Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

ΚΕΙΜΕΝΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ, Α1, 5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

                                                                 

  Παιδιά, 

σας θυμίζω πως πρέπει να αντιγράψετε την παρακάτω Θεωρία στο τετράδιο μας των Κειμένων Λογοτεχνίας και κατόπιν να τη μάθετε. Στο επόμενο μάθημα θα κάνουμε εξάσκηση. 

Καλό απόγευμα.



                                                 ΑΦΗΓΗΤΗΣ

Υπάρχουν τρία είδη αφηγητή σ’ ένα λογοτεχνικό κείμενο:

1. Δραματοποιημένος αφηγητής. Είναι αυτός που συμμετέχει στην ιστορία (παίρνει δηλαδή μέρος στη δράση) είτε ως βασικός ήρωας είτε ως δευτερεύων. Σ’ αυτήν την περίπτωση το ρηματικό πρόσωπο που κυριαρχεί στο κείμενο είναι το α’ ενικό. Τέλος, η εστίαση λέγεται εσωτερική.

2. Ουδέτερος  αντικειμενικός αφηγητής. Είναι αυτός που δε συμμετέχει στην ιστορία- πλοκή. Διηγείται μόνο όσα βλέπει να κάνουν και ακούει να λένε οι πρωταγωνιστές της ιστορίας. Σ’ αυτήν την το ρηματικό πρόσωπο που κυριαρχεί στο κείμενο είναι το γ’ ενικό ή πληθυντικό. Τέλος, η εστίαση λέγεται εξωτερική.

3. Παντογνώστης αφηγητής. Δε συμμετέχει στην ιστορία- πλοκή. Διηγείται, όμως, όχι μόνο όσα βλέπει να κάνουν και ακούει να λένε οι πρωταγωνιστές της ιστορίας. Σ’ αυτήν την περίπτωση το ρηματικό πρόσωπο που κυριαρχεί στο κείμενο είναι το γ’ ενικό ή πληθυντικό. Τέλος, η εστίαση λέγεται μηδενική.

 

Αφηγηματικοί τρόποι

Μέρος των αφηγηματικών τεχνικών ενός κειμένου είναι και οι αφηγηματικοί τρόποι που απαντούν στο ερώτημα «πώς αφηγείται» κάποιος. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο όρος αφηγηματικές τεχνικές είναι ευρύτερος και σ’ αυτόν υπάγονται και οι τρόποι με τους οποίους αφηγείται κάποιος. Οι πιο σημαντικοί είναι οι εξής:

 

Διήγηση ή Αφήγηση: είναι η παρουσίαση γεγονότων και πράξεων, όπου ο αφηγητής διηγείται μια ιστορία με τη δική του φωνή.

•   Διάλογος: είναι τα διαλογικά μέρη σε ευθύ λόγο και σε πρώτο πρόσωπο.

•   Περιγραφή: η αναπαράσταση προσώπων, τόπων, αντικειμένων, η αφήγηση καταστάσεων.

•   Σχόλιο: η παρεμβολή σχολίων, σκέψεων, γνωμών από τον αφηγητή, έξω από τη ροή της αφήγησης, που στοιχειοθετεί, όπως και η περιγραφή, μια επιβράδυνσή της.

•   Εσωτερικός μονόλογος: η απόδοση των σκέψεων ή συναισθημάτων σε  α’ πρόσωπο και σε χρόνο ενεστώτα.

Share this

0 Comment to "ΚΕΙΜΕΝΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ, Α1, 5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ"

Δημοσίευση σχολίου