Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Γιατί παρήκμασε έτσι η ενημέρωση της ιδιωτικής τηλεόρασης;



Ψύχραιμη ματιά
 Επιμέλεια: Βασίλης Αλεξίου, Φιλόλογος [1]
                                                                                 


Γιατί παρήκμασε έτσι η ενημέρωση της ιδιωτικής τηλεόρασης;

Στη δημοσιογραφία, φίλοι μου, η κάθε  είδηση ιεραρχείται με βάση τα «αστέρια» της. Κριτήριο, λοιπόν, για την  προώθησή της είναι η επικαιρότητά της (επικαιρότητα), ανάλογα με το πόσο κοντά συμβαίνει (εγγύτητα), πόσο σημαντική είναι (σπουδαιότητα) και, τέλος, πόσο ασυνήθιστο (σπανιότητα) είναι το γεγονός που παρουσιάζει. Ακόμη, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.) υπολογίζουν στην ιεράρχησή τους, αν το γεγονός που εκθέτει η είδηση αποτελεί κάποιου είδους σύγκρουση (εκρηκτικότητα), αν προκαλεί την αγωνία (εκκρεμότητα) ή το «ανθρώπινο ενδιαφέρον» (συγκίνηση) και, τέλος, αν έχει σοβαρές επιπτώσεις (συνέπειες). Η επικαιρότητα, η εγγύτητα, η σπουδαιότητα, η σπανιότητα, η εκρηκτικότητα, η εκκρεμότητα, η συγκίνηση και οι συνέπειες αποτελούν, επομένως, τα διακριτικά στοιχεία, «τα αστέρια της είδησης». Όσα περισσότερα «αστέρια» συγκεντρώνει μια είδηση τόσο πιο σπουδαία είναι.
Παρακολουθώ εδώ και καιρό τον απόλυτο ευτελισμό της ελληνικής ιδιωτικής τηλεόρασης. Πάντα ήμουν, βέβαια, καχύποπτος μαζί της. Και για την ποιότητα- προπάντων όμως για τη σκοπιμότητα- των σίριαλ όσο και για τα δελτία ειδήσεων.  Τα τελευταία, όμως, χρόνια η ενημέρωση των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών έχει δύο γνωρίσματα: Πρώτον, είναι σχεδόν πανομοιότυπη και ως προς την επιλογή των ειδήσεων και ως προς τη σειρά προβολής τους. Δεύτερον, τείνει να γίνει και μονοθεματική, να καλύπτει δηλαδή σχεδόν όλο τον τηλεοπτικό χρόνο μια είδηση μόνο! Άλλοτε είναι η τρομολαγνεία αναφορικά με τις επιδρομές λιτότητας της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης. Άλλοτε είναι η  τρομολαγνεία αναφορικά με τους αδίστακτους κακοποιούς- ληστές που λυμαίνονται περιοχές της Αττικής…
Τις τελευταίες μέρες προκρίνεται η δολοφονία του κακοποιού- νονού της νύχτας- Βασίλη Στεφανάκου! Αυτό το θέμα- σε συνδυασμό πάντα με το μόνιμο θέμα (περικοπές στις συντάξεις), άντε και την πιθανή ονοματοδοσία των Σκοπίων- μονοπωλεί τα δελτία ειδήσεων της ιδιωτικής τηλεόρασης. Ανοίγει κάποιος την τηλεόραση να δει το δελτίο ειδήσεων των 8 και βλέπει πρώτη είδηση τη δολοφονία του Στεφανάκου! Τα πρώτα δεκαπέντε λεπτά (από τα συνολικά 60, δηλαδή το ένα τέταρτο του τηλεοπτικού δελτίου) σε όλα τα ιδιωτικά κανάλια παρακαλώ ασχολούνται με τη συγκεκριμένη υπόθεση. «Σοβαρά» ερωτήματα τίθενται στο τηλεοπτικό κοινό: «Ποιος- άλλος- ‘νονός’ σκότωσε το ‘νονό’ Στεφανάκο; Είχε ο δολοφόνος το καλάσνικοφ σε θήκη κιθάρας ή μέσα στο μπουφάν του; Ποιο ήταν το μοιραίο λάθος του Στεφανάκου που του στοίχισε τη ζωή και άλλα τέτοια «ζητήματα». Υπόψη μιλάμε για άνθρωπο που θεωρούταν από πολλούς αστυνομικούς ως το αφεντικό της τρίτης γενιάς της εγχώριας μαφίας! Ήταν στη λίστα με 44 εντάλματα σύλληψης για εκβιασμούς και άλλα αδικήματα. Είχε απασχολήσει κατά καιρούς τις διωκτικές αρχές για περισσότερες από 10 εγκληματικές ενέργειες που αφορούν ηθική αυτουργία σε δολοφονίες, τη δολοφονία συνεργατών του, αλλά και για τη στενή συνεργασία του με επίορκους αστυνομικούς!
Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί παρήκμασε έτσι η ενημέρωση της τηλεόρασης; Όλες οι έρευνες που βασίζονται στα στοιχεία των μετρήσεων τηλεθέασης φανερώνουν αποστροφή, εγκατάλειψη και αποχή τεράστιας μερίδας του κοινού από την τηλεοπτική ενημέρωση (πριν από 5-10 χρόνια είχε πολλαπλάσιο κοινό) και από την άλλη περιορισμένη έως μηδαμινή παρακολούθηση τής επικαιρότητας από το νεαρό και μεσήλικο κοινό.
Η τηλεόραση, λοιπόν, δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως ζει σήμερα και συντηρείται χάρις στις γερόντισσες και τους γέροντες. Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες διαφημίσεις αφορούν φάρμακα για ηλικιωμένους, θερμοφόρες, παντόφλες, σόμπες και άλλα συναφή. Σε αυτή τη «γεροντοκρατία» της τηλεόρασης και ιδιαίτερα στα δελτία ειδήσεων συντέλεσε- κατά τη γνώμη μου-  κι ένας ακόμη λόγος: η καχυποψία που γέννησαν στο κοινό τα αποκαλούμενα παιχνίδια διαπλοκής καναλαρχών, τραπεζών και πολιτικών (κορυφαίο παράδειγμα οι περιπτώσεις Μπόμπολα και Ψυχάρη, οι οποίοι ουσιαστικά «κατέστρεψαν» το MEGA).
Και τώρα απόμεινε στην ιδιωτική τηλεόραση (και στις ειδήσεις της) μόνον η τρίτη ηλικία και ο … «Στεφανάκος[2]»…





[1]  Ο κ. ΑΛΕΞΙΟΥ αρθρογραφεί κάθε Πέμπτη και Κυριακή. (Για τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, επικοινωνία  κ.τ.λ: vaalexiou@yahoo.gr)
[2] Βέβαια, δεν αποτελεί λύση του προβλήματος της εγκληματικότητας ο θάνατος του κάθε «Στεφανάκου». Η ζωή είναι μοναδική, ιερή και μεγαλειώδης αξία, ακόμη και για τέτοιους ανθρώπους, οπότε δεν επιχαίρω για το συμβάν.

Share this