Σάββατο 26 Μαΐου 2018

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΖΑΚΑΣ (Αυτόν τον τύπο προπονητή εγώ τον «ξανασυνάντησα»)




Ψύχραιμη ματιά
Επιμέλεια: Βασίλης Αλεξίου, Φιλόλογος [1]
                                                                                        


ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΖΑΚΑΣ
(Αυτόν τον τύπο προπονητή εγώ τον «ξανασυνάντησα»)


Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018 η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ φιλοξενούταν στο Ηράκλειο από τον ΕΡΓΟΤΕΛΗ. Στο κείμενό μου εκείνη την ημέρα έγραψα για τον προπονητή κ. Γιώργο Βαζάκα[2].  Μεταξύ άλλων σημείωνα: «Όταν τον Ιούλιο του 2017 ξανάρθε[3] στην Καρδίτσα ως προπονητής της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ο Γιώργος Βαζάκας, κουβαλούσε μαζί του πέρα από την τεράστια επαγγελματική του εμπειρία και το θάρρος της γνώμης. Από την πρώτη του παρουσία στα Μ.Μ.Ε.[4] ο 57χρονος τεχνικός δε μάσησε τα λόγια του. Παραδέχτηκε τη μεταβατική χρονική περίοδο που διανύει η ομάδα που αποδέχτηκε την πρόταση να την καθοδηγήσει, επισημαίνοντας ότι αναζητήθηκαν οι καλύτερες δυνατές επιλογές σε παίχτες με κριτήριο να «ματώνουν» για τη φανέλα.».
Είχε επίγνωση, λοιπόν, ότι η χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη. Και ανέλαβε την ευθύνη απέναντι στη Διοίκηση, μα προπάντων στον κόσμο της Καρδίτσας. Πιστός στις εξαγγελίες του στρώθηκε στη δουλειά. Ήταν, εξάλλου, φανερό πως είναι θιασώτης της σιδηράς πειθαρχίας και του ομαδικού πνεύματος. Και πιστεύω ότι με όσα πέρασε η ομάδα διοικητικώς τα κατάφερε. Οι παίκτες που επέλεγε κάθε φορά να παίξουν έδιναν ό,τι περισσότερο μπορούσαν. Το σπουδαιότερο: Κράτησε ενωμένα αυτά τα παιδιά παρά τη μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές, χωρίς ωστόσο, να κρύψει το σοβαρό πρόβλημα.
Όσο αναστοχάζομαι την παρουσία του Γιώργου Βαζάκα στην Καρδίτσα, συνειδητοποιώ πως αυτόν τον τύπο προπονητή εγώ τον «ξανασυνάντησα» στη ζωή μου. Ήταν την (ποδοσφαιρική) χρονιά 1985-86, όταν πήγα φοιτητής στα Γιάννενα. Η ομάδα μετά από μια δεκαετή παρουσία στην Α΄ Εθνική (1974- 1984) υποβιβάστηκε στη Β’ Εθνική, εξαιτίας τραγικών λαθών που έγιναν από τη διοίκηση (την «τρόικα» Γουργούλη, Αναστασίου, Γκουργκούλη). Το πιο μεγάλο λάθος τους ήταν που μεσούσης της ποδοσφαιρικής περιόδου απέλυσαν τον Γερμανό προπονητή Γκέρντ Πρόκοπ! Την επόμενη χρονιά ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ανέβηκε ξανά στην Α’ Εθνική! Τότε ήταν που εγώ πήγα στα Γιάννενα.
Πρόεδρος της ομάδας ανέλαβε ο Χρήστος Μήτσης. Πρώτη κίνησή του ήταν να προσλάβει ως προπονητή της ομάδας τον Γκέρντ Πρόκοπ με απόλυτη εξουσία στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Ο γερμανός ήταν θιασώτης της σιδηράς πειθαρχίας και του ομαδικού πνεύματος. Θυμάμαι ακόμη τη ευγενική αυτή μορφή που ενέπνεε το σεβασμό σε όλους τους Γιαννιώτες. Εγώ ακόμη περισσότερο, αφού είχα την τύχη να δουλεύω σερβιτόρος, για να σπουδάσω, στο εστιατόριο, όπου κατέλυε για το φαγητό η ομάδα, όταν έπαιζε στην έδρα της, οπότε είχα την «πολυτέλεια» να τον ακούω να μιλάει στους παίκτες του. Η ομάδα στην αρχή έψαξε να βρει τα «βήματά» της, ο Πρόκοπ όμως ήταν βέβαιος ότι ο στόχος εκείνης της χρονιάς (που δεν ήταν άλλος από την παραμονή στην κατηγορία) θα επιτυγχανόταν! Από την άλλη η διοίκηση στήριζε απόλυτα τον προπονητή. Η ομάδα σώθηκε και ο προπονητής δικαιώθηκε[5].
Ο Γιώργος Βαζάκας ήταν τότε ποδοσφαιριστής. Έπαιζε στον Απόλλων Καλαμαριάς (όπου, αν θυμάμαι καλά, πρόεδρος ήταν ο Χάρρυ Κλύνν). Διαβάζοντας σήμερα το κείμενό μου κάτι θα θυμάται από εκείνη τη χρονιά και από εκείνον τον προπονητή. Σήμερα είναι και αυτός ως προπονητής θιασώτης της σιδηράς πειθαρχίας, του ομαδικού πνεύματος, της «σφικτής» άμυνας και του δυναμικού ποδοσφαίρου. Το σημαντικότερο: δεν αλλάζει τη φιλοσοφία του ως προπονητής. Έτσι πορεύτηκε και εφέτος ως κόουτς της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ. Και του αξίζουν συγχαρητήρια γι’ αυτό.
Το κείμενό μου τότε (στις 4/2/2018) έκλεινε με την εξής σημείωση: «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ παίζει σήμερα με τον Εργοτέλη, και στη συνέχεια με την ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ, τον ΑΡΗ, την ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ και αμέσως μετά τον ΟΦΗ. Επειδή είμαι φίλαθλος και όχι οπαδός με παρωπίδες, όποια και αν είναι η βαθμολογική «συγκομιδή» στα παιχνίδια αυτά θα έχω τα ίδια συναισθήματα για την ομάδα και φυσικά για το Γιώργο Βαζάκα, τον Παναγιώτη Μπούτα, τους άλλους συνεργάτες και τους παίκτες τους/ της.».
Το ίδιο ισχύει και για το σημερινό κρίσιμο παιχνίδι με τον Άρη όποια και αν είναι η βαθμολογική «συγκομιδή» και με ό,τι και αν σημαίνει αυτό για την τελική βαθμολογική κατάταξη της ομάδας μας (αν και, για να ’μια ειλικρινής, θεωρώ ότι σήμερα το απόγευμα μετά το πέρας των αγώνων θα είμαστε χαμογελαστοί!).



[1]  Ο κ. ΑΛΕΞΙΟΥ αρθρογραφεί κάθε Πέμπτη και Κυριακή. (Για τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, επικοινωνία  κ.τ.λ: vaalexiou@yahoo.gr)
[2] Πρωινός Τύπος 4/2/2017, «Μια αναφορά στον προπονητή ΓΙΩΡΓΟ ΒΑΖΑΚΑ», σελ. 3.
[3] Αφού υπήρξε προπονητής στην ομάδα και την ποδοσφαιρική χρονιά 1997-98.
[5] Αργότερα, το 1991, έφτασε την ομάδα του (τον Αθηναϊκό) στον τελικό κυπέλλου με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, ενώ το 1992 έπαιξε στο κύπελλο πρωταθλητριών και λίγο έλειψε να αποκλείσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Share this