Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Ως χώρα δεν έχουμε οδηγική παιδεία (Β’ Μέρος)


                                                                            
                         

Ψύχραιμη ματιά
Επιμέλεια: Βασίλης Αλεξίου, Φιλόλογος [1]



Ως  χώρα δεν έχουμε οδηγική παιδεία (Β’ Μέρος[2])

«Γιατί», λέει ο Ιαβέρης[3], «να ξέρεις, μικρή σημασία έχει το ποιος φταίει στο συγκεκριμένο τροχαίο. Και το ποιος θα φταίει στο επόμενο. Και στο μεθεπόμενο.».
Μια χώρα που θρηνεί περίπου 1.600 νεκρούς και 20.000 τραυματίες σε τροχαία κάθε χρόνο πώς μπορεί να υποκρίνεται ότι συγκλονίζεται; Και γιατί δεν κάνει κάτι, για να μην πάνε χαμένα τόσα παιδιά της; Γιατί στους Έλληνες αρέσει να κλαίνε τα παιδιά, τα αδέρφια, τους γονείς, τους συγγενείς τους;
«Μα, τι λες;», θα πουν κάποιοι. Σε ποιον αρέσει να κλαίει τους ανθρώπους του; Και όμως! Σε πολλούς Έλληνες, αρέσει. Γιατί το αποδεικνύουν καθημερινά και δίνουν το παράδειγμα στους γύρω τους. Και άμα τους πεις κουβέντα, θα τ’ ακούσεις και από πάνω.
Φίλε αναγνώστη πολλοί απ’ αυτούς που σήμερα «θρηνούν» αύριο θα περάσουν με κόκκινο, δε θα φορέσουν ζώνη, θα μπουν ανάποδα στο μονόδρομο, θα παρκάρουν στη γωνία, θα το πατήσουν λίγο παραπάνω, θα πάρουν το αυτοκίνητο, αφού έχουν πιει «δυο- τρία ποτηράκια», θα κάνουν σφήνες, «κόντρες» και πολλά άλλα ακόμη. Και, όταν κάποιος τους ζητήσει το λόγο, θα πουλήσουν «τσαμπουκά». Λέω ψέματα;
Αλήθεια, γιατί οδηγούμε, αδιαφορώντας για τους γύρω μας και σαν να μη μας ενδιαφέρει αν κάποιος/α μάς περιμένει σπίτι; Τι και ποιος φταίει; Τα πάντα. Όλοι μας. Ο καθένας μας ξεχωριστά, που- έστω μια φορά- θα πει «δε βαριέσαι». Που δεν παίρνει την οδήγηση στα σοβαρά. Που γράφει τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) και τη λογική στα παλιά του τα παπούτσια είτε οδηγεί νταλίκα ή λεωφορείο (ακόμα και σχολικά!) με φθαρμένα λάστιχα είτε αυτοκίνητο, όπως του γουστάρει, είτε μηχανάκι/μηχανή, ξεφτιλίζοντας τον Κ.Ο.Κ.; Και το κάνει, γιατί αυτός είναι μάγκας. Είναι έξυπνος αυτός. Οι άλλοι δεν ξέρουν! Οι άλλοι είναι υπερβολικοί!
Έπειτα, είναι το κράτος. Είναι αυτοί οι εκάστοτε κυβερνώντες καρεκλοκένταυροι, που συμπεριφέρονται στους ιδιοκτήτες ΙΧ σαν να έχουν διαπράξει ποινικό αδίκημα. Που τους έχουν μουρλάνει στη φορολογία, ωθώντας τους ουσιαστικά να οδηγούν παλιά, επομένως επικίνδυνα, αυτοκίνητα. Όταν η Πολιτεία υπερφορολογεί το αυτοκίνητο σε μια χώρα που έχει τρισάθλιες δημόσιες συγκοινωνίες, δεν αντιλαμβάνεται, άραγε, ότι αναγκάζει τον ιδιοκτήτη να επιλέξει ένα πιο παλιό, πιο κακοσυντηρημένο, πιο ανασφαλές αυτοκίνητο; Έχουμε γεμίσει με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που «πέταξαν στα σκουπίδια» οι Γερμανοί και πολλοί δικοί μας «εξυπνάκηδες» έμποροι αυτοκινήτων γύρισαν τα χιλιόμετρα και τα πουλάνε ως «σχετικά καινούρια»; Γιατί δε δίνονται αισθητές φοροελαφρύνσεις στον Έλληνα οικογενειάρχη να αγοράσει καινούριο αυτοκίνητο, για να μετακινεί την οικογένειά του;
Και, συνεχίζοντας με τους φταίχτες, φταίνε και πολλοί πολιτικοί «άρχοντες» της μίζας της αυτοδιοικητικής σκηνής που παραλαμβάνουν δρόμους -λαιμητόμους, με απίστευτες κακοτεχνίες που αργά ή γρήγορα οδηγούν σε θανάτους. Και δεν έχει μπει ποτέ, κανένας φυλακή γι’ αυτό! Και όμως, υπάρχουν, επαγγελματίες που πληρώθηκαν για να παραδώσουν δρόμους και παρέδωσαν «κατσικόδρομους»! Και το χειρότερο; Υπήρξαν αιρετοί εκπρόσωποι που τους παρέλαβαν με σχετικές εκδηλώσεις (εγκαίνια, κόψιμο κορδέλας, παράτες κ.ά.)!
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την παραδοσιακή για τον Έλληνα αδιαφορία για ό,τι κακό γίνεται γύρω του (μέχρι να αγγίξει το σπίτι του) έχουν δημιουργήσει ένα είδος στρεβλής κουλτούρας. Να κάνουμε, δηλαδή, όλοι τα στραβά μάτια στην παρανομία, επειδή, παρακάτω, θα την κάνουμε και εμείς.
Όμως, αντί για κατάρες και φταιξίματα είναι ώρα περισυλλογής. Είναι ώρα να δούμε τί θα κάνουμε εμείς για την ασφάλειά μας. Η λύση του προβλήματος είναι η αυτοεκτίμηση. Καθένας, πρέπει να ξέρει πόσο ανεκτίμητος και λατρεμένος είναι, και πόσο θα λείψει από τα παιδιά ή τους γονείς του, αν εμπλακεί σε μια ανόητη σύγκρουση. Αν θέλουμε άμεσα να μειώσουμε το οδικό έγκλημα, κάθε πρωί πριν βγούμε από το σπίτι, ας κοντοσταθούμε και ας σκεφτούμε πόσες αγκαλιές και χαμόγελα μάς περιμένουν το απόγευμα, όταν επιστρέψουμε σ’ αυτό!




[1]  Ο κ. ΑΛΕΞΙΟΥ αρθρογραφεί κάθε Πέμπτη και Κυριακή στην εφημερίδα της Καρδίτσας «Πρωινός Τύπος». (Για τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, επικοινωνία  κ.τ.λ: vaalexiou@yahoo.gr)
[2]  Το Α’ Μέρος δημοσιεύτηκε στον Π.Τ. την Πέμπτη 2/3/2017, σελ. 3.
[3] Αναστάσιος Μαρκουΐζος, Ψευδώνυμο: Ιαβέρης, Οδηγός Αγώνων Αυτοκινήτου, ειδήμων σε θέματα οδήγησης.

Share this