Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Η γενιά των 700 έγινε γενιά των 400 (ίσως και των 100) ευρώ


Ψύχραιμη ματιά
                                                                                                      


Επιμέλεια: Βασίλης Αλεξίου, Φιλόλογος [1]
MSc στις "ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ"
                                                                                        tokinitro.blogspot.gr (ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ)


Η γενιά των 700 έγινε γενιά των 400 (ίσως και των 100) ευρώ
                " Όταν η δυστυχία των πολλών δεν είναι αποτέλεσμα των νόμων της φύσης,  αλλά συνέπεια της δικής μας αδιαφορίας και αμέλειας,  τότε μεγάλη είναι η αμαρτία μας "            ΔΑΡΒΙΝΟΣ 
Ήταν Άνοιξη του 2008, όταν ο Στέλιος Κούλουγλου στην εκπομπή του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» είχε ως τίτλο θεματικής ενότητας τον «Επιβιώνοντας στην Ελλάδα με 700 ευρώ!»[2] Καταπιανόταν με τη «Γενιά των 700 ευρώ» και κατέγραφε για ένα μήνα τη ζωή πέντε ανθρώπων (του Κώστα, 29 ετών, απόφοιτου του Πολυτεχνείου, με μεταπτυχιακό δίπλωμα, του Μανώλη, καθηγητή, 43 ετών- που ζει στα Χανιά με τη γυναίκα και τα 2 μικρά παιδιά του, 6 και 3 ετών- της Τζίνας,  32 ετών, πτυχιούχου ιταλικής γλωσσολογίας με πολύ καλή γνώση 4 ξένων γλωσσών και της Αφροδίτης, 27 ετών, απόφοιτης του τμήματος δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο). Όλοι τους προσπαθούσαν να επιβιώσουν σε μια από τις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης, την Ελλάδα, με μισθό 700-750 ευρώ το μήνα.
Η εκπομπή προκάλεσε μεγάλη αίσθηση. Ήταν μια γροθιά στο στομάχι της καθωσπρέπει πολιτικής και μεγαλοδημοσιογραφικής ελίτ που δεν έβλεπε (;) πως πάνε τα πράγματα ή ήθελε να τα κρύψει κάτω από το χαλί;[3] Πάντως η εκπομπή του δημοσιογράφου παύτηκε και ο ίδιος εκδιώχθηκε από τη (νεοδημοκρατικής τότε επιρροής) ΕΤ1[4].
Σήμερα, στα τέλη του 2016, που βρισκόμαστε, φίλοι μου; Διαβάσαμε πρόσφατα στον Τύπο: «Η νέα γενιά των 100 ευρώ κάνει την εμφάνισή της στην αγορά εργασίας την ίδια ώρα που οι δανειστές απαιτούν και νέα μείωση στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα. Μπροστά στον εφιάλτη της ανεργίας, όλο και περισσότεροι νέοι αναγκάζονται να απασχολούνται με δουλειές του ποδαριού αποδεχόμενοι μισθούς πείνας. Οι φτωχοί εργαζόμενοι κάνουν θραύση. Η έκρηξη της ανεργίας και η εργασιακή ζούγκλα οδηγούν σε φτωχοποίηση μια ολόκληρη γενιά εργαζομένων, η προοπτική της οποίας συνοψίζεται στο τρίπτυχο: μισή δουλειά, μισός μισθός και σύνταξη 500 ευρώ. Συνολικά 343.760 εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίους μισθούς από 100 έως και 400 ευρώ μεικτά. Πρόκειται για εργαζομένους με συμβάσεις εργασίας μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασία 2, 3 ημερών την εβδομάδα, ή ακόμη και μερικών ωρών την εβδομάδα.».Οι μισθοί μειώνονται ακόμα περισσότερο την ίδια στιγμή που η ακρίβεια ακολουθεί αντιστρόφως ανάλογη πορεία.
Το ερώτημα πάντως που όλο αγωνία διατύπωναν στην προαναφερόμενη εκπομπή οι συνεντευξιαζόμενοι παραμένει το ίδιο: «Πώς θα επιβιώσουμε στην Ελλάδα με τόσο λίγα χρήματα;». Και μια που μιλάμε για νέους τί όνειρα μπορούν να έχουν αυτοί οι συνάνθρωποί μας με 100 ή έστω 400 ευρώ το μήνα; Να ανοίξουν σπιτικό; Να κάνουν οικογένεια; Να ονειρευτούν για την πρόοδο των παιδιών τους (εάν αποκτήσουν ποτέ);



[1]  Ο κ. ΑΛΕΞΙΟΥ αρθρογραφεί κάθε Πέμπτη και Κυριακή. (Για τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, επικοινωνία  κ.τ.λ: vaalexiou@yahoo.gr)
[2] Ενδεικτικά  βλέπε https://www.youtube.com/watch?v=mfjTK6DOhVc
[3] Βέβαια, ο ευκολόπιστος (;) λαός  εξέλεξε κατόπιν τον «λεφτά υπάρχουν» και η κατάσταση εκτροχιάστηκε!
[4] Δεν πήγε πάντως «χαμένος»! Σήμερα είναι ευρωβουλευτής  και «επαναστάτης» από τις Βρυξέλλες.

Share this