Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛ. ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΤΗ Β’ ΤΑΞΗ (5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ)


ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛ. ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΤΗ Β’ ΤΑΞΗ (5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ)

1ος ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ: ΣΥΓΚΡΙΣΗ- ΑΝΤΙΘΕΣΗ

Α. ΘΕΩΡΙΑ

Όταν μια παράγραφος αναπτύσσεται με σύγκριση και αντίθεση έχει την εξής μορφή. Στη θεματική περίοδο υπάρχουν τα συγκρινόμενα μέρη. Στα σχόλια - λεπτομέρειες παρουσιάζονται είτε συγκεντρωτικά είτε σημείο-σημείο τα γνωρίσματα του κάθε μέρους. Τέλος στην κατακλείδα πρόταση υπάρχει μια εκ νέου διαπίστωση των διαφορών των δυο μερών ή παρουσιάζεται ένα κοινό τους στοιχείο (ομοιότητα). 


Β. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ


Ο Ολυμπιακός και ο πάοκ δυο από τα πιο ισχυρά αθλητικά club της χώρας μας έχουν εμφανείς διάφορες μεταξύ τους. Ο Ολυμπιακός έχει ως έδρα του τον Πειραιά. Τα χρώματα της εμφάνισης του είναι τα ερυθρόλευκα. Τέλος, ο κύριος όγκος των οπαδών του είναι κυρίως στην Αττική και τη νησιωτική χώρα. Από την άλλη ο Πάοκ έχει την έδρα του στην Θεσσαλονίκη. Οι ποδοσφαιριστές του φορούν ασπρόμαυρα χρώματα και ο κυρίως όγκος των φίλων του βρίσκεται προπάντων στην Μακεδονία και τη Θράκη. Παρά τις διαφορές τους, όμως, οι δυο αυτοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι είναι εξίσου δημοφιλείς στην Ελλάδα. 


Γ. ΕΡΓΑΣΙΑ

 Έχοντας ως οδηγό τη Θεωρία και το παράδειγμα που σας δόθηκε πιο πάνω να γράψετε μια παράγραφο με την παρακάτω θεματική Περίοδο:
  1.             «Οι Γαλάτες Αστερίξ και Οβελίξ έχουν εμφανείς διάφορες μεταξύ τους.»
  2.        «Το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ έχουν εμφανείς διάφορες μεταξύ τους.»
  3.        Κάποια άλλη της δικής σας επιλογής.


Share this