Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Α΄ΤΑΞΗ, 5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ : ΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΜΕΡΗ




Παράγραφος ονομάζεται ένα αυτόνομο τμήμα σε ένα εκτεταμένο κείμενο που διαβάζουμε.

Κάθε παράγραφος  αποτελείται από τρία τμήματα (= Δομικά Μέρη)

α) Θεματική Περίοδος: Είναι το πρώτο μέρος της παραγράφου. Το πιο σημαντικό. Στο τμήμα αυτό ο συγγραφέας εκφράζει σύντομα αλλά με σαφήνεια (= ξεκάθαρα) την άποψη του για ένα θέμα.

β) Σχόλια-Λεπτομέρειες: Είναι το δεύτερο (και μεγαλύτερο, πιο εκτεταμένο) μέρος της παραγράφου. Στο τμήμα αυτό ο συγγραφέας επεξηγεί και τεκμηριώνει την άποψη που εξέφρασε πιο πάνω.

γ)  Κατακλείδα- Πρόταση: Το τελευταίο τμήμα της παραγράφου. Σε αυτή ο συγγραφέας επαναδιατυπώνει την άποψη του (την ξαναλέει δηλαδή με διαφορετικά λόγια-λέξεις). Το τμήμα αυτό μπορεί και να απουσιάζει κάποιες φορές.


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

            Η τηλεόραση έχει μεγάλη ευθύνη για τη συρρίκνωση της ελληνικής γλώσσας. Κι αυτό γιατί η τηλεόραση βασίζεται στην εικόνα, που θεωρείται γρήγορη, άμεση, «εύκολη», ζωντανή και ευχάριστη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραγκωνίζεται στη συνείδηση των Ελλήνων ο λόγος και ειδικά ο γραπτός. Από την άλλη, πολύ συχνά συναντάμε στην τηλεόραση δημοσιογράφους με κακή έως και ανύπαρκτη γλωσσική κατάρτιση. Οι άνθρωποι αυτοί, που χειρίζονται δημόσια το λόγο, γίνονται αρνητικά γλωσσικά πρότυπα για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Τέλος, η γλώσσα της τηλεοπτικής διαφήμισης είναι κωδικοποιημένη και γεμάτη νεολογισμούς. Με αυτό τον τρόπο περιορίζει την εκφραστικότητα της γλώσσας και αλλοιώνει τα νοήματά της. Γενικότερα, λοιπόν, η τηλεόραση βλάπτει τη γλώσσα όχι μόνο όσων την παρακολουθούν, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας.



Εργασία

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω να αναπτύξετε και εσείς τώρα σε παράγραφο μία από   τις παρακάτω θεματικές προτάσεις (κείμενο 80- 100 λέξεων):

1. Αυτός ο/η  εκπαιδευτικός μού είναι πολύ συμπαθής. Και αυτό γιατί, πρώτον,…..

2. Αυτή η εκδρομή θα μου μείνει αξέχαστη. Και αυτό γιατί, πρώτον,…..
3.Οι φετινές διακοπές θα μου μείνουν αξέχαστες. Και αυτό γιατί, πρώτον,…..


Share this