Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Αποβάλετε από τη ζωή σας εκείνους που τη δηλητηριάζουν!




Ψύχραιμη ματιά
Επιμέλεια: Βασίλης Αλεξίου, Φιλόλογος [1]


Αφόρμηση για το κείμενο που ακολουθεί πιο κάτω μου έδωσαν οι ωραίες εικόνες που αντίκρισα το μεσημέρι της Πρωτομαγιάς, όταν βρέθηκα με την παρέα μου στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα. Συναναστροφές ανθρώπων να έχουν στρώσει στην πρασινάδα κάτω από τα δέντρα και να διασκεδάζουν, ψήνοντας, χορεύοντας, μιλώντας και γελώντας, ξεχνώντας για λίγο όλους αυτούς που μας μαυρίζουν τη καθημερινότητά μας, ντόπιους και ξένους. Πολύ τους χάρηκα όλους αυτούς. Πολύ χάρηκα αυτή την εμπειρία. Και αναδημοσιεύω με διάθεση παραινετική το παρακάτω κείμενο[2] ελαφρά διασκευασμένο από μένα.


Αποβάλετε από τη ζωή σας εκείνους που τη δηλητηριάζουν!

Η ποιότητα της ζωής μας, φίλοι μου, εξαρτάται από το είδος των σχέσεων που καλλιεργούμε με τα πρόσωπα που συναναστρεφόμαστε. Πολλά από τα πρόσωπα αυτά κρυφά ή φανερά, αλλά σίγουρα λανθασμένα, μοιάζουν με αναγκαία κακά και δημιουργούν μια αρνητική κουλτούρα, ένα νοσηρό κλίμα, στο οποίο μας εγκλωβίζουν. Παραδόξως, παίρνουν και τη μορφή εκείνου, που θα μας βγάλει από την δεινή θέση, για την οποία εκείνα εν πολλοίς ευθύνονται. Μοιάζουν με τους σωτήρες πολιτικούς, που θα μας απαλλάξουν από την κρίση, που οι ίδιοι επεδίωξαν!

Όμως τέτοιος περίγυρος είναι πολύ πιο επικίνδυνος, επειδή εκμεταλλεύεται τους φόβους και τις ενοχές σας. Θα τα αναγνωρίσετε εύκολα, επειδή αντιστέκονται σε κάθε απόπειρά σας για αλλαγή. Και αυτό γιατί η μεταβολή της ψυχολογικής σας ισορροπίας και η έκθεση σε νέα ερεθίσματα και πρόσωπα μπορεί να τα αποκαθηλώσει από το βάθρο, στο οποίο εσείς οι ίδιοι τα ενθρονίσατε. Θα τα διακρίνετε, καθώς δημιουργούν και παίζουν με τις ανασφάλειες, καθώς αντιλαμβάνονται εύκολα την εξαρτητική σχέση και λόγο στο λόγο φροντίζουν να τη συντηρούν και να την επιτείνουν.
·         Εξαφανίστε, λοιπόν, από τη ζωή σας τους μίζερους χαρακτήρες, εκείνους που δεν μπορούν να ευχαριστηθούν τη στιγμή, αντλούν ηδονή όμως με το να καθιστούν εσάς συνεργούς στην κακοδαιμονία και τη γκρίνια. Μην τους απαντάτε, μην συνδιαλέγεστε. Δεν το επιθυμούν και δεν πρόκειται να αλλάξουν.
·        Εξορίστε όσους υποτιμούν την αξία σας, υποδαυλίζουν την αμφιβολία, μαραίνουν την αυτοεκτίμηση σας. Αλλά πρώτα φροντίστε να αποκτήσετε μια δόση υπερηφάνειας, που θα σας κάνει να πιστέψετε πως σε εσωτερικές αρετές κρύβεται ο θησαυρός κάθε ανθρώπου.
·        Απομονώστε τους κόλακες, αυτούς που σας επαινούν σε κάθε περίσταση, εκείνους που στους ανώτερους φέρονται δουλικά και σε όσους εκλαμβάνουν ως κατώτερους, δυναστικά. Σας σπρώχνουν σε περιπέτειες, για να σας δουν να καταστρέφεστε, σας παρουσιάζουν τις μισές αλήθειες και αλλοιωμένα τα δεδομένα.
·        Αντιληφθείτε τους ανέντιμους, που θα σας υποσκάψουν και θα σας τη φέρουν πισώπλατα. Αν στο περιβάλλον σας υπάρχουν παρόμοιοι, θα ενεδρεύουν σε κάθε σας προσπάθεια και θα καιροφυλαχτούν σε κάθε σας λάθος. Μην συσχετίζεσθε μαζί τους κι αν δεν είναι αυτό εφικτό, αποκαλύψτε τους πρώτοι.
·        Γίνετε ξένοι προς άτομα δίχως χιούμορ, αποξενωθείτε από εκείνους που δεν μπορούν να αυτοσαρκαστούν, από τους υπερευαίσθητους και ευερέθιστους. Το μόνο που επιδιώκουν είναι να σας αναγκάζουν διαρκώς να απολογείστε.
·        Αποφύγετε τους λογάδες και τους φλύαρους. Πατάξτε τους προφήτες, τους μάντεις που ελλοχεύουν όχι προς χάριν της πρόληψης, αλλά για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις, ώστε τα γεγονότα και οι πράξεις να έχουν την έκβαση, που θέλουν. Ακόμη περισσότερο: μη δίνετε σημασία σε κουτσομπόληδες, επειδή το «αντίτιμο» της στρεβλής πληροφορίας είναι ο καταποντισμός σας στους άλλους από τα κακόβουλα σχόλιά τους.
·        Αναγνωρίστε τα παράσιτα, τους ξενιστές[3]. Αυτούς που, ενώ φαντάζουν εξαρτημένοι από σας, στην πραγματικότητα απομυζούν τις δυνάμεις σας, δοκιμάζουν τα όρια και τις αντοχές σας. Μπορεί αρχικά να κολακευθείτε από την ψευδεπίγραφη σχέση υποτακτικής συνδιαλλαγής, αλλά όταν θα έχετε εξαντληθεί, αυτοί θα συνεχίσουν ακάθεκτοι, για να συναντήσουν το επόμενο ανυποψίαστο θύμα.



[1]  Ο κ. ΑΛΕΞΙΟΥ αρθρογραφεί κάθε Πέμπτη και Κυριακή στην εφημερίδα της Καρδίτσας «Πρωινός Τύπος». (Για τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, επικοινωνία  κ.τ.λ: vaalexiou@yahoo.gr)
[2] Του Στράτου Παπάνη, Επίκουρο Καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
[3] ξενιστής: οργανισμός στον οποίο ζει κάποιο παράσιτο συμβιωτικά ή παρασιτικά.

Share this