Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Β' ΤΑΞΗ, ΝΕΟΕΛ. ΓΛΩΣΣΑ, 5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, 3η Θ.Ε., Φίλοι για πάντα


3η Θ.Ε. Φίλοι για πάντα
Αξία της φιλίας
  • Καλύπτει την ανάγκη του ανθρώπου για συντροφικότητα και επικοινωνία.
  • Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του κοινωνικό ον, αναζητά την παρέα των άλλων, ζει μαζί με άλλους και χρειάζεται τους άλλους για να βρίσκεται σε ψυχική ισορροπία. 
  • Μέσα από τις σχέσεις μας με τους άλλους γνωρίζουμε καλύτερα τους εαυτούς μας: αναγνωρίζουμε τις ανάγκες μας, τα πράγματα που μας αρέσουν, δοκιμάζουμε νέες συμπεριφορές, μαθαίνουμε να σεβόμαστε, να ακούμε, αλλά και ζητάμε να μας σέβονται και να μας ακούν.  
  • Μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε, να συνυπάρχουμε με τους άλλους. 
  • Παρατηρώντας τις συμπεριφορές των φίλων μας, αυτά που μας ενοχλούν, όσα δε θα θέλαμε να μας κάνουν, όσα θαυμάζουμε, αποκτούμε ένα κοινωνικό κριτήριο για το καλό και το κακό.
  • Ο φίλος λυπάται με τη λύπη και χαίρεται με τη χαρά του φίλου του. Προσφέρει συμπαράσταση και υποστήριξη στις δύσκολες στιγμές, αλλά και χαρά στις ευχάριστες.


Χαρακτηριστικά της γνήσιας φιλίας
  • Αγάπη, ενδιαφέρον, φροντίδα, νοιάξιμο (έγνοια), καλοσύνη.
  • ​Συναισθηματική υποστήριξη σε δύσκολες στιγμές, αλλά και συναισθηματική συμμετοχή στη χαρά.
  • Συνεργασία, αλληλεγγύη, από κοινού προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων του καθενός. 
  • Ειλικρίνεια, εντιμότητα, αξιοπρέπεια.
  • Ανιδιοτέλεια, έλλειψη σκοπιμότητας και εξυπηρέτησης ατομικών ή άλλων συμφερόντων. 
  • Σεβασμός, του άλλου γι’ αυτό που είναι, χωρίς υποκρισία και διάθεση εμπαιγμού. 


Νέες μορφές φιλίας: Θετικά και αρνητικά τους
Οι ηλεκτρονικές φιλίες είναι ένα φαινόμενο που αναπτύσσεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Καθώς οι ηλεκτρονικοί φίλοι πληθαίνουν ο θεσμός της φιλίας φαίνεται να αλλάζει ριζικά. Είναι τελικά ο π.χ  @asteraki34 ένας πραγματικός φίλος;
Ηλεκτρονικοί φίλοι
Φυσικοί φίλοι
Είναι μαζί σου σχεδόν κάθε στιγμή. Δεν υπάρχουν περιορισμοί ούτε γεωγραφικοί, ούτε χρονικοί. Αρκεί και τα δύο μέρη να είναι συνδεδεμένα στο internet. 
Δεν είναι πάντοτε μαζί σου. Ειδικά τα παιδιά που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές, μπορούν να δουν τους φίλους τους μόνο στο σχολείο.
Υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουμε στη ζωή μας και στη συνέχεια οι δρόμοι μας χωρίζουν. Τελειώνοντας το σχολείο οι συμμαθητές χάνονται. Τελειώνοντας η κατασκήνωση, οι κατασκηνωτές επιστρέφουν σπίτια τους. Το internet μας δίνει τη δυνατότητα να κρατάμε επαφή με τους ανθρώπους που έχουμε γνωρίσει για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μπορούμε να επικοινωνούμε μαζί τους πολύ εύκολα και να τους κρατάμε περισσότερο στη ζωή μας. 
Πριν από την εποχή του internet οι άνθρωποι συναντιούνταν και χωρίζονταν. Ένας συμμαθητής που κάποια στιγμή άλλαζε σχολείο, χανόταν και μετά από μερικά χρόνια ξεχνιόταν. Μια φίλη που μετακόμισε σε άλλη πόλη έστελνε γράμματα με το ταχυδρομείο μια φορά τον μήνα, ώσπου χανόταν και μετά ξεχνιόταν και αυτή. 
Η ηλεκτρονική επικοινωνία στερείται ζωντάνιας, αμεσότητας και παραστατικότητας. Μια φιλία μέσα από το chat του facebook είναι καταδικασμένη να εκφράζει μόνο εκείνα τα συναισθήματα που ο κατασκευαστής έχει προβλέψει να απεικονίσει με emoji.
Ο τόνος της φωνής, η στάση του σώματος, μια γκριμάτσα του προσώπου, ένας στιγμιαίος δισταγμός… είναι μόνο λίγα από τα εξωγλωσσικά στοιχεία που προσφέρει η δια ζώσης επικοινωνία. Μέσα από αυτά συνδεόμαστε με τους άλλους, τους γνωρίζουμε πραγματικά και επικοινωνούμε σε βάθος. 
Η εικόνα που δείχνει κανείς στα social media είναι πάντοτε η ιδανική πλευρά του εαυτού του, όχι η πραγματική και ανθρώπινη. Οι ηλεκτρονικοί φίλοι, τους οποίους δεν έχουμε γνωρίσει ποτέ δια ζώσης, μπορεί ακόμη και να μην είναι πραγματικοί, αλλά επικίνδυνοι ενήλικες που δεν διστάζουν να αναλάβουν ένα προσωπείο για να εξυπηρετήσουν ιδιοτελείς σκοπούς. 
Οι φυσικοί φίλοι υπάρχουν όπως τους βλέπουμε: χωρίς ρετουσαρισμένο πρόσωπο, χωρίς Photoshop στους γλουτούς, χωρίς φίλτρο. Όταν συναντάμε κάποιον δια ζώσης, δεν συναντάμε ένα στιγμιαίο κλικ της μηχανής, αλλά έναν ολοκληρωμένο άνθρωπο, με τις αδυναμίες και τα ελαττώματά του. Έναν άνθρωπο που μοιάζει πιο πολύ με εμάς. 
Η επικοινωνία μέσα από το internet μας εξασκεί στην πόζα, στην κορνίζα και στη διατήρηση μιας εικόνας για τον εαυτό μας που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Προσπαθούμε να αποδείξουμε στους «φίλους» μας ότι είμαστε όμορφοι, ταλαντούχοι, ενδιαφέροντες, κοινωνικοί κ.ο.κ. και πολύ συχνά καταναλωνόμαστε από αυτή την προσπάθεια και ξεχνάμε ποιοι πραγματικά είμαστε. 
Η δια ζώσης φιλία είναι πιο ειλικρινής. Ακόμη και αν κάποιος θέλει να παρουσιάσει μια εικόνα διαφορετική από αυτό που πραγματικά είναι, τα εξωγλωσσικά στοιχεία της ζωντανής επικοινωνίας θα προδώσουν την αμηχανία του. Η ζωντανή επικοινωνία είναι περισσότερο άμεση, αυθόρμητη, ανεξέταστη, αληθινή. Παρουσιάζει τον εαυτό μας στους άλλους χωρίς δεύτερες σκέψεις, αυθόρμητα και ειλικρινά με όλα τα προτερήματα και τα μειονεκτήματά μας.




Share this