Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Ας δούμε, όμως, και την ευθύνη του ανθρώπου




Ψύχραιμη ματιά
Επιμέλεια: Βασίλης Αλεξίου, Φιλόλογος [1]


Καλοκαιρινά παραλειπόμενα και διαπιστώσεις
Ας δούμε, όμως, και την ευθύνη του ανθρώπου[2]

Αναμφισβήτητα το σημαντικότερο (και συνάμα τραγικότερο) γεγονός του καλοκαιριού ήταν η φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Έχασαν τη ζωή τους σχεδόν εκατό συνάνθρωποί μας, ενώ ο θρήνος των επιζώντων, αλλά κατεστραμμένων πολιτών είναι ανείπωτος. Τα πολιτικά κόμματα- που σημειωτέον ενεργούν με κυριότερο γνώμονα την διαιώνισή τους- έπραξαν τα αναμενόμενα, όπως κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τραγικό στη χώρα μας: τα κόμματα που κυβερνούν υποστήριξαν ότι έγινε ό, τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό και  πάντως  όσο και αν «προσπαθούν να βρουν τα λάθη που έγιναν και ποιες είναι οι ευθύνες, δεν μπορούν να βρουν μεγάλα λάθη επιχειρησιακά»[3] Τα κόμματα της  αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για ανικανότητα και πως δεν έγινε τίποτα σωστό[4].
Και η ζωή συνεχίζεται με ευχές και κάποια ημίμετρα για τους πληγέντες. Σημαντικό (και βρώμικο θα ’λεγα) ρόλο παίζουν τα ιδιωτικά- κυρίως- τηλεοπτικά κανάλια που ένα γεγονός, το φορτίζουν, το διογκώνουν και ξαφνικά το «ρίχνουν» στην αφάνεια, ασχολούμενα με άλλα θέματα επικαιρότητας, ενώ το σωστό θα ήταν με τη συνεχή παρουσίασή του στις σωστές, βέβαια, διαστάσεις να πιέζουν την εκάστοτε κυβέρνηση να κάνει άμεσα και ολοκληρωμένα έργα αποκατάστασης των ζημιών της περιοχής και των ανθρώπων που καταστράφηκαν.
Ας δούμε, όμως, και την ευθύνη του ανθρώπου. Η φύση και άνθρωπος συνδέονται με ένα πανίσχυρο δεσμό μεταξύ τους. Η φύση αποτελεί το βασικό, καθοριστικό, παράγοντα στη βιολογική, ψυχική και πνευματική ζωή του ανθρώπου, ενώ διαμέσου αυτής διαμορφώνεται όλη του η υπόσταση. Δεδομένου ότι ο άνθρωπος γεννήθηκε και εξελίχθηκε εντός της, η μεταξύ τους σχέση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως σχέση μητέρας – παιδιού. Μέσα σε αυτή έμαθε να επιβιώνει, να προστατεύεται, να βρίσκει τροφή και να κοινωνικοποιείται. Επιπλέον, η μεταξύ τους αλληλεπίδραση είναι κρίσιμης σημασίας για την ψυχική του υγεία, καθώς βρίσκει ψυχική γαλήνη και ανάπαυση, ξεπερνάει το άγχος που του δημιουργούν οι σύγχρονες, γκρίζων αποχρώσεων, πόλεις και μοιράζεται με την πλάση το αίσθημα της ελευθερίας που ενυπάρχει σε αυτή.
Κι όμως… Σήμερα ο άνθρωπος είναι αποκομμένος από το φυσικό του περιβάλλον, με συνέπεια να απουσιάζει ο απαιτούμενος σεβασμός. Οι δραστηριότητες του έχουν ως αποτέλεσμα την οικολογική καταστροφή σε μη αναστρέψιμο βαθμό, και ως εκ τούτου προκαλούν τη διατάραξη της φυσικής ισορροπίας. Στερείται τις χαρές της φύσης όντας αποτραβηγμένος σε ένα πολυάσχολο και σκληρό περιβάλλον, στο οποίο προσπαθεί να επιβιώσει. Αντί της προστασίας που οφείλει να της παρέχει, δείχνει αδιαφορία και αγνωμοσύνη απέναντι στην προσφορά της, με αποτέλεσμα να γίνεται ο μεγαλύτερος εκμεταλλευτής και δυνάστης της. Με τη στάση του αυτή προκαλεί μόνος του την καταστροφή του, διαταράσσοντας την οικολογική ισορροπία. Η παράβαση των φυσικών νόμων συνεπάγεται την διατάραξη της τάξης και της αρμονίας της Φύσης, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιεί εναντίον της τη μεγαλύτερη αδικία.
Φίλοι μου, έχουμε ως όντα μετατραπεί σε ασεβή και εγωιστικά πλάσματα, με σοβαρή έλλειψη οικολογικής συνείδησης και άκριτη επιδίωξη οικονομικού κέρδους. Η παράβαση αυτής της τάξης και της αρμονίας έχει ως επακόλουθο τα οικολογικά προβλήματα και η «τίσις», η τιμωρία που μας επιβάλλει η φύση για την αδικία που διαπράττουμε εναντίον της είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη, τα έντονα καιρικά φαινόμενα (περίοδοι ξηρασίας, θυελλώδεις ανέμους και θανατηφόρες πυρκαγιές, καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις ή έντονους χιονιάδες). Το τραγικότερο: η μολυσμένη ατμόσφαιρα έχει επιπτώσεις στην υγεία μας (καρκινογενέσεις και άλλες παθήσεις του αναπνευστικού), αλλά και δυσμενή επίδραση στα υπόλοιπα ζώα και φυτά, μια και όπως υπονομεύεται η υγεία των ανθρώπων, έτσι μειώνεται και η ποιότητα ζωής των άλλων έμβιων οργανισμών.
Τι τραγικό; Επιδιώκουμε ποιότητα στη ζωή μας, εκμεταλλευόμενοι βάναυσα τη Μητέρα μας Φύση, αλλά προεικονίζουμε με μαθηματική ακρίβεια την καταστροφή μας ως είδος.


[1]  Ο κ. ΑΛΕΞΙΟΥ αρθρογραφεί κάθε Πέμπτη και Κυριακή. (Για τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, επικοινωνία  κ.τ.λ: vaalexiou@yahoo.gr)
[2] Με τη λέξη «ανθρώπου», δεν εννοώ τον ανόητο που αποφάσισε εκείνη τη- μοιραία, όπως αποδείχτηκε- μέρα με τόσα μποφόρ αέρα να κάψει ξερόχορτα (!), αλλά το ον «Άνθρωπος» γενικότερα.
[3] Δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα σε συνέντευξη τύπου στις 26/7/2018. 
[4] Πολύ κατατοπιστικό για τη σκοπιμότητα εξουσίας των πολιτικών κομμάτων το κείμενο του συναδέλφου στον Π.Τ. με το όνομα (ή ψευδώνυμο;) «Αγραφιώτης», στις 8/8/2018 με τίτλο «Δεν συνεργάστηκαν».


Share this