Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

ΝΕΟΕΛ. ΓΛΩΣΣΑ, Α΄ ΤΑΞΗΣ, 5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ: ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΣΑ ΣΤΟ ΠΣΔ


ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΣΑ ΣΤΟ ΠΣΔ[1]

Παιδιά,
αρχικά, δείτε προσεκτικά δυο-  τρεις φορές το παρακάτω βίντεο  (https://www.youtube.com/watch?v=ViT-Udh0VyA), κρατώντας σημειώσεις. Στη συνέχεια διαβάστε το παρακάτω κείμενο.


ΚΕΙΜΕΝΟ: Προσωρινή απόλαυση, μόνιμη ζημιά

To κάπνισμα είναι βλαβερό για την υγεία. Οι περισσότεροι άνθρωποι το ξέρουν αυτό, αλλά λίγοι γνωρίζουν πως το κάπνισμα επηρεάζει την εικόνα τους και τη στάση που άλλοι άνθρωποι κρατάνε απέναντί τους. Το κάπνισμα προκαλεί δύσοσμη αναπνοή και κιτρινισμένα δόντια. Συχνά κάνει τους άλλους ανθρώπους να μη θέλουν να βρίσκονται κοντά τους. Ακόμη και αν δεν καπνίζετε, πιθανόν να έχετε παρατηρήσει ότι τα ρούχα μυρίζουν τσιγαρίλα, αν βρεθήκατε κοντά σε καπνιστές.
Σύμφωνα με μια έρευνα της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, το 78% των αγοριών ηλικίας 12-17 ετών δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να βγει με κάποια που καπνίζει. Τα κορίτσια σε ποσοστό 69% είπαν ότι θα προτιμούσαν να βγουν με κάποιον που δεν καπνίζει.
Οι προπονητές απαιτούν από τους αθλητές να μην καπνίζουν. Το κάπνισμα μειώνει την ποσότητα οξυγόνου που μπορεί να μεταφέρει το αίμα στο σώμα. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο αθλητής που καπνίζει πιθανόν να μην μπορεί να κολυμπήσει ή να τρέξει τόσο καλά, όσο οι μη καπνιστές αθλητές. Τα πνευμόνια του καπνιστή δε μεταφέρουν οξυγόνο τόσο αποτελεσματικά, όσο τα πνευμόνια των περισσότερων μη καπνιστών.
Τοπαθητικό κάπνισμα αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο δεδομένου ότι οι άνθρωποι σε όλες τις χώρες και τους πολιτισμούς εκτίθενται σε αυτό ( second hand smoke –SHS). Εμφανίζεται στη καθημερινή ζωή, στο σπίτι, την εργασία, στις δημόσιες συγκοινωνίες, τα εστιατόρια, τα μπαρ κ.λπ. Υπολογίζεται ότι πάνω από το πενήντα τοις εκατό (50%) των παιδιών παγκοσμίως εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα στα σπίτια τους (διεθνείς διαβουλεύσεις στον περιβαλλοντικό καπνό τσιγάρου κατά την παιδική ηλικία!
Η παραμονή του παιδιού σε χώρο με καπνιστές για μία ώρα έχει ως αποτέλεσμα την εισπνοή τόσων επιβλαβών χημικών ουσιών όσων θα εισέπνεε αν κάπνιζε 10 ή περισσότερα τσιγάρα. Μελέτες στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρουν ότι όταν, καπνίζουν και οι δύο γονείς 15−20 τσιγάρα ημερησίως, είναι ίδιο σαν να κάπνιζε το παιδί 80 τσιγάρα το χρόνο και από αυτά τα 50 αποδίδονται στη μητέρα, επειδή το παιδί μένει μαζί της τον περισσότερο χρόνο της ημέρας

 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1. Έχοντας υπόψη τις δυο πηγές (βίντεο και κείμενο) να καταγράψετε ονομαστικά (με μορφή κουκίδας) 2-3 προβλήματα που δημιουργεί το κάπνισμα στους ίδιους τους καπνιστές και δυο- τρια στις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους.

2 α. Να επισημάνετε τα δομικά στοιχεία (Θεματική Πρόταση, Σχόλια- Λεπτομέρειες, Κατακλείδα Πρόταση, εάν υπάρχει) της πρώτης παραγράφου: «Το κάπνισμα       ……καπνιστές».

   β. Να εντοπίσετε το ονοματικό μέρος (Ο.Μ.) και το ρηματικό μέρος (Ρ.Μ.) στις παρακάτω προτάσεις:
·   Το κάπνισμα είναι βλαβερό για την υγεία.
·   Το 78% των αγοριών ηλικίας 12-17 ετών δεν επιθυμεί να βγει με κάποια που καπνίζει.
·   Τα πνευμόνια του καπνιστή δε μεταφέρουν οξυγόνο τόσο αποτελεσματικά.

Σημείωση: Το ονοματικό μέρος (Ο.Μ.) να το «μαρκάρετε» με χρώμα κόκκινο, ενώ το ρηματικό μέρος (Ρ.Μ.)με χρώμα μπλε.


3 Να αναγνωρίσετε τη χρονική βαθμίδα (Παρόν, Παρελθόν, Μέλλον) των παρακάτω ρηματικών τύπων:
 
γνωρίζουν, θα προτιμούσαν, βρεθήκατε, έχετε παρατηρήσει, προτιμούσαν.


ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 😏


[1] Θα το δείτε εκεί, όταν αποκτήσετε κωδικούς. Εκεί θα μου σταλούν και οι απαντήσεις σας.



Share this