Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Στην Ελλάδα δε θα ’πρεπε να υπάρχει αυτό το Υπουργείο;



Ψύχραιμη ματιά
 Επιμέλεια: Βασίλης Αλεξίου, Φιλόλογος [1]


Το περασμένο Σάββατο διάβασα στον Πρωινό Τύπο  (σελίδα 2) αυτή την είδηση: Στην απαγόρευση του καπνίσματος σε άτομα κάτω των 18 ετών προχωρά η Αυστρία από τα μέσα του 2018. Έτσι, υιοθετήθηκε η σχετική πρόταση της Αυστριακής υπουργού Οικογένειας και Νεολαίας, Σοφί Καρμάζιν. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους εκπροσώπους των ομόσπονδων κρατιδίων, έπειτα από την ολοκλήρωση ενός διήμερου συνεδρίου στην πόλη Κρεμς, η υπουργός Οικογένειας και Νεολαίας χαρακτήρισε «σταθμό στην πολιτική για την Υγεία και τη Νεολαία» την πρόθεση όλων των κρατιδίων να ψηφίσουν σχετικό νόμο […]

Στην Ελλάδα δε θα ’πρεπε να υπάρχει αυτό το Υπουργείο;

Υπουργός Οικογένειας και Νεολαίας! Πόσο πολύ εντύπωση μού έκανε αυτή η πληροφορία, φίλοι μου. Το «έψαξα», λοιπόν, λίγο περισσότερο και βρήκα ότι το ίδιο υπουργείο υπάρχει και στη Γερμανία (Υπουργείο Οικογένειας, Γυναικών, Νεολαίας και Τρίτης Ηλικίας λέγεται στη χώρα αυτή) και με μικρές παραλλαγές στη Σουηδία, Δανία, Φιλανδία, Νορβηγία κ.ά. Σε χώρες, δηλαδή, που βρίσκονται στην ελίτ της οικονομικής- και όχι μόνο- ακμής τους.
 Ή μήπως συμβαίνει το αντίστροφο; Μήπως οι χώρες αυτές βρίσκονται στην πλήρη ανάπτυξη, επειδή μεριμνούν για την οικογένεια (και μέσω της γυναίκας), μεριμνούν για τη νεολαία, χωρίς όμως να παραμελούν όσους πρόσφεραν στην πρόοδο του κράτους, δηλαδή τους συνταξιούχους; Και δεν τους παραμελούν, πιστεύω, επειδή, πρώτον, τα κράτη αυτά έχουν συνέπεια στην πολιτική τους, όποιο κόμμα και αν κυβερνά. Δεύτερον, επειδή θέλουν να δώσουν το παράδειγμα στη νεολαία τους, πως τώρα μοχθούν για την πρόοδο της χώρας τους, αλλά και η χώρα θα είναι αρωγός τους, όταν αυτοί (στην Τρίτη ηλικία) θα είναι ανήμποροι.

Και συνεχίζω να σκέφτομαι: Η Ελλάδα δε θα ’πρεπε να έχει αυτό το Υπουργείο; Ειδικά στη χώρα μας- νομίζω- επιβάλλεται να υπάρχει. Και εξηγούμαι.
Η υπογεννητικότητα χτυπάει «κόκκινο». Το δημογραφικό παραμένει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας καθώς βάσει των στοιχείων η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με στις οποίες παρατηρείται η μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού, αφού καταγράφεται μείωση κατά 5,5‰ στον πληθυσμό, τη στιγμή που ο πληθυσμός της ΕΕ αυξήθηκε κατά μέσο όρο 2,2‰ την τελευταία πενταετία.
Τρίτεκνοι- Πολύτεκνοι. Πλέον τίθεται θέμα επιβίωσης των οικογενειών αυτών! Δεν μπορούν να ζήσουν με τα σκληρά δημοσιονομικά και φορολογικά μέτρα. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν άλλους πόρους εκτός από την πολυτεκνική σύνταξη που δίνεται κάθε δίμηνο που και αυτή την περιέκοψαν!
Τρίτη Ηλικία: Η Ελλάδα βρίσκεται στην 73η θέση της διεθνούς κατάταξης μεταξύ 96 χωρών, υποχωρώντας περαιτέρω κατά 15 θέσεις από την 58η θέση που βρισκόταν το 2013. Οι δανειστές της χώρας φαίνεται να μισούν τους συνταξιούχους, αλλά και οι Έλληνες κυβερνώντες της τελευταίας οκταετίας θεωρούν πως είναι τα εύκολα ανυπεράσπιστα θύματα… αλλιώς δεν εξηγείται η στάση τους. Μείωση στη μείωση οι «κουτσουρεμένες» ελληνικές συντάξεις κατάντησαν μηνιαίο επίδομα επιβίωσης!
Νεολαία: Ο λόγος για την «αιμορραγία» της Ελλάδας. Η διαρροή σε έμψυχο δυναμικό και μάλιστα το καλύτερο που διαθέτει η κάθε χώρα… Τελευταία στατιστική αναφέρεται σε 400.000 περίπου πτυχιούχους, οι οποίοι εγκατέλειψαν την Ελλάδα μεταξύ των ετών 2010-2016! Σχεδόν μισό εκατομμύριο σπουδαγμένα μυαλά, έτοιμοι επιστήμονες, τεχνοκράτες που θα μπορούσαν να αναλάβουν πόστα, να αναπτύξουν πρωτοβουλίες, που θα έδιναν πνοή στην ασθμαίνουσα χώρας μας, έφυγαν! Αλλά και για όσους μένουν εδώ υπάρχει ανεργία ή μερική απασχόληση (πολλές φορές σε αντικείμενο ξένο προς τις σπουδές) και πάντως οικονομική εκμετάλλευση («μαύρη εργασία ανασφάλιστη ή με λιγότερη ασφάλιση κ.ά.).
Γι’ αυτό και ξαναρωτώ: Στην Ελλάδα δε θα ’πρεπε να υπάρχει αυτό το Υπουργείο (Οικογένειας, Γυναικών, Νεολαίας και Τρίτης Ηλικίας) το οποίο θα δρομολογούσε άμεσα πολιτικές που θα βοηθά πάραυτα αυτές τις «ευπαθείς» ομάδες;




[1]  Ο κ. ΑΛΕΞΙΟΥ αρθρογραφεί κάθε Πέμπτη και Κυριακή στην εφημερίδα της Καρδίτσας «Πρωινός Τύπος». (Για τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, επικοινωνία  κ.τ.λ: vaalexiou@yahoo.gr)

Share this