Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

«Παιδιά, πηγαίνετε αλλού να παίξετε!»



Ψύχραιμη ματιά
 Επιμέλεια: Βασίλης Αλεξίου, Φιλόλογος [1]


Πρώτη είδηση της απερχόμενης εβδομάδας: Μέτοχος κατά 50% offshore εταιρείας με έδρα τα Νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική, εμφανίζεται η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Η συγκεκριμένη offshore είναι διαχειρίστρια ενός fund, του «Eternia Capital Management», που ιδρύθηκε το 2010 με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους […]. Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής απευθυνόμενος στον  πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη την περασμένη Τετάρτη (8/11) είπε με νόημα πως «ο φορολογικός Παράδεισος οδηγεί στην πολιτική κόλαση».
Δεύτερη είδηση της απερχόμενης εβδομάδας: Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η χορήγηση διήμερης άδειας στον εκτελεστή της 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα, οι οποίες μάλιστα εκφράστηκαν και στη Βουλή. Από το βήμα της Βουλής την περασμένη Πέμπτη (9/11) ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε «σοκαρισμένος» πολίτης, που παρακολουθεί τον μεγαλύτερο δολοφόνο της χώρας, το πιστόλι της "17 Νοέμβρη", να βγαίνει από τη φυλακή» και προσέθεσε, απευθυνόμενος προς  τον κύριο Τσίπρα: «Ζητώ μια ξεκάθαρη τοποθέτηση για το θέμα»….


«Παιδιά, πηγαίνετε αλλού να παίξετε!»
«Παιδιά, πηγαίνετε αλλού να μαλώσετε και να παίξετε. Αφήστε με εμένα στα βάσανα μου», μας έλεγε θυμάμαι κάποια κρύα βράδια της δεκαετίας του ’80, ο μπάρμπα- Κώστας, ένας ανήμπορος και βασανισμένος γέρος του χωριού μου, όταν εμείς όντας μικρά παιδιά, περνούσαμε έξω από το υποτυπώδες σπίτι του που βρισκόταν στη στροφή του δρόμου, και λίγο πριν πούμε αναμεταξύ μας «καληνύχτα», μαλώναμε - καμιά ώρα!- χωρίς ουσιαστικό λόγο. Χορτασμένος από πόνο και πικραμένος από τα βάσανα της ζωής, δεν ήθελε ούτε καν να ακούει τους δικούς μας ανούσιους καβγάδες, τα μαλώματα και τις αντιθέσεις μας.
 «Παιδιά, πηγαίνετε αλλού να μαλώσετε και να παίξετε. Αφήστε μας στην ταλαιπωρία μας», λένε σήμερα οι πολίτες τουλάχιστον σ’ αυτούς τους δύο πολιτικούς που μαλώνουν σαν τα κοκόρια μεταξύ τους, μη κρατώντας τις περισσότερες φορές ούτε καν τα προσχήματα που οφείλουν να κρατούν.
Όσο σκληρή και κυνική και αν φαίνεται η σύγκριση είναι δυστυχώς πραγματική. Παίζουν μεταξύ τους σαν τα μικρά παιδιά. Παίζουν με τις λέξεις και τις γκριμάτσες τους ακόμη και μέσα στη Βουλή. Παίζουν, αδιαφορώντας ουσιαστικά για το δικό μας πόνο. Με την αγωνία του γονιού που βλέπει άνεργο το παιδί του, έτοιμο να ξενιτευτεί. Του συνταξιούχου να ζήσει αξιοπρεπώς το υπόλοιπό της ζωής του. Του ανέργου οικογενειάρχη, που τον πνίγουν τα χρέη, να βρει μια δουλειά. Του υπαλλήλου που βλέπει το εισόδημα του συνεχώς να κατρακυλά και, επιπλέον, να επικρέμεται από πάνω του η «σπάθα» της απόλυσης. Παίζουν, για το δικό τους καλό, για την ικανοποίηση των δικών τους σχεδίων. Παίζουν για την «πάρτη τους» μόνο, χρησιμοποιώντας όλους εμάς ως μέσο ανάδειξης τους, στη θέση του νικητή. Δυστυχώς αυτός είναι ο κανόνας και οι εξαιρέσεις είναι τόσο λίγες που χάνονται μέσα σε αυτόν.
Μην ψάχνουν να βρουν ποιοι και γιατί απαξιώνουν την πολιτική. Απαξιώνουν την πολιτική και απογοητεύουν το λαό οι ίδιοι, αφού φαίνεται απώτερος στόχος τους να είναι η ικανοποίηση των προσωπικών τους φιλοδοξιών. Απαξιώνουν την πολιτική και απογοητεύουν το λαό αυτοί οι ίδιοι, όταν απολαμβάνουν σε τέτοιες δύσκολες εποχές τέτοιους μισθούς. Σύμφωνα με το ontherecord.gr[2] οι μισθοί και τα φορολογικά προνόμια των βουλευτών έχουν ως εξής:
1. Το ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης μετά τις σχετικές φορολογικές κρατήσεις ανέρχεται σε 3.760 ευρώ μηνιαίως.
2. Πέραν της βουλευτικής αποζημίωσης, σε κάθε βουλευτή χορηγούνται κάθε μήνα και τα παρακάτω επιδόματα, τα οποία είναι αφορολόγητα.
- Επίδομα οργάνωσης γραφείου: 936 ευρώ.
- Αποζημίωση εξόδων μετακίνησης: 364 ευρώ.
- Ταχυδρομικά τέλη: 1.136 ευρώ .
- Αποζημίωση συμμετοχής σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, θερινά τμήματα, επιτροπές ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, κ.α.
Τέλος, μπορούν να προσλάβουν δωρεάν (πληρωμένους από το δημόσιο) 4 υπαλλήλους και 1 επιστημονικό συνεργάτη ως γραμματειακή υποστήριξη και επίσης ένας αστυνομικό για φρουρό.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, το συνολικό καθαρό ποσό του ετήσιου εισοδήματος από την κοινοβουλευτική δραστηριότητα κάθε βουλευτή φθάνει περίπου τα 70.000 ευρώ!
Λοιπόν παιδιά, πηγαίνετε αλλού να μαλώσετε και να «παίξετε».




[1]  Ο κ. ΑΛΕΞΙΟΥ αρθρογραφεί κάθε Πέμπτη και Κυριακή. (Για τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, επικοινωνία  κ.τ.λ: vaalexiou@yahoo.gr).
[2] Ανακτήθηκε από τη διεύθυνση https://ontherecord.gr/2017/03/posa-chrimata-perni-enas-ellinas-vouleftis/ στις 10/11/2017, ώρα 18:50.

Share this