Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Η οικονομική κρίση επηρεάζει καθοριστικά την υγεία των εργαζομένων

Ψύχραιμη ματιά
Επιμέλεια: Βασίλης Αλεξίου, Φιλόλογος [1]


Η οικονομική κρίση επηρεάζει καθοριστικά  την  υγεία των εργαζομένων

Στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία των Ελλήνων ασθενών αναφέρθηκε εκτενώς, πριν από λίγες μέρες, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και επαγγελματικής υγιεινής  του Πανεπιστημίου  Θεσσαλίας, ειδικός ιατρός εργασίας κ. Γιώργος Ραχιώτης[2]. Στη χώρα μας μελέτη, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, έδειξε ότι το εργασιακό στρες είναι ιδιαίτερα αυξημένο στο χώρο της υγείας και ειδικά των δημόσιων νοσοκομείων.
Η οικονομική κρίση επηρεάζει καθοριστικά  την  υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, ενώ από την άλλη και η παρατεταμένη ανασφάλεια στους χώρους εργασίας, το κλείσιμο επιχειρήσεων και η ανεργία έχουν άμεση επίπτωση στην υγεία των εργαζομένων. Η αρνητική αυτή κατάσταση, την οποία βιώνουν οι εργαζόμενοι. έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του στρες, την εμφάνιση του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης, την αύξηση των περιστατικών υπέρτασης και στεφανιαίας νόσου, την εμφάνιση κατάθλιψης, την αύξηση μυοσκελετικών παθήσεων από την εντατική εργασία λόγω ελλιπούς προσωπικού στις επιχειρήσεις, την αύξηση ψυχιατρικών προβλημάτων και αυτοκτονιών και φυσικά την αύξηση επισκέψεων σε γιατρούς.
«Οι εργαζόμενοι πάσχουν από αυτό που λέγεται «επαγγελματικοί νόσοι» σημειώνει κ. Γιώργος Ραχιώτης και συμπληρώνει: «Σύμφωνα με το ιατρικό κριτήριο, επαγγελματική νόσος είναι κάθε παθολογική κατάσταση, η οποία προκαλείται ή επιδεινώνεται στον εργαζόμενο στο εργασιακό του περιβάλλον.».
Κάθε χρόνο, σύμφωνα με το ασφαλιστικό κριτήριο έχουμε 4-10 εκατομμύρια περιπτώσεις επαγγελματικών ασθενειών. Και όμως… η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει εκπονήσει από το 2012 και μετά καμία στρατηγική για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στον τομέα  «της υγείας και ασφάλειας της εργασίας» με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ειδικότερα στην Ελλάδα τα τελευταία 8 έτη, δηλαδή τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, η επιδείνωση αυτή, οφείλεται στην εντατικοποίηση της δουλειάς, την παρατεταμένη εργασιακή ανασφάλεια, τις απολύσεις αλλά και την ανεργία που έχουν εξουθενώσει κάθε εργαζόμενο. Επιπροσθέτως, οι επιχειρήσεις έχουν μειώσει σημαντικά τα όποια κονδύλια είχαν για τη λήψη μέτρων ασφάλειας και ο λόγος είναι η μείωση των εξόδων τους.
Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία των εργαζομένων- και γενικότερα των Ελλήνων και Ελληνίδων- θα αυξηθούν, καθώς όχι μόνο παρατείνεται η κατάσταση αυτή αλλά δε φαίνονται και σημάδια ανάκαμψης.
Κάνοντας, τέλος, μια αναφορά και στο δικό μου επαγγελματικό χώρο[3], διαπιστώνεται από όλες τις έρευνες ότι το επάγγελμα του εκπαιδευτικού κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στον κατάλογο των στρεσογόνων επαγγελμάτων, οι δε εκπαιδευτικοί ανήκουν στην ομάδα των επαγγελματιών που είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο burnout ή όπως αποδίδεται στα ελληνικά «σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης». Από το σύνολο των εργαζομένων σε ανθρωπιστικά επαγγέλματα οι εκπαιδευτικοί πλήττονται ιδιαίτερα. Το burnout δεν «έχει φύλο» και πλήττει εξίσου άντρες και γυναίκες. Πάντως αυτοί που απειλούνται περισσότερο από το «σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης» είναι οι ανύπαντροι, οι πρωτοδιόριστοι και οι εκπαιδευτικοί με πολλά χρόνια υπηρεσίας.




[1]  Ο κ. ΑΛΕΞΙΟΥ αρθρογραφεί κάθε Πέμπτη και Κυριακή στην εφημερίδα της Καρδίτσας «Πρωινός Τύπος». (Για τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, επικοινωνία  κ.τ.λ: vaalexiou@yahoo.gr)
[2] Μιλώντας σε διάλεξη του  Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος με θέμα: «Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία και ασφάλεια της εργασίας».
[3] Αναλυτικότερα θα μιλήσουμε στο κείμενο μας την ερχόμενη Κυριακή 12/3.

Share this