Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Είναι προφανές ότι έχει επιλέξει τη ρήξη με όλους




Ψύχραιμη ματιά
Επιμέλεια: Βασίλης Αλεξίου, Φιλόλογος [1]


Είναι προφανές ότι έχει επιλέξει τη ρήξη με όλους

Ο πόλεμος είναι ηθικά και πολιτικά απαράδεκτος. Ηθικά, γιατί με τον πόλεμο καταστρέφεται η ζωή και ο πολιτισμός, καταρρακώνεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και επικρατούν το μίσος και η κακία. Πολιτικά, γιατί καταργούνται ανθρώπινα δικαιώματα και στις σχέσεις των ανθρώπων δεν επικρατεί ο διάλογος, η συνεννόηση και η αλληλοκατανόηση, αλλά και η δύναμη που διαθέτει ο ισχυρότερος, για να επιβάλει με τη βία τη θέλησή του στους άλλους. Γι’ αυτό η ανθρωπότητα στο σύνολό της καταδικάζει τον πόλεμο.
Δεν το ξέρει αυτό ο Πρόεδρος- «Σουλτάνος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν; Και βέβαια το ξέρει. Ωστόσο, για λόγους που αυτός και το στενό πολιτικό- που εν μέρει είναι και οικογενειακό- του περιβάλλον ο Ερντογάν, ουσιαστικά κήρυξε την Τουρκία ήδη από τον Δεκέμβρη του 2016 σε κατάσταση πολεμικής σύγκρουσης με τους εχθρούς του τουρκικού έθνους[2], καλώντας τους πολίτες σε πολεμική επιφυλακή και πολεμική επιστράτευση για την σωτηρία της πατρίδας!
Και ποιοι είναι οι  εχθροί του Έθνους, κατά τον «Σουλτάνο»; Όλοι: το κουρδικό ΡΚΚ, το ισλαμικό DAEŞ, το δίχτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν και οι αριστερές οργανώσεις (π.χ. το DHKP-C που δρα κυρίως στον Πόντο). Μάλιστα, δεν παρέλειψε να συμπεριλάβει στους εχθρούς και τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις Η.Π.Α., τις οποίες κατηγορεί ότι στηρίζουν τους τρομοκράτες, που δρουν στο τουρκικό έδαφος!
Με την Κύπρο και την Ελλάδα είναι διαχρονική η εχθρότητα λόγω κατοχής μεγάλου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα εμπόδια που θέτει στις ενέργειες της χώρας αυτής για εξόρυξη υδρογονανθράκων στη υδάτινα «εδάφη-οικόπεδά» της και από την άλλη εξαιτίας των προκλήσεων κατά της Αθήνας με τις συνεχείς παραβιάσεις των συνόρων μας και τον αποκλεισμό δύο νησιών μας, των Ιμίων. Επιπρόσθετα, ο Ερντογάν, έχει διαταράξει τις σχέσεις της χώρας του με την Αίγυπτο και το Ισραήλ[3], ενέργεια που εκμεταλλεύτηκε η Ελλάδα και η Κύπρος, φέρνοντας κοντά τις δύο χώρες που για δεκαετίες ήταν μεταξύ τους άσπονδοι εχθροί! Θανάσιμο εχθρό θεωρεί, ακόμη, τον Άσαντ (Συρία), τον οποίο θεωρούν πολύτιμο φίλο και σύμμαχο το Ιράν και ο Λιβάνος. Τέλος, καχύποπτος είναι και με τη Ρωσία. Επομένως, θεωρεί εχθρούς της χώρας του πάνω κάτω 30 κράτη!
 Ο Ερντογάν είναι προφανές ότι έχει επιλέξει τη ρήξη με όλους. Φαίνεται, επομένως, ότι το «παιχνίδι» με την Τουρκία έχει αρχίσει και «χοντραίνει» επικίνδυνα, καθώς η οικονομία της καταρρέει, ο λαός είναι κουρασμένος από τα πολλά μέτωπα που άνοιξε η αλαζονεία του Τούρκου προέδρου, ενώ ο ίδιος προσπαθεί να φανατίζει με κάθε μέσο τους οπαδούς του για να είναι έτοιμοι για όλα για όλα. Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν σοβαρά ελλείμματα δημοκρατίας, ενώ έρχονται στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που συνδέουν το καθεστώς με τη μαφία και τη διαπλοκή.
Όλα αυτά δεν σημαίνουν, κατά ανάγκη, ότι η Τουρκία θα καταρρεύσει ούτε πως το καθεστώς δε θα αντέξει στο χρόνο. Το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν στο Ιράκ και του Μοαμάρ Καντάφι στη Λυβύη- φίλοι και σύμμαχοι παλιότερα των μεγάλων Δυτικών Δυνάμεων- χρειάστηκε τρεις δεκαετίες, για να πάρουν απόφαση (οι μεγάλες Δυτικές Δυνάμεις) να τα χαρακτηρίσουν εχθρικά και να αποφασίσουν να τα γκρεμίσουν. Για να μη θυμηθώ πως, όταν ξέσπασε κατά την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η Επανάσταση των Βαλκανικών λαών, χρειάστηκε μια δεκαετία, για να μιλήσουν αρχικά για αυτονομία και εν τέλει για ανεξαρτησία τους από τον οθωμανικό ζυγό!
Βέβαια, αργά ή γρήγορα ίδιο με τον Χουσεΐν και τον Καντάφι θα είναι το τέλος του καθεστώτος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία. Δεν αμφιβάλλω καθόλου γι’ αυτό. Όμως, σε όλη αυτή την εκρηκτική κατάσταση η προσοχή της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Ελλάδας και της Κύπρου μας θα πρέπει να είναι αυξημένη, καθώς όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά. Οφείλουν, δηλαδή, να παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην Τουρκία και στην περιοχή, ώστε οι εξελίξεις να μην αποβούν σε βάρος των δικών μας συμφερόντων και προπάντων της εδαφικής μας ακεραιότητας.



[1]  Ο κ. ΑΛΕΞΙΟΥ αρθρογραφεί κάθε Πέμπτη και Κυριακή. (Για τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, επικοινωνία  κ.τ.λ: vaalexiou@yahoo.gr).
[2] Με ένα εντυπωσιακό κήρυγμα στην 32η συγκέντρωση δημάρχων από όλη την Τουρκία ο  Τούρκος πρόεδρος, επικαλούμενος τον Εθνικό Όρκο, «Misak ı Milli», κατονόμασε ως τουρκικά εδάφη την Μοσούλη, τη βόρειο Συρία, τη Δυτική Θράκη, το μισό Αιγαίο πέλαγος και την Κύπρο! Πηγή: Νίκος Χειλαδάκης, 14/12/2016, www.niksoxeiladakis.gr.
[3] Πηγή: Κώστας Βενιζέλος, «Ο Ερντογάν εναντίον όλων», 15/12/2017, http://mignatiou.com.

Share this