Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Α΄ ΤΑΞΗ, 5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ: 3η ΕΡΓΑΣΙΑ στη ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

 

3η ΕΡΓΑΣΙΑ στη ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 

 

Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020

 


Α’ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΟ - Υπομνήσεις:

 

1. Διατροφή: Η ετυμολογία της λέξης παραπέμπει σε τροφή μέσω ενός συστήματος ή κάποιας οδού (δια+τροφή). Τι είναι η τροφή; Κάθε οργανική ή ανόργανη ουσία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από έναν οργανισμό προκειμένου για τη θρέψη του.

 

2. Η Μεσογειακή διατροφή είναι μια σύγχρονη διατροφική συνήθεια αρχικά εμπνευσμένη από τις διατροφικές συνήθειες από τις μεσογειακές χώρες. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της δίαιτας περιλαμβάνουν αναλογικά υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, όσπριων, ανεπεξέργαστων δημητριακών, φρούτων και λαχανικών, μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριού, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (κυρίως τυρί και γιαούρτι), μέτρια κατανάλωση κρασιού και χαμηλή κατανάλωση κρέατος.

 

 

 


3. Η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής περιλαμβάνει 3 επίπεδα ανάλογα με τη συχνότητα κατανάλωσης των συγκεκριμένων τροφίμων. Στη βάση της βρίσκονται τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά και σε σημαντικές ποσότητες, ενώ στην κορυφή είναι όσα πρέπει να καταναλώνονται σπάνια και σε μικρές ποσότητες.

 

Καταναλώνεις σε μικρές ποσότητες όσα τρόφιμα είναι στην κορυφή της πυραμίδας;

Β. ΔΡΑΣΕΙΣ - ΕΡΓΑΣΙΕΣ (τις οποίες πρέπει να γράψετε και να αποστείλετε έως το απόγευμα του Σαββάτου 28/11, ώρα 6 μ.μ.  στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο vaalexiou@sch.gr).

 

1) Παρατήρησε τις εικόνες που υπάρχουν στην παραπάνω πυραμίδα και αφού γράψεις τα τρόφιμα που πρέπει να τρώμε, κατόπιν κάνε την εκμυστήρευσή σου με ειλικρίνεια εάν στη δική σου διατροφή συμβαίνει αυτό;

 

2) Είναι γενική αλήθεια πως, για να έχουμε καλή υγεία, πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας και να γυμναζόμαστε. Δεν ακολουθούν όμως όλοι τον ίδιο κανόνα. Αφού παρατηρήσεις τις παρακάτω εικόνες να μας γράψεις ποια άποψη εκφράζει το κάθε παιδί και, κατόπιν, να πεις σε ποια από τις δύο κατηγορίες ανήκεις.

 

 


 


3) Αφού παρακολουθήσεις στο youtube το παρακάτω απόσπασμα  από την ελληνική ταινία «Πολίτικη Κουζίνα» να μας πεις πως συνδέει (συνδυάζει) την Αστρονομία με τα μπαχαρικά ο παππούς.

https://www.youtube.com/watch?v=SAst_GOFZrs&feature=emb_logo

4) Αφού παρακολουθήσεις το παρακάτω απόσπασμα στο youtube να εξηγήσεις  πού οφείλεται η διαφορετική αντίληψη που έχει για το φαγητό ο πατέρας (το φαί είναι καύσιμο) και ο Ρεμί (οι άνθρωποι ανακαλύπτουν δημιουργούν).

https://www.youtube.com/watch?v=ADXTcS249Ws&feature=emb_logo

 

 

 

Πηγές αναφοράς:

1. Το πολύ καλό  blog «ΧΡΟΝΟΓΡΑΜΜΗ» (http://filologosab.blogspot.com/)  της κυρίας  Μαρίας Βουρτσιάνη.

2. Δημοσιεύσεις στο κανάλι https://www.youtube.com/

 

Share this

0 Comment to " Α΄ ΤΑΞΗ, 5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ: 3η ΕΡΓΑΣΙΑ στη ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ"

Δημοσίευση σχολίου