Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Θα πιάσουμε τον ταύρο από τα κέρατα ή θα τρέχουμε την τελευταία στιγμή;




Επιμέλεια: Βασίλης Αλεξίου, Φιλόλογος[1]


Θα πιάσουμε τον ταύρο από τα κέρατα ή θα τρέχουμε την τελευταία στιγμή;


Η Ιταλία υποτίμησε τον αυστηρό έλεγχο στις πτήσεις από Κίνα μέσω τράνζιτ (ενδιάμεσο σταθμό- στάση σε μια άλλη χώρα). Έλεγχοι διενεργήθηκαν μονάχα στις απ’ ευθείας πτήσεις στις πτήσεις από Κίνα. Δεν το λέω εγώ. Το δήλωσε εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Όταν ξέφυγε ο κορωνοϊός Covid 19 από τα σύνορα της Κίνας, κάποιες χώρες (μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, για να επιβραβεύουμε το σωστό, όπου το βλέπουμε) πήραν αμέσως μέτρα.
Εμείς, αντιθέτως, δεν αισθανθήκαμε αμέσως την αξία (ή και την ανάγκη) των ελέγχων σε λιμάνια και αεροδρόμια για ελέγχους εκείνες τις μέρες. Το ίδιο συμβαίνει ακόμη και τώρα, κατά τη γνώμη μου. Γεωγραφικά η επέκταση της νόσου περιορίζεται σε πέντε- έξι νομούς, αλλά οι πάντες, πλέον, έχουν συνειδητοποιήσει πως η εξέλιξη της ασθένειας θα ακολουθήσει γεωμετρική πρόοδο, αν όχι εκθετική, μέσα στις επόμενες τρεις- τέσσερις εβδομάδες. Μάλιστα, σύμφωνα με την καθηγήτρια δημόσιας υγείας, Τζένη Κρεμαστινού, ο κοροναϊός Covid 19 θα βρίσκεται σε πλήρη έξαρση τέλη Απριλίου!
Το θέμα είναι τι θα συμβεί αν σημειωθούν κρούσματα θανατηφόρα. Και αυτό διότι πολλοί επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι του πλανήτη επιμένουν σε όλους τους τόνους πως ο κορωνοϊός αυτός, o Covid 19, όπως και όλοι οι κορωνοϊοί, εξελίσσεται γρηγορότερα μέσα σε κλειστά περιβάλλοντα, όπου συναθροίζονται πολλοί άνθρωποι. Αυτοί οι ίδιοι επιστήμονες εξηγούν πως ένα από τα πρώτα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μιας χώρας και μάλιστα όλων των βαθμίδων, από τα νηπιαγωγεία έως τις ανώτερες σχολές, προκειμένου να μη διευκολυνθεί η επέκταση της νόσου.
Στην Ελλάδα έχουμε ήδη αργήσει. Το κλείσιμο 20- 30 σχολείων σε 5-6 νομούς για δύο εβδομάδες ή το κλείσιμο (από τους δήμους) κάποιων άλλων σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε διάφορα μέρη της χώρας για δυο ημέρες, για να γίνει απολύμανση είναι, κατά τη γνώμη μου, ημίμετρα και καταδεικνύουν επιπολαιότητα. Οι συναρμόδιοι υπουργοί οφείλουν άμεσα να πιάσουν τον ταύρο από τα κέρατα, συναποφασίζοντας τη διακοπή των μαθημάτων σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, ταυτόχρονα με το κλείσιμο κινηματογράφων, θεάτρων, μουσείων, γηπέδων παντός είδους πριν είναι πολύ αργά. Αλλιώς, όταν ο κορωνοϊός Covid 19 ακολουθήσει γεωμετρική πρόοδο θα τρέχουμε την τελευταία στιγμή με πανικό. Και ο πανικός είναι ό,τι χειρότερο σε τέτοιες περιπτώσεις, ακόμη και από τον ίδιο τον κορωνοϊό!
Οι Ιταλοί, οι οποίοι πρώτοι στην Ευρώπη ένιωσαν την καυτή ανάσα του ιού με σχεδόν 400 (!) νεκρούς και 16 εκατομμύρια (!!!) σε καραντίνα, υφίστανται όλες τις οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις (τις οποίες προσπαθεί να αποφύγει- με, τα κατά τη γνώμη μου, ημίμετρα- η ελληνική Κυβέρνηση) αποφάσισαν, μετά από αρκετές αστοχίες- είναι η αλήθεια- να υιοθετήσουν τα παραπάνω αυστηρά μέτρα. Μέχρι και το Βατικανό αποφάσισε ότι η γενική ακρόαση των πιστών από τον πάπα Φραγκίσκο κάθε Τετάρτη και η καθιερωμένη ευλογία της Κυριακής- ακόμη και οι εξομολογήσεις- θα πραγματοποιούνται πλέον μέσω διαδικτύου!
Είναι ζήτημα δημόσιας υγείας. Είναι θέμα δημοσίου συμφέροντος. Είναι στο κάτω- κάτω ζήτημα δημόσιας ασφάλειας.


Υστερόγραφο- Τραγική ειρωνεία: Τέσσερις χιλιάδες οι νεκροί από τον κορωνοϊό Covid 19 σε όλον τον πλανήτη αυτούς τους τρεις μήνες. Ενάμιση εκατομμύριο  κάθε χρόνο οι νεκροί από την πείνα στον ίδιο πλανήτη, το δικό μας, αλλά η πείνα δεν είναι μεταδοτική και έτσι δεν μας αφορά! Πόσο ιδιοτελείς είμαστε ως είδος…


[1]  Ο κ. ΑΛΕΞΙΟΥ αρθρογραφεί στο φύλλο της Τετάρτης και του  Σαββατοκύριακου στην εφημερίδα της Καρδίτσας "Πρωινός Τύπος". (Για τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, επικοινωνία  κ.τ.λ: vaalexiou@yahoo.gr)

Share this