Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Για να μην κλαίμε αύριο- μεθαύριο με «μαύρο» δάκρυ




Ψύχραιμη ματιά
 Επιμέλεια: Βασίλης Αλεξίου, Φιλόλογος [1]

Τρία νέα παιδιά έχασαν την ζωή τους ενώ άλλα δύο νοσηλεύονται στο νοσοκομείο μετά το πολύνεκρο τροχαίο που σημειώθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής στην Κοζάνη, στο 2ο χλμ του επαρχιακού δρόμου Κοζάνης -Κρόκου. Σύμφωνα με την αστυνομία, το δυστύχημα έγινε στις 01:35, όταν το ΙΧ που επέβαιναν οι νεαροί και κατευθυνόταν προς τον Κρόκο, για άγνωστο λόγο ξέφυγε από την πορεία του, χτύπησε σε μια κολώνα και ανετράπη σε διπλανό χωράφι. Σύμφωνα με το kozan.gr, στο αυτοκίνητο επέβαιναν συνολικά πέντε άτομα -τέσσερα αγόρια και μια κοπέλα. Νεκροί είναι δύο 17χρονοι κι ένας 19χρονος (ο οδηγός!), ενώ σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται μια 16χρονη (!) κοπέλα. «Τυχερός» είναι ο πέμπτος νεαρός που τραυματίστηκε ελαφρότερα.


                              Για να μην κλαίμε αύριο- μεθαύριο με «μαύρο» δάκρυ


Με το θέμα αυτό- της οδηγικής παιδείας- έχω επανειλημμένως ασχοληθεί[2]. Άλλωστε, κατανοώ ότι το να ξαναγυρίζουμε στα ίδια θέματα, ψάχνοντας εκ νέου αιτίες και παραλείψεις δεν ξέρω αν τελικά έχει κάποιο νόημα, αφού είναι φανερό πως πάντοτε θα υπάρχουν κάποιοι αμετανόητοι «εραστές» του κινδύνου, επομένως και του θανάτου. Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για κάτι ουσιωδέστερο που έχει - κατά τη γνώμη μου- πολύ μεγάλη σχέση και με το παραπάνω θέμα.
Φίλοι μου, είναι δεδομένο ότι τα παιδιά επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από εμάς, τους γονείς τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να οικειοποιούνται πολλές δικές μας συμπεριφορές, νοοτροπίες και αντιλήψεις. Έτσι, είναι φυσικό να μας θεωρούν πρότυπα μίμησης και ταύτισης. Επομένως, το θέμα είναι να αναζητούμε τους τρόπους εκείνους με τους οποίους μπορούμε να αποτελέσουμε θετικό πρότυπο για εκείνα.
Καταρχάς, το πρώτο που αντιλαμβάνονται- από πολύ μικρή ηλικία μάλιστα τα παιδιά- είναι η ποιότητα της σχέσης μας με τη/τον σύντροφό μας. Αν συνηθίζουμε να του/της εκδηλώνουμε την αγάπη μας και να μην τσακωνόμαστε τακτικά, το παιδί νιώθει εσωτερική γαλήνη και ασφάλεια. Το αντίστροφο ισχύει στην αντίθετη περίπτωση. Το παιδί διαισθάνεται αν οι γονείς του είναι αγαπημένοι και γενικά αν το οικογενειακό του περιβάλλον αποπνέει υγεία ή όχι.
Επιπλέον, επειδή σε όλες τις οικογένειες υπάρχουν εντάσεις μεταξύ των μελών της, το ζητούμενο είναι να λύνονται άμεσα. Δείξτε στο παιδί ότι μετά από ένα μίνι καυγά με τη/τον σύντροφό σας, όλα επανέρχονται στην πρότερη καλή μεταξύ σας κατάσταση και δεν επικρατεί...ψυχροπολεμικό κλίμα για μέρες. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει ότι οι άνθρωποι μπορεί μεν να διαφωνούν, όμως καλούνται άμεσα να τα ξαναβρούν, όταν υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση και αγάπη. Άλλωστε, όταν υπάρχει αγάπη, οι εγωισμοί τίθενται στο περιθώριο άμεσα.
Ο τρόπος που μαθαίνουν τα παιδιά είναι μέσω της μίμησης. Επομένως, για να αποτελέσουν οι γονείς ένα θετικό πρότυπο για τα παιδιά τους, θα πρέπει να έχουν τον έλεγχο του εαυτού τους. Οι περισσότεροι γονείς ζητούν την πειθαρχία από τα παιδιά τους, αλλά αυτό που θα έπρεπε να επιδιώκουν πρώτιστα θα ήταν να μπορούν οι ίδιοι να πειθαρχούν τον εαυτό τους. Αυτό ισχύει και στην οδηγική συμπεριφορά. Όταν εμείς οι μεγάλοι οδηγούμε απερίσκεπτα (με υπερβολική ταχύτητα, μεθυσμένοι, εγωκεντρικά, σαν να ’ναι ο δρόμος φτιαγμένος μόνο για εμάς), το ίδιο θα κάνουν αργά ή γρήγορα και τα παιδιά μας, με όποιες συνέπειες ελλοχεύουν από τη στάση αυτή. Είναι εύκολο να επιβάλλουν οι γονείς στα παιδιά τους τα «όχι» και τα «μη»: «Μη λες ψέματα», «Μη φωνάζεις», «Μη χτυπάς», και αργότερα «Μη καπνίζεις»,  «Μην ξενυχτάς», «Μην πίνεις» κλπ., αλλά θέλει προσπάθεια και πειθαρχία και από τους ίδιους τους γονείς, ώστε να κάνουν πράξη αυτά που κηρύττουν.
Συμπερασματικά, αυτό που βλέπουν και πιστεύουν τα παιδιά, αυτό και γίνονται. Ό,τι συμπεριφορές παρατηρούν, αυτές επαναλαμβάνουν. «Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει», λέει ο λαός. Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να γίνουμε εκείνη η «μηλιά» που κουβαλάει στα κλαδιά της τους σωστούς καρπούς… για να μην κλαίμε αύριο- μεθαύριο με «μαύρο» δάκρυ!




[1]  Ο κ. ΑΛΕΞΙΟΥ αρθρογραφεί κάθε Πέμπτη και Κυριακή. (Για τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, επικοινωνία  κ.τ.λ: vaalexiou@yahoo.gr).
[2] «Ως χώρα δεν έχουμε οδηγική παιδεία», Πρωινός Τύπος, Πέμπτη 2/3 και Κυριακή 5/3/2017 και «Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει», Πρωινός Τύπος, Κυριακή 2/4/2017, σελίδα 3.

Share this