Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και έκτρωση (Α’ Μέρος)


Ψύχραιμη ματιά
                                                                                                      


Επιμέλεια: Βασίλης Αλεξίου, Φιλόλογος [1]
MSc στις "ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ"



Ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και έκτρωση   (Α’ Μέρος)

Το πρόβλημα δεν είναι σημερινό. Υπήρχε πάντα, απλώς την τελευταία δεκαετία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις[2] στη χώρα μας. Αποτελεί πλέον κοινωνική μάστιγα. Μιλώ για την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και την αντιμετώπισή της με την επιλογή της τεχνητής διακοπής – έκτρωσης.
Οι αριθμοί ξεδιπλώνουν μια θλιβερή διαπίστωση και μάλιστα σε μια χώρα που μαστίζεται από υπογεννητικότητα. Η πραγματικότητα στο θέμα αυτό δεν είναι απλώς ζοφερή. Είναι οδυνηρή.  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στη χώρα μας καταγράφονται ετησίως 250.000 εκτρώσεις, αριθμός διπλάσιος των γεννήσεων. Οι ειδικοί εικάζουν, ωστόσο, ότι τα περιστατικά ξεπερνούν τις 400.000.  Για να αντιληφτείτε, φίλοι μου αναγνώστες, το μέγεθος της εθνικής καταστροφής, στη Μεγάλη Βρετανία, που έχει πενταπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα, γίνονται ετησίως 190.000 εκτρώσεις.
Παρουσιάζω δύο ακόμη αριθμητικά δεδομένα: 40.000 εκτρώσεις τον χρόνο στην Ελλάδα αποφασίζονται από κορίτσια κάτω των 18 ετών[3], ενώ 1 στα 5 κορίτσια ηλικίας 14 έως 17 ετών έχει κάνει έκτρωση, σύμφωνα με έρευνα του Αρεταίειου Νοσοκομείου. Μάλιστα 1 στις 2 έφηβες που κάνουν έκτρωση δεν έχουν ενημερώσει τους γονείς τους!
Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Πού βρίσκεται η ρίζα του κακού;  Τα πολύπλοκα προβλήματα έχουν πολύπλοκα αίτια και δεν είναι καθόλου εύκολο να τα ξεκαθαρίσει κανείς -ακόμη λιγότερο να τα εκτιμήσει αντικειμενικά και με ακρίβεια. Ωστόσο, έχοντας υπόψη μου και απόψεις ειδικών, θα προσπαθήσω να σκιαγραφήσω όσο μπορώ καλύτερα, το συγκεκριμένο θέμα σε δύο κείμενά μου[4].
Είναι κοινό μυστικό ότι πολλές Ελληνίδες αντιμετωπίζουν την άμβλωση σαν μέθοδο αντισύλληψης, προφανώς λόγω έλλειψης πληροφόρησης για τη γνήσια-ρεαλιστική αντισύλληψη. Αυτή η στρεβλή αντίληψη παρατηρείται ειδικά στην εφηβεία, όπου εδράζεται η έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας (περίπου 1 στις 5 έφηβες είναι ήδη σεξουαλικά ενεργή), ως αποτέλεσμα σωματικών, συναισθηματικών, ψυχολογικών και κοινωνικών αλλαγών. Οι κύριοι λόγοι για τη συχνή εμφάνιση ανεπιθύμητων κυήσεων στην εφηβεία είναι η μη χρήση αντισύλληψης, η έλλειψη ενημέρωσης, η αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα, αλλά και η αυξημένη γονιμότητα λόγω ηλικίας. Όμως, η συνηθέστερη κατάληξη μιας κύησης στην εφηβεία είναι, δυστυχώς, η τεχνητή διακοπή της (έκτρωση).
Επιπλέον, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι η ψυχολογική πίεση από το οικογενειακό και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον αποτελεί, επίσης, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη δημιουργία του φαινομένου αυτού. Οι γονείς, που δεν κατόρθωσαν να ενημερώσουν τις κόρες τους- γιατί όχι και τους γιούς τους- στα πρώτα βήματα της εφηβείας, παράσχοντάς τους όχι μόνο την απαραίτητη πληροφόρηση, αλλά και μιλώντας τους εκτενώς για την αντισύλληψη και τη σημασία της, οφείλουν τώρα να συμπαρασταθούν στην έφηβη κόρη τους, γιατί είναι το παιδί τους, η ζωή τους.
Συνεχίζεται …




[1]  Ο κ. ΑΛΕΞΙΟΥ αρθρογραφεί στην εφημερίδα "Πρωινός Τύπος" κάθε Πέμπτη και Κυριακή. (Για τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, επικοινωνία  κ.τ.λ: vaalexiou@yahoo.gr)
[2]  Αυτό ίσως οφείλεται  και στα στατιστικά που οι επίσημοι φορείς καταγράφου  σε σχέση με το παρελθόν.
[3] Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.
[4] Το Β’ Μέρος- κείμενο θα δημοσιευθεί στο φύλλο της Κυριακής 4 Δεκεμβρίου.

Share this