοί αναγνώστες θα συμφωνούσαν μαζί μου πως αρκετοί από τους προβεβλημένους δημοσιογράφους φαίνεται να οδηγήθηκαν σε τέτοιες ατραπούς ηθικής παρακμής. Θα αναφέρω ένα τέτοιο παράδειγμα, αν και είναι πάρα πολλοί, αφού για Έλληνες δημοσιογράφους που εκπαιδεύονταν από το ΔΝΤ, ώστε να εκφράζουν θέσεις υπέρ του Ταμείου έκανε λόγο στις 15/6/2015 ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο Παναγιώτης Ρουμελιώτης. Σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη οι δημοσιογράφοι αυτοί παρακολουθούσαν σεμινάρια στην Ουάσιγκτον για να προβάλλουν τις απόψεις του ΔΝΤ αλλά και της Κομισιόν[2]! Μάλιστα η τότε πρόεδρος της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε πως «Στην Ελλάδα κάποιοι είχαν αναλάβει, εργολαβικά, στα δελτία Ειδήσεων, να αποκρύψουν ότι το χρέος δεν ήταν βιώσιμο», ενώ έκανε μάλιστα και ονομαστική αναφορά στο δημοσιογράφο, Γιάννη Πρετεντέρη, ο οποίος, όπως είπε η πρόεδρος, «το ομολογεί στο βιβλίο του». Και μιας και αναφέρθηκε το όνομά του ας εστιάσουμε σ’ αυτόν.
Γιάννη Πρετεντέρης. Παραθέτω κείμενο[3] που με βρίσκει απολύτως σύμφωνο: «Χωμένος και μόνος πλέον αλωνίζει στη συχνότητα του Θέμου. Αναστασιάδη («ΘΕΜΑ radio»), αφήνοντας κάθε πρωί σε γενναίες δόσεις τον ρατσισμό, τον αντικομμουνισμό και τον σεξισμό του ο ξεπεσμένος σταρ της τηλεόρασης, Γιάννης Πρετεντέρης. Από εκπρόσωπος πασών των κυβερνήσεων, των καναλαρχών και των επιχειρηματιών, που έβγαινε στο γυαλί αυστηρός, καλοσιδερωμένος και καλομακιγιαρισμένος, έγινε τώρα το κλοτσοσκουφάκι των Μαρινάκη-Αναστασιάδη. Ο λατρεμένος του Λαμπράκη και του Στ. Ψυχάρη ασχημονεί καθημερινά στη αγοραία γλώσσα του πεζοδρομίου. Οι καυτές εμφανίσεις του στα γήπεδα και το μίσος του για την Αριστερά έχουν σημαδέψει, εξάλλου, το φτωχό σε σπουδές «δημοσιογραφικό» βιογραφικό του. […]. Μια μισαλλόδοξη φωνή και μια ξεπεσμένη πένα της δημοσιογραφίας. Αυτό και μόνο αποπνέει πλέον εκείνος που κάποτε έδινε γραμμή, κατακεραύνωνε τους απεργούς εργαζόμενους, στηλίτευε τις κινητοποιήσεις και μιλούσε αυστηρά στους πολιτικούς παράγοντες. Κι ό,τι απέμεινε από τα περασμένα μεγαλεία είναι μια «στριγγλιάρικη» φωνή, και μάλιστα την ίδια ώρα που ο Γ. Τράγκας σαλπίζει την «επανάσταση» σε διπλανή συχνότητα!».
Όπως ανέφερα και πιο πάνω θα μπορούσα να γράψω και για άλλους «δημοσιογράφους»- ακριβοπληρωμένες πένες που στα δελτία ειδήσεων των 8 έσχιζαν τα ιμάτιά τους για τα βάσανα του απλού πολίτη (ξεχνάει κανείς την Όλγα Τρέμη, τον Μανώλη Καψή, το Γιώργο Παπαχρήστο κ.α), αλλά δεν έχω άλλο σάλιο να φτύσω, ή για να φανώ ψύχραιμος, σέβομαι το χώρο που φιλόξενα μου παραχωρείται.
Ωστόσο, κλείνοντας, υπογραμμίζω δύο πράγματα: Πρώτον, συμφωνώ απόλυτα με το εύρημα της έρευνας που σημείωσα προλογικά με μια επισήμανση, όμως: μιλάμε (και ψάχνουμε) για εκείνον τον δημοσιογράφο που θεωρεί πρώτιστο καθήκον του προς την κοινωνία και τον εαυτό του τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας για ένα ζήτημα και, παράλληλα, θεωρεί προσβολή για την κοινωνία και πράξη μειωτική για τον εαυτό του τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών. Δεύτερον, έχω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους δημοσιογράφους των επαρχιακών σε σχέση με αυτούς των μεγάλων Μ.Μ.Ε.- ιδίως της Αθήνας.



[1]  Ο κ. ΑΛΕΞΙΟΥ αρθρογραφεί κάθε Πέμπτη και Κυριακή στην εφημερίδα της Καρδίτσας «Πρωινός Τύπος».  (Για τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, επικοινωνία  κ.τ.λ: vaalexiou@yahoo.gr).
[2] Κάποια στιγμή θα μάθουμε τα ονόματά τους και τα «δώρα» που έπαιρναν, το κακό όμως στη χώρα και τους Έλληνες πολίτες με την «Ενσωματωμένη δημοσιογραφία», όπως την αποκαλεί σε κείμενό του στο  enikos.gr (Παρασκευή 14 Μάρ 2014) ο Νίκος Μπογιόπουλος, το έκαναν.
[3] Δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» την Πέμπτη 15 Μαρτίου, 2018.

Share this