Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Σε ποιον να στραφούν αυτοί, φίλοι μου;


Ψύχραιμη ματιά
                                                                                                      


 Επιμέλεια: Βασίλης Αλεξίου, Φιλόλογος [1]


Σε ποιον να στραφούν αυτοί, φίλοι μου;

Μέσα στην απόγνωση, το χάος των χρεών, τη λαίλαπα των μέτρων και την αποξένωση του σήμερα, δεκάδες άνθρωποι καταφεύγουν πλέον σε αυτό που βλέπουν ως έσχατη λύση: Στο να ζητήσουν δανεικά, αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο: Μέσω αγγελιών στο Ίντερνετ…
Πολλοί συνάνθρωποί μας, ανεβάζουν το «αίτημά» τους στον ειδικευμένο ιστότοπο αγγελιών aggelies.vres.gr, στην κατηγορία των δανείων. Προσέξτε όμως: Δεν ψάχνουν στην ουσία δάνειο, αλλά δανεικά από συνανθρώπους τους. Άλλωστε, το εξηγούν στις αγγελίες τους ότι δεν μπορούν να βρουν άλλο τρόπο για λεφτά! Είναι άνεργοι, έχουν χρέη, οι οικογένειές τους δεν μπορούν να βοηθήσουν και, φυσικά, οι τράπεζες δε δίνουν. Έτσι, καταφεύγουν στον ανθρωπισμό κάποιου ιδιώτη, που ελπίζουν ότι θα τους εμπιστευθεί και θα τους δανείσει.
Οι αγγελίες, που συνέλεξε η εφημερίδα “PRESS”[2], είναι συγκλονιστικές. Καταγράφουμε τρεις-τέσσερις περιπτώσεις:
1. «Χρειάζομαι δάνειο ύψους 3.000 ευρώ για σοβαρό πρόβλημα υγείας. Δυνατότητα αποπληρωμής σε έξι μήνες».
2. Σε άλλη αγγελία, μια απελπισμένη γυναίκα, γράφει: «Είμαι μια διαζευγμένη μητέρα με ένα αγοράκι πέντε ετών. Διατροφή δεν παίρνω από τον πρώην σύζυγο,  ο οποίος φεύγοντας μου άφησε πολλά χρέη και πολλούς λογαριασμούς απλήρωτους, μεταξύ αυτών και ενοικίων, με αποτέλεσμα να μου έχει έρθει ήδη το πρώτο εξώδικο και να περιμένω και το δεύτερο. Μετά από αυτό θα γίνει και έξωση. Χρειάζομαι άμεσα 3.000 ευρώ, για να μπορέσω να βρω ένα σπίτι, να δώσω ό,τι προκαταβολές χρειάζονται και να μην αφήσω απλήρωτους λογαριασμούς ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και κοινοχρήστων στο παλιό μου σπίτι. Παρακαλώ βοηθήστε με! Σας ευχαριστώ. Μπορώ να υπογράψω γραμμάτια και συναλλαγματικές, για να κάνω μηνιαίο διακανονισμό».
3. Ένας άλλος συνάνθρωπός μας γράφει: «Ψάχνω έναν ΑΝΘΡΩΠΟ να μου δανείσει για τρεις μήνες το ποσό των 5.000 ευρώ. Είναι επείγον!».
Ωστόσο, επειδή «ο πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται», πολλοί από τους ανθρώπους που βρίσκονται σε απελπισία για τα χρέη τους, πέφτουν τελικά στην παγίδα που στήνουν επιτήδειοι, οι οποίοι υπόσχονται να τους δώσουν «εύκολα και γρήγορα δάνεια» είτε μεσολαβώντας σε μια τράπεζα είτε, συχνότερα, δίνοντας δανεικά από «έναν μεγάλο όμιλο του εξωτερικού». Στο τέλος, οι άνθρωποι που βρίσκονται σε ανάγκη καταλήγουν και χρεωμένοι!
Στην περίπτωση των αγγελιών, αυτές βρίθουν από υποτιθέμενους «ομογενείς», οι οποίοι μένουν μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελβετία, ή άλλες χώρες και, «συγκινημένοι» από το δράμα των συμπατριωτών τους, προτίθενται να δώσουν δανεικά. Όλως τυχαίως, υποτίθεται ότι είναι- ή ήταν- υψηλόβαθμα στελέχη οργανισμών που διαχειρίζονται χρήμα. Όταν κάποιος τους προσεγγίσει, τότε αρχίζει η απάτη. Στις περισσότερες περιπτώσεις υποτίθεται ότι δίνουν τα δάνεια (κάνουν εικονικές μεταφορές ποσών σε ψεύτικους λογαριασμούς, με ψεύτικο e-banking) και τελικά ζητούν τα έξοδα φακέλου (περίπου 400 ευρώ). Όταν τα πάρουν, εξαφανίζονται. Και φυσικά, ο «δανειολήπτης» έχει μείνει με λιγότερα χρήματα από αυτά που είχε πριν..!
Αλλά και για όσες οικογένειες έχουν κρατήσει ανέπαφους τους κρίκους της αλυσίδας, η παλιά καλή λύση του βοηθήματος από τους γονείς και από τους παππούδες (ιδιαίτερα τους τελευταίους) πλέον δεν υπάρχει. Η μείωση των συντάξεων, η οποία έχει φτάσει μέχρι και το 40%, καθώς έχει πέσει ψαλίδι ακόμα και σε αυτές των 600€, έχει οδηγήσει τους απόμαχους της ζωής σε απελπισία. Όχι μόνο δεν μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους, αλλά δεν μπορούν πια και αυτοί να επιβιώσουν, αν δε βρεθεί κάποιος να τους βοηθήσει. Έτσι, έχουμε ανέργους γονείς οι οποίοι δεν έχουν να ζήσουν τα παιδιά τους και, από την άλλη, τους γονείς τους να χρειάζονται και αυτοί μια βοήθεια για να μη βρεθούν στο δρόμο.
Σε ποιον να στραφούν αυτοί, φίλοι αναγνώστες της στήλης;



[1]  Ο κ. ΑΛΕΞΙΟΥ αρθρογραφεί κάθε Πέμπτη και Κυριακή στην εφημερίδα της Καρδίτσας "Πρωινός Τύπος". (Για τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, επικοινωνία  κ.τ.λ: vaalexiou@yahoo.gr)
[2] http://presstime.eu/index.php, Δευτέρα, 25 Αύγουστος 2014 15:30 .

Share this