Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει


Ψύχραιμη ματιά
 Επιμέλεια: Βασίλης Αλεξίου, Φιλόλογος [1]


Νέα τραγωδία στην άσφαλτο! Το πολύνεκρο τροχαίο σημειώθηκε στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης γύρω στις 3.30 τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης, όταν Ι.Χ. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν πέντε νεαροί εξετράπη της πορείας του… Από τα συντρίμμια του μοιραίου αυτοκινήτου ανασύρθηκαν νεκρά τέσσερα άτομα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, νεκροί είναι ο 17χρονος (!) οδηγός του αυτοκινήτου, δύο φίλοι της ίδιας ηλικίας και ένας 19χρονος. Τραγική ειρωνεία, είναι ότι πριν από μερικούς μήνες ο 19χρονος, ο ένας από τους τέσσερις νέους που έχασαν τη ζωή τους, είχε αναρτήσει μια φωτογραφία στον λογαριασμό του στο Facebook, που τον έδειχνε να οδηγεί ένα αυτοκίνητο, γράφοντας: «Αν μια μέρα η ταχύτητα με σκοτώσει, εσύ μην κλάψεις, διότι εγώ εκείνη την ώρα γελούσα»… (!)


Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει

Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας που ξανάγραφα για το θέμα αυτό- της οδηγικής παιδείας[2]- με αφορμή την τραγωδία με το δυστύχημα στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας που άφησε νεκρά τέσσερα άτομα εξαιτίας της «τρελής» πορείας της Πόρσε ενός 24χρονου. Το να ξαναγυρίζουμε στα ίδια θέματα, ψάχνοντας εκ νέου αιτίες και παραλείψεις δεν ξέρω αν τελικά έχει κάποιο νόημα, αφού είναι φανερό πως πάντοτε θα υπάρχουν κάποιοι αμετανόητοι «εραστές» του κινδύνου, επομένως και του θανάτου[3]. Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για κάτι ουσιωδέστερο που έχει - κατά τη γνώμη μου- πολύ μεγάλη σχέση και με το παραπάνω θέμα.
Φίλοι μου, είναι δεδομένο ότι τα παιδιά επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από εμάς, τους γονείς τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να οικειοποιούνται πολλές δικές μας συμπεριφορές, νοοτροπίες και αντιλήψεις. Έτσι, είναι φυσικό να μας θεωρούν πρότυπα μίμησης και ταύτισης. Επομένως, το θέμα είναι να αναζητούμε τους τρόπους εκείνους με τους οποίους μπορούμε να αποτελέσουμε θετικό πρότυπο για εκείνα.
Καταρχάς, το πρώτο που αντιλαμβάνονται- από πολύ μικρή ηλικία μάλιστα τα παιδιά- είναι η ποιότητα της σχέσης μας με τη/τον σύντροφό σας. Αν συνηθίζουμε να του/της εκδηλώνουμε την αγάπη μας και να μην τσακωνόμαστε τακτικά, το παιδί νιώθει εσωτερική γαλήνη και ασφάλεια. Το αντίστροφο ισχύει στην αντίθετη περίπτωση. Το παιδί διαισθάνεται αν οι γονείς του είναι αγαπημένοι και γενικά αν το οικογενειακό του περιβάλλον αποπνέει υγεία ή όχι.
Επιπλέον, επειδή σε όλες τις οικογένειες υπάρχουν εντάσεις μεταξύ των μελών της, το ζητούμενο είναι να λύνονται άμεσα. Δείξτε στο παιδί ότι μετά από ένα μίνι καυγά με τη/τον σύντροφό σας, όλα επανέρχονται στην πρότερη καλή μεταξύ σας κατάσταση και δεν επικρατεί...ψυχροπολεμικό κλίμα για μέρες. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει ότι οι άνθρωποι μπορεί μεν να διαφωνούν, όμως καλούνται άμεσα να τα ξαναβρούν, όταν υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση και αγάπη. Άλλωστε, όταν υπάρχει αγάπη, οι εγωισμοί τίθενται στο περιθώριο άμεσα.
Ο τρόπος που μαθαίνουν τα παιδιά είναι μέσω της μίμησης. Επομένως, για να αποτελέσουν οι γονείς ένα θετικό πρότυπο για τα παιδιά τους, θα πρέπει να έχουν τον έλεγχο του εαυτού τους. Οι περισσότεροι γονείς ζητούν την πειθαρχία από τα παιδιά τους, αλλά αυτό που θα έπρεπε να επιδιώκουν πρώτιστα θα ήταν να μπορούν οι ίδιοι να πειθαρχούν τον εαυτό τους.
Είναι εύκολο να επιβάλλουν οι γονείς στα παιδιά τους τα «όχι» και τα «μη»: «Μη λες ψέματα», «Μη φωνάζεις», «Μη χτυπάς», και αργότερα «Μη καπνίζεις»,  «Μην ξενυχτάς» κλπ., αλλά θέλει προσπάθεια και πειθαρχία από τους ίδιους τους γονείς να κάνουν πράξη αυτά που κηρύττουν.
Συμπερασματικά: Αυτό που βλέπουν και πιστεύουν τα παιδιά, αυτό και γίνονται. Ό,τι συμπεριφορές παρατηρούν, αυτές επαναλαμβάνουν. «Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει», λέει ο λαός. Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να γίνουμε εκείνη η «μηλιά» που κουβαλάει στα κλαδιά της τους σωστούς καρπούς…




[1]  Ο κ. ΑΛΕΞΙΟΥ αρθρογραφεί κάθε Πέμπτη και Κυριακή. (Για τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, επικοινωνία  κ.τ.λ: vaalexiou@yahoo.gr).
[2] «Πρωινός Τύπος», Πέμπτη 2/3 και Κυριακή 5/3/2017, σελίδα 3.
[3] Λίγο πριν στείλω το κείμενο προς δημοσίευση διαβάζω πως «Άλλοι δύο νέοι άνθρωποι, ηλικίας μόλις 17 και 19 ετών, έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο στην Κρήτη. Οι νεαροί επέβαιναν σε δύο ξεχωριστές μοτοσικλέτες και συγκρούστηκαν, κάνοντας μάλλον «κόντρες»! Έλεος πια!

Share this