Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Σεξουαλική κακοποίηση: Μια αιμάσσουσα κοινωνική «πληγή»


Ψύχραιμη ματιά
                                                                                                      

 Επιμέλεια:Βασίλης Αλεξίου, Φιλόλογος [1]
MSc στις "ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ"


Σεξουαλική κακοποίηση: Μια αιμάσσουσα[2] κοινωνική «πληγή»


Την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2014 έγραφα στο κείμενό μου με τίτλο «Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών»:  «Το θέμα κατάντησε να βρίσκεται στην επικαιρότητα σε εβδομαδιαία βάση. Σαν να είναι κάτι φυσιολογικό. Σαν να είναι ένα πρόβλημα καθημερινότητας. Δεν είναι όμως… Προχθές διαβάσαμε πάλι στη σελίδα 3 του Πρωινού Τύπου ότι (πα)τέρας- είναι  μάλιστα και γιατρός, όχι βέβαια πως έχει για μένα κάποια ιδιαίτερη σημασία η επαγγελματική του ιδιότητα- ασελγούσε σε τετράχρονο κοριτσάκι (την κόρη του)! Πιο κάτω άλλη σχετική είδηση με τίτλο «Αποπλανούσε ανήλικα στον Πειραιά»! Μετά ήρθαν ο «πα»τέρας και ο εραστής του στο Άργος, που βίαζαν το ανήλικο παιδί του πρώτου. Και όλα αυτά σε χρονικό διάστημα μόλις τεσσάρων ημερών!
Το άρθρο μου τελείωνε ως εξής: «Τί να πω; Ντρέπομαι ως άνθρωπος. Τίποτα άλλο…»
Επανέρχομαι στο ίδιο θέμα, φίλοι μου. Το ξαναβλέπω τρεις μήνες μετά. Δεν σταμάτησαν καθόλου να έρχονται στο φως της δημοσιότητας και άλλα τέτοια περιστατικά. Προχθές, λοιπόν, «Συνελήφθη σήμερα, μετά τη σε βάρος του έκδοση εντάλματος, ένας 41χρονος πατέρας από την Πτολεμαΐδα, ο οποίος ασελγούσε επανειλημμένα, εδώ και δυο μήνες, στην μόλις 11 ετών κόρη του. Ο 41χρονος το τελευταίο δίμηνο δεν δίσταζε να τάζει διάφορα πράγματα, στην μόλις 11 ετών κόρη του, ζητώντας της ως αντάλλαγμα να τον αφήνει να ασελγεί πάνω της. Συγκεκριμένα, ο άνδρας φέρεται να έταζε στη μικρούλα ότι θα την αφήσει να παίξει με το κινητό του τηλέφωνο ή ότι θα της πάρει δικό της, αν αυτή τον άφηνε να ικανοποιεί τις αρρωστημένες ορέξεις του. Ο 41χρονος θα περάσει μεθαύριο (σ.σ δηλαδή σήμερα), Πέμπτη, την πόρτα του ανακριτή, ενώ έχει ομολογήσει τις πράξεις του.»![3]
Και επανέρχομαι στο ίδιο θέμα, επειδή προσπαθώ, πρώτον, να καταλάβω ο ίδιος και, κατόπιν, να κοινωνήσω και σε εσάς κάποια στοιχεία που αλιεύω με τη μελέτη έγκυρων πηγών, για αυτούς τους γονείς που κακοποιούν σεξουαλικά ακόμη και τα ίδια τους τα παιδιά πόσο μάλλον στα παιδιά των άλλων. Μας ενδιαφέρει ως κοινωνία όλους είτε έχουμε μικρά παιδιά είτε όχι. Η ανοχή είναι συνενοχή.
Οι γονείς που κακοποιούν τα παιδιά τους με τον παραπάνω τρόπο δεν ξεχωρίζουν από κάποιο εξωτερικό χαρακτηριστικό και δεν προέρχονται από κάποια συγκεκριμένη κοινωνική τάξη. Είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, συχνά υπεράνω πάσης υποψίας. Μπορεί να μοιάζουν φιλήσυχοι οικογενειάρχες και να είναι ευγενικοί με τους γείτονες τους και τον περίγυρό τους.
Μπορεί να είναι μορφωμένοι, καλοί επαγγελματίες, νομοταγείς πολίτες ή όχι. Ανήκουν, όμως, σε διαφορετικές κατηγορίες όσον αφορά την ψυχοπαθολογία τους. Κατά βάθος μπορεί να είναι ανώριμα, φοβισμένα ή επιθετικά, άτομα με τάση για απομόνωση. Μπορεί, επίσης, να παρουσιάζουν πλείστα συμπτώματα από αυτά που αναφέρει η κλινική βιβλιογραφία: άγχος, κατάθλιψη, έντονες παρορμητικές τάσεις, ψυχωτικές διαταραχές, σχιζοφρένεια.
Αρκετοί από αυτούς έχουν υποστεί κακοποίηση ως παιδιά. Είναι όμως δυνατόν να κρύβουν τις αδυναμίες τους επιμελώς, πίσω από το προσωπείο του καλού και στοργικού γονέα. Άλλωστε είναι τόσο δύσκολο για την ίδια την κοινωνία να δεχθεί ότι ένας γονέας μπορεί ηθελημένα να βλάψει το παιδί του! Έλα όμως που το κάνει! Είναι υποχρέωσή μας να καταγγείλουμε αμέσως στην αστυνομία ή τις οργανώσεις για την υπεράσπιση του παιδιού (π.χ. «Το χαμόγελο του Παιδιού») οτιδήποτε πέσει στην αντίληψή μας και μας φαίνεται ύποπτο.
Στις περισσότερες οικογένειες που κάνει την εμφάνισή της η σεξουαλική κακοποίηση συνήθως υφίστανται διαταραγμένες σχέσεις ανάμεσα στους γονείς (π.χ. μονογονεϊκές οικογένειες, μητέρες που δεν στηρίζονται επαρκώς οικονομικά και συναισθηματικά από τον σύζυγο), διαταραγμένες σχέσεις ανάμεσα στους γονείς και το παιδί. Επίσης, οι οικογένειες αυτές είναι συνήθως κοινωνικά απομονωμένες, χωρίς βοήθεια και συμπαράσταση από γείτονες, φίλους ή άλλα κοινοτικά πλαίσια στήριξης.
Φίλοι μου, το επαναλαμβάνω: Η ανοχή είναι συνενοχή. Κάθε ευαίσθητος και συνειδητοποιημένος πολίτης, θα πρέπει να ενημερώνει αμέσως για κάθε περιστατικό που πέφτει στην αντίληψή του και αφορά παιδί σε κίνδυνο. Θα πρέπει να γίνεται άμεση χρήση της Γραμμής SOS 1056, η οποία δέχεται καταγγελίες ακόμη και ανώνυμα και τις παραπέμπει στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.




[1]  Ο κ. ΑΛΕΞΙΟΥ αρθρογραφεί κάθε Πέμπτη και Κυριακή. (Για τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, επικοινωνία  κ.τ.λ: vaalexiou@yahoo.gr)
[2] Αιμάσσω = αιμορραγώ (αιμάσσουσα πληγή)= υφίσταμαι πολύ μεγάλη απώλεια αίματος.
[3] Το κείμενο βρίσκεται στο Αστυνομικό Δελτίο (βλέπε σελίδα 7 στο σημερινό φύλλο του Πρωινού Τύπου). 

Share this