Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΟΓΟΥ, ΤΜΗΜΑ Γ1, 5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ



Παιδιά, 
για την καλύτερη προετοιμασία στο επικείμενο διαγώνισμα Α’ Τετραμήνου σάς παραθέτω ενδεικτικά 6 θέματα παραγωγής λόγου, δύο για την κάθε ενότητα που έχετε, για διάβασμα. Επαναλαμβάνω, είναι ενδεικτικά. Δε σημαίνει ότι θα βάλω επακριβώς έτσι κάποιο από αυτά.

ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!


ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

1. Το σχολείο σας συμπράττει με ένα ξένο σχολείο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus- συνεργασίας σχολείων. Οι Ευρωπαίοι μαθητές είναι πιθανό να γνωρίζουν τον Παρθενώνα και το Σωκράτη, αλλά μάλλον αγνοούν την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας. Γράψτε τους μια επιστολή (κείμενο 2 παραγράφων: Κύριο θέμα και βεβαίως Πρόλογο και Επίλογο, συνολικής έκτασης πάνω από 150 λέξεις), με την οποία να τους βοηθάτε να διευρύνουν την εικόνα τους για τη χώρα μας. Η ίδια επιστολή μπορεί να αποσταλεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Στην περίπτωση αυτή ίσως το κείμενο να χρειαστεί κάποια μικρή προσαρμογή.

2. Σε ένα άρθρο (κείμενο 2 παραγράφων: Κύριο θέμα και βεβαίως Πρόλογο και Επίλογο, συνολικής έκτασης πάνω από 150 λέξεις) που προορίζεται για δημοσίευση στην εφημερίδα του σχολείου σας να αναφερθείτε σε δύο- το λιγότερο- αντιφατικές όψεις που παρουσιάζει η σύγχρονη Ελλάδα.

3. Οι Έλληνες μαθητές στις μέρες μας μαθαίνουν τουλάχιστον μία- δύο ξένες γλώσσες. Θεωρείτε ότι θα τους χρειαστούν στη ζωή τους; Γράψτε ένα άρθρο (κείμενο 2 παραγράφων: Κύριο θέμα και βεβαίως Πρόλογο και Επίλογο, συνολικής έκτασης πάνω από 150 λέξεις) στην εφημερίδα του σχολείου σας, παραθέτοντας τρεις λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητα η γνώση μίας ή και δύο ξένων γλωσσών στο σύγχρονο κόσμο.

4. Μια μητέρα στέλνει μια επιστολή για δημοσίευση στην εφημερίδα του σχολείου σας. Στο κείμενό της υποστηρίζει πως η εκμάθηση και δεύτερης ξένης γλώσσας στο σχολείο ουσιαστικά επιβαρύνει τους γονείς, επειδή αναγκάζονται να στέλνουν τα παιδιά τους στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και για δεύτερη γλώσσα. Να υποθέσεις ότι στέλνεις και εσύ με τη σειρά σου μια επιστολή (κείμενο 2 παραγράφων: Κύριο θέμα και βεβαίως Πρόλογο και Επίλογο, συνολικής έκτασης πάνω από 150 λέξεις) στο ραδιοφωνικό σταθμό, στο οποίο εκθέτεις τη δική σου διαφορετική άποψη για το θέμα που έθιξε η μητέρα.

5. Με αφορμή τα συχνά φαινόμενα ρατσισμού που έρχονται στη δημοσιότητα και τις σχετικές για το θέμα συζητήσεις να γράψετε ένα άρθρο (κείμενο 2-3 παραγράφων: Κύριο θέμα και βεβαίως Πρόλογο και Επίλογο, συνολικής έκτασης πάνω από 150 λέξεις) στο οποίο να αναφέρετε δύο αίτια και τους δύο αντιμετώπισης του φαινομένου.

6. Σε ένα άρθρο (κείμενο 2 παραγράφων: Κύριο θέμα και βεβαίως Πρόλογο και Επίλογο, συνολικής έκτασης πάνω από 150 λέξεις) στην εφημερίδα του σχολείου σας, γράφετε για το φαινόμενο του ρατσισμού μέσα στο χώρο του σχολείου, τα αίτια και τις συνέπειες στους συμμαθητές σας.

Share this