Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Μίλα! Σήμερα πιο δυνατά από ποτέ!



Επιμέλεια: Βασίλης Αλεξίου, Φιλόλογος[1]

 Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα κατά της σχολικής βίας τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα, κατόπιν απόφασης του Υπουργείου Παιδείας. Στην ημέρα αυτή είναι αφιερωμένο το παρακάτω κείμενο.


Μίλα! Σήμερα πιο δυνατά από ποτέ!

Πρόσφατα στη Βόρεια Ελλάδα μια 15χρονη μαθήτρια έπεσε… και ξαναέπεσε και ξαναέπεσε θύμα σωματικής και λεκτικής βίας από τους συμμαθητές της. Επρόκειτο για ένα παιδί με ιδιαιτερότητες στη συμπεριφορά, απομονωμένο και δύσθυμο, κυρίως λόγω προβλημάτων στο οικογενειακό περιβάλλον του. Ένα παιδί που δεν ενοχλούσε κανέναν, όμως κάποιοι συμμαθητές της θεώρησαν «μαγκιά» να την ενοχλήσουν με τον χειρότερο τρόπο.
Όταν δεν μπορούσαν πια να το πράξουν εντός του σχολείου, επειδή τους πήραν είδηση και τους έγιναν οι σχετικές παρατηρήσεις, άρχισαν να την εκφοβίζουν μέσω Διαδικτύου. Μέσω του Internet συνεννοήθηκαν και μεταξύ τους οι «νταήδες» για το ραντεβού που θα αποδείκνυε για άλλη μία φορά την… εξουσία τους. Έτσι, ένα απόγευμα περίμεναν τη 15χρονη στη στάση του λεωφορείου, όπου ήξεραν ότι θα βρίσκεται μετά το μάθημά της και τη χτύπησαν αλύπητα.
Η μικρή, η οποία δεν είχε μιλήσει στους γονείς της για τον εκφοβισμό που δεχόταν επί μακρόν, γύρισε εκείνη την ημέρα στο σπίτι πολύ τραυματισμένη σωματικά (και προπάντων ψυχικά). Οι γονείς της, αρχικά, απευθύνθηκαν στους γονείς των θυτών, οι οποίοι όμως αδιαφόρησαν, και τελικώς κατέληξαν στον ιατροδικαστή. Συγχρόνως έχει ξεκινήσει μια παρέμβαση στο πλαίσιο του σχολείου, ώστε να μπει τέλος σε αυτή τη φοβερή και… φοβιστική (κυριολεκτικώς και μεταφορικώς) ιστορία. Η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, ένα μεγάλο τραύμα όμως σε αυτό το κορίτσι έχει ήδη ανοιχτεί και κανένας δεν μπορεί να ξέρει τη δική του εξέλιξη…
Στη θέση τώρα της 15χρονης τοποθετήστε παιδιά σας, φίλοι μου, διότι, όπως δείχνουν όλα τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το bullying ή αλλιώς ο σχολικός εκφοβισμός δεν γνωρίζει τόπους (ούτε καν σύνορα). Και μάλιστα, όπως σημειώνουν μιλώντας στην εφημερίδα «Το Βήμα»[2] οι ειδήμονες επί του θέματος, τα περιστατικά φαίνεται να αυξάνονται– πιθανότατα πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για άλλη μία «παρενέργεια» της κρίσης, που πρωτίστως είναι κοινωνική και έχει άμεσο αντίκτυπο στην ψυχοσύνθεση των παιδιών, κάνοντάς τα επιθετικά-, καθιστώντας τα θύτες απίστευτων πράξεων.
Ο σχολικός εκφοβισμός έχει περάσει εδώ και καιρό τα σύνορα της αυλής του σχολείου, τρέχοντας με ιλιγγιώδεις ταχύτητες στους ιντερνετικούς δρόμους. Πρόσφατη μελέτη σε εφήβους ηλικίας 14-17 ετών από επτά ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Πολωνία, Γερμανία, Ρουμανία, Ολλανδία και Ισλανδία) που διεξήχθη από ομάδα επιστημόνων έδειξε ότι περισσότερα από δύο στα δέκα παιδιά (για την ακρίβεια, ποσοστό 21,9%) ανέφεραν ότι είχαν δεχθεί διαδικτυακό εκφοβισμό τούς τελευταίους 12 μήνες. Τα κύρια θύματα του διαδικτυακού εκφοβισμού ήταν τα κορίτσια (24,1% έναντι 21,9% στα αγόρια). Η χώρα μας, στη συγκεκριμένη μελέτη, ήταν στη δεύτερη θέση στο διαδικτυακό bullying (26,8%), πίσω από τη Ρουμανία (37,3%).
Κοντολογίς, ο σχολικός (και διαδικτυακός) εκφοβισμός στοιχίζει ακριβά στην ψυχική υγεία των θυμάτων τους. Ένας στους δύο εφήβους που τον υφίσταται αναφέρει ότι επηρεάστηκε αρνητικά αρκετά ως πολύ, κάτι που φαίνεται να αντικατοπτρίζεται και στη συμπεριφορά, αφού το bulling αποδείχθηκε ότι συσχετίζεται με συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς.



[1]  Ο κ. ΑΛΕΞΙΟΥ αρθρογραφεί στο φύλλο της Τετάρτης και του  Σαββατοκύριακου στην εφημερίδα της Καρδίτσας "Πρωινός Τύπος". (Για τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, επικοινωνία  κ.τ.λ: vaalexiou@yahoo.gr)

Share this