Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

ΑΝΘΡΩΠΟΙ και ανθρωπάρια

 


 

 

Επιμέλεια: Βασίλης Αλεξίου, Φιλόλογος [1]

 

ΑΝΘΡΩΠΟΙ και ανθρωπάρια[2]!

Με αφόρμηση τα όσα συνέβησαν στην πόλη μας τις ημέρες της πλημμύρας.

 

Έχουν περάσει δυο εβδομάδες από το μεγάλο κακό που βρήκε το Νομό μας και ακόμη οι «πληγές» είναι ορατές. Πολλά χωριά και η ίδια η πόλη της Καρδίτσας βρίσκονται ακόμη μέσα στις λάσπες παρά τις όποιες προσπάθειες των Δήμων- μα προπαντός των κατοίκων της- λαμβάνουν χώρα. Το θέμα συζήτησης συνεχίζει να μην είναι άλλο από τις καταστροφές που άφησε με το πέρασμά του ο «Ιανός». Ακόμη και ο «ύπουλος εχθρός», ο κορωνοϊός πέρασε σε δεύτερη μοίρα.

Αυτό, όμως, που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση εκείνες τις ημέρες- και ακόμη συζητιέται- είναι το γεγονός πως μες στο χαλασμό που επικρατούσε αναδείχτηκαν κάποιοι ΑΝΘΡΩΠΟΙ  και φανερώθηκαν κάποια ανθρωπάρια.

ΑΝΘΡΩΠΟΙ - Εθελοντές οι οποίοι, επειδή είτε οι ίδιοι δεν επλήγησαν είτε οι δικές τους ζημίες ήταν μικρές μπροστά σε αυτό που έβλεπαν γύρω τους, έσπευσαν σε γείτονες, φίλους, συγγενείς να βοηθήσουν έμπρακτα στον καθαρισμό, αλλά κυρίως να στηρίξουν το ηθικό τους. Από την άλλη υπήρξαν ανθρωπάρια, τα οποία βρήκαν την ευκαιρία να «δράσουν», κάνοντας πλιάτσικο σε πλημμυρισμένα σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα και να αρπάξουν ό,τι μπορούσαν από τους δόλιους πλημμυροπαθείς!

Είδαμε, ακόμη, αυτές τις μέρες ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, όπως οι δεκάδες νέοι από το «πυρπολημένο» Μάτι Αττικής, οι οποίοι, επειδή βίωσαν στο πετσί τους τι θα πει καταστροφή, έσπευσαν να βοηθήσουν, στο καθάρισμα οικιών από τις λάσπες και στο μάζεμα των σκουπιδιών. Είδαμε, όμως, και ανθρωπάρια ντόπια που, κομπάζοντας πως δεν έπαθαν καμία ζημιά, έβγαζαν selfie μπροστά στα γεμάτα απόγνωση μάτια των πληγέντων ή βαμμένα και σενιαρισμένα έβγαζαν μες τις λάσπες και το χαμό τάχατες βόλτα το σκυλάκι τους!

Υπήρξαν άνθρωποι που πρόσφεραν μέσα από την καρδιά τους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις αλληλεγγύης (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Ερυθρό Σταυρό, Ο άλλος  Άνθρωπος κ.ά.) τρόφιμα και ρουχισμό και ανθρωπάρια που έτρεξαν να αρπάξουν από αυτά τα είδη, ενώ δεν είχαν καμία ανάγκη!

Υπήρξαν ΑΝΘΡΩΠΟΙ που έδωσαν χρήματα, για να φάνε συμπολίτες τους και ανθρωπάρια που βρήκαν ευκαιρία να «πιάσουν την καλή, χτυπώντας στο κεφάλι» συμπολίτες τους για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, διπλασιάζοντας και τριπλασιάζοντας το κόστος τους[3].

Υπήρξαν ΑΝΘΡΩΠΟΙ που άφησαν τις δουλειές τους, ώστε ως εθελοντές να μοιράσουν στους απελπισμένους πλημμυροπαθείς καταστηματάρχες που πετούσαν με απόγνωση τα λασπωμένα προϊόντα τους, ένα σάντουιτς, ένα τόστ, ένα  εμφιαλωμένο νερό και ανθρωπάρια που αναρωτιόντουσαν με «απόγνωση» πού θα φάνε την μπριζόλα  στη Σαββατιάτικη έξοδό τους!

Αυτές οι αντιτιθέμενες συμπεριφορές θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη μας. Όμως, φίλοι μου, ας μην ξεχνάμε τη σπουδαία ρήση της Μάγια Αγγέλου[4]: «Οι άνθρωποι μπορεί να μη θυμούνται τί έκανες ή τί τους είπες, αλλά πάντα θα θυμούνται πώς τους έκανες να αισθανθούν!».

 




[1] Ο κ. ΑΛΕΞΙΟΥ αρθρογραφεί στην εφημερίδα της Καρδίτσας
«Πρωινός Τύπος» στο φύλλο του Σαββατοκύριακου. (Για τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, επικοινωνία κ.τ.λ:
vaalexiou@yahoo.gr)

[2] Άνθρωπος τιποτένιος, χωρίς αξιοπρέπεια που προκαλεί περιφρόνηση ή αποστροφή.

[3] Για την μη επαγγελματική συμπεριφορά πολλών καταστηματαρχών της πόλης μας ως ένα σημαντικό αίτιο που στέλνει πολλούς Καρδιτσιώτες σε άλλες θεσσαλικές πόλεις έχω ξαναγράψει. Βλέπε Π.Τ. 6/1/2018:  Ανοιχτή επιστολή προς τον εμπορικό κόσμο της πόλης μας, σελ. 3.

[4] Η Μάγια Αγγέλου ήταν αφροαμερικανίδα συγγραφέας, ηθοποιός, ποιήτρια και στέλεχος της Αμερικανικής Κίνησης για τα πολιτικά δικαιώματα. Ο πρώτος γάμος της ήταν με Έλληνα ναυτικό, εξ ού και το ελληνικό όνομα που επέλεξε να κρατήσει.

Share this

0 Comment to "ΑΝΘΡΩΠΟΙ και ανθρωπάρια"

Δημοσίευση σχολίου