Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Ανοιχτή επιστολή προς τον εμπορικό κόσμο της πόλης μας


Ψύχραιμη ματιά
 Επιμέλεια: Βασίλης Αλεξίου, Φιλόλογος [1]

Με θετικό πρόσημο τόσο σε αγοραστική κίνηση όσο και σε τζίρο ολοκληρώθηκε η εορταστική περίοδος σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που διενήργησε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Ο εμπορικός κόσμος ελπίζει μάλιστα η τάση αυτή να συνεχιστεί τη περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, […], δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

Ανοιχτή επιστολή προς τον εμπορικό κόσμο της πόλης μας

[…] Ωστόσο, επειδή η οικονομική δυνατότητα των καταναλωτών έχει όντως συρρικνωθεί, αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη κάποιων προϊόντων και μη θέλοντας να πάνε σε άλλη πόλη, κάνουν το αυτονόητο: μια καλή έρευνα αγοράς με πολύ προσοχή.
Σε αυτή την κατάσταση (έρευνα αγοράς), λοιπόν, εγώ και πολλοί συγγενείς μου φέτος τα Χριστούγεννα διαπιστώσαμε διάφορες «αγκυλώσεις» (για να μην πω κουτοπονηριές) καταστηματαρχών από τις οποίες καταγράφω τρεις:
1η περίπτωση: Καταστηματάρχης ανδρικών κυρίως ενδυμάτων έχει σε περίοπτη θέση στη βιτρίνα του καταστήματος του κουστούμι (σακάκι- παντελόνι) ένα μήνα πριν από τις εορτές σε τιμή 125€. Την περίοδο των εορτών η τιμή του (στο ίδιο ακριβώς σύνολο) άλλαξε. Έγινε 179€ (αύξηση 43%)!
2η περίπτωση: Καταστηματάρχισσα γυναικείων ενδυμάτων προτείνει σε κυρία σύνολο ρούχων (κατάλληλων για επίσημη εκδήλωση) σε τιμή (συμπεριλαμβανόμενης της έκπτωσης) 180€. Τελειώνοντας, λέει στους παριστάμενους- ενδιαφερόμενους: «Θα χρειαστείτε, βέβαια, για την  περίσταση και μια  étole (ετόλ = μακριά γούνινη εσάρπα), αλλά μην σας σκοτίζει αυτή. Έχω πολλές και δεν κοστίζουν ακριβά, 25 - 30€ η καθεμία. Τρεις μέρες μετά η ενδιαφερόμενη πηγαίνει να αγοράσει την  étole, αφού βρήκε τελικά σε άλλο κατάστημα της πόλης σύνολο που την «κέρδισε». Η καταστηματάρχισσα της δείχνει δύο étole (ενώ κατά τα λεγόμενά της, πριν από τρεις μέρες είχε πολλές): η πρώτη κοστίζει 50€, ενώ η δεύτερη 80€ (δηλαδή σε τρεις μέρες οι  étole ακρίβυναν από 100 έως και 160%)! Άλλη κυρία «καπάρωσε» στο ίδιο κατάστημα φόρεμα αξίας 480€, αλλά ευρισκόμενη για δουλειές στην Αθήνα βρήκε το ίδιο ρούχο 240€ (επομένως στην πόλη μας ήταν ακριβότερο κατά 100%)! Τελικά απέστρεψε το βλέμμα της από τα καταστήματα της πόλης μας…
3η περίπτωση: Ιδιοκτήτες (μάνα και γιός) καταστήματος ενδυμάτων που γενικώς έκαναν παλιότερα ό,τι περνούσε από το χέρι τους να μην κόβουν αποδείξεις, πουλάει ένδυμα 40€. Η πελάτισσα το «καπαρώνει», δίνοντας 10€ και την επόμενη μέρα πηγαίνει να το πάρει, δίνοντας  πιστωτική κάρτα (αγορά με POS). Η καταστηματάρχισσα δηλώνει πως (με υπαιτιότητα Τράπεζας) δεν έχει ακόμη POS (τέλη Δεκεμβρίου 2017!) και τελικά πληρώνεται τα υπόλοιπα 30€ με μετρητά, κόβοντας απόδειξη 20€!!!
Θέλετε, μήπως, να συζητήσουμε και για την ποιότητα των προϊόντων; Γιατί πολλά, πάρα πολλά, έχουν ολοφάνερα (στην ετικέτα τους) προέλευση την Κίνα.
Δεν αμφιβάλλω καθόλου ότι οι περισσότεροι έμποροι της πόλης μας είναι έντιμοι και παλεύουν νυχθημερόν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους για την επιβίωση της επιχείρησής τους. Σε όλους τους χώρους συμβαίνουν τα ίδια. Για παράδειγμα στο δικό μου επαγγελματικό χώρο: δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί του δημόσιου σχολείου που «τρέχουν» κάθε απόγευμα από σπίτι σε σπίτι να προλάβουν τα ιδιαίτερα; Και βέβαια υπάρχουν. Έλα, όμως, που οι λίγοι κηλιδώνουν το χώρο…
Οι παραπάνω πρακτικές συμπεριφοράς δεν καλλιεργούν κλίμα εμπιστοσύνης στο καταναλωτικό κοινό, φίλοι μου έμποροι. Βέβαια, μια τέτοια συμπεριφορά φανερώνει και έναν πανικό, δεδομένου ότι ο τζίρος χρόνο με το χρόνο πέφτει. Αλλά, πιστέψτε με, δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να περισωθούν οι απώλειες, διότι έτσι, με τους αγοραστές απογοητευμένους, αύριο μεθαύριο οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες. Αφήστε που το δόγμα  «ο θάνατός σου η ζωή μου» δεν ήταν ποτέ λύση, μιας και αποτελεί καραμπινάτη περίπτωση παραβίασης της επαγγελματικής δεοντολογίας…
Μακάρι να αποτελέσει το άρθρο μου αφόρμηση προβληματισμού- εάν δεν υπάρχει ήδη- στον εμπορικό κόσμο της πόλης μας και στο νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕ Καρδίτσας, ενόψει των χειμερινών εκπτώσεων που αρχίζουν μεθαύριο Δευτέρα. Ό,τι έγραψα γράφτηκε καλοπροαίρετα, χωρίς κανένα δόλο, ιδιοτέλεια ή σκοπιμότητα.
           







[1]  Ο κ. ΑΛΕΞΙΟΥ αρθρογραφεί κάθε Πέμπτη και Κυριακή στην εφημερίδα της Καρδίτσας «Πρωινός Τύπος». (Για τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, επικοινωνία  κ.τ.λ: vaalexiou@yahoo.gr)

Share this