Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαιότητα (Α΄ Μέρος)

 

Ψύχραιμη ματιά

 Επιμέλεια: Βασίλης Αλεξίου, Φιλόλογος [1]

 

 

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2020, επίσημα γνωστοί ως Αγώνες της 32ης Ολυμπιάδας γνωστοί και ως Τόκιο 2020 είναι μια διεθνής αθλητική διοργάνωση που θα λάμβανε χώρα στο Τόκιο  από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου 2020, αλλά αναβλήθηκε στις 24 Μαρτίου για το έτος 2021, λόγω παγκόσμιων ανησυχιών για την πανδημία του κορονοϊού. Οι αγώνες θα διεξαχθούν από τις 23 Ιουλίου μέχρι και τις 8 Αυγούστου 2021. Σε αυτούς τους Αγώνες θα εισαχθούν επιπλέον αθλήματα, συμπεριλαμβανομένων του μπάσκετ 3x3, της ποδηλασίας BMX και Madison και άλλες εκδηλώσεις[2].

Νομίζω ότι είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για ένα ενδιαφέρον- θέλω να πιστεύω-  ιστορικό αφιέρωμα σε αυτούς. Το αφιέρωμα αυτό θα ολοκληρωθεί σε οκτώ  κείμενα  (για την οικονομία του χώρου που φιλόξενα μου παραχωρείται από τον Π.Τ.). Στο τέλος κάθε κειμένου παρέχεται και μια γενική βιβλιογραφία.

 

Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαιότητα (Α΄ Μέρος)

Ας ξεκινήσουμε την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων από τη μυθολογία. Ο Οινόμαος ήταν γιος του Άρη και της Αστερίας. Γυναίκα του ήταν η κόρη του Άτλαντα Στερόπη. Μαζί της απέκτησε τρεις γιους και μια πολύ όμορφη κόρη, την Ιπποδάμεια. Ο Οινόμαος ήταν βασιλιάς στην Πίσα, τη γνωστή ως Πισάτιδα, που σήμερα τοποθετείται στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.

Όταν έφτασε ο καιρός να βρει σύζυγο για την κόρη τους την Ιπποδάμεια, καθιέρωσε αγώνες αρματοδρομίας για τους υποψήφιους γαμπρούς. Οι αγώνες ως αφετηρία τους είχαν τον ποταμό- χείμαρρο  Κλάδεο της Πίσας και τέρμα το βωμό του Ποσειδώνα, στον Ισθμό της Κορίνθου.

Επειδή ένας χρησμός τον ειδοποίησε ότι μετά το γάμο της κόρης του θα τον σκότωνε ο (όποιος γινόταν) γαμπρός του, έκανε πάντα με τους υποψήφιους γαμπρούς την εξής συμφωνία: Αν νικούσε στην αρματοδρομία ο γαμπρός, θα έπαιρνε ως γυναίκα του την Ιπποδάμεια και θα κέρδιζε το θρόνο του βασιλείου του. Αν όμως κέρδιζε ο Οινόμαος- ο οποίος ήταν σίγουρος για τη νίκη του-, θα αποκεφάλιζε το γαμπρό. Έπαιρνε το κεφάλι του νεκρού και το είχε στο παλάτι. Αναφέρεται ότι μέχρι τότε είχε δώδεκα κεφάλια σε ισάριθμους αγώνες, που στόλιζαν τους διαδρόμους των ανακτόρων του.

Όταν κάποτε έφτασε στην Πελοπόννησο ο Πέλοπας, γιος του Τάνταλου από τη Λυδία της Μ. Ασίας, πήγε και στην Πίσα. Ζήτησε να αναμετρηθεί στην αρματοδρομία με τον Οινόμαο ως 13ος υποψήφιος γαμπρός. Δεν είχε το τραγικό τέλος των προκατόχων του, γιατί είχε την τύχη να τον ερωτευθεί η Ιπποδάμεια. Αυτή φρόντισε να ηττηθεί ο πατέρας της.  Με δική της εντολή ο ηνίοχος του βασιλιά Μυρτίλος, αντικατέστησε τους μεταλλικούς αρμούς των τροχών με κέρινους. Όταν άρχισε η αρματοδρομία και τα άλογα ξεκίνησαν το κερί γρήγορα έλιωσε. Οι τροχοί διαλύθηκαν και το άρμα ανατράπηκε με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Οινόμαος. Ο Πέλοπας ήταν ο νικητής του αγώνα. Σύμφωνα με τους όρους του Οινόμαου πήρε ως γυναίκα του την Ιπποδάμεια. Ο Πέλοπας, λοιπόν, ίδρυσε τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες με πρώτο ολυμπιονίκη το Δία που νίκησε στην πάλη τον Κρόνο, ενώ ο Απόλλωνας νίκησε στο δρόμο τον Ερμή και στην πυγμή τον Άρη.

 

Συνεχίζεται…

Γενική βιβλιογραφία


1. Εγκυκλοπαίδεια «ΔΟΜΗ» -Λεξικό του Αρχαίου Κόσμου

2. Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων τόμος Α΄.

3. Ιστορία του ελλ. Έθνους εκδ. Αθηνών τόμος Γ1.

4. «ΟΛΥΜΠΙΑ- ΟΔΗΓΟΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ» , Κείμενο: Σπύρου Θ. Φωτεινού.

5. Παυσανία: «Ελλάδος Περιήγησις- Ηλιακά».

 



[1] Ο κ. ΑΛΕΞΙΟΥ αρθρογραφεί στην εφημερίδα της Καρδίτσας στο φύλλο του Σαββατοκύριακου. (Για τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, επικοινωνία κ.τ.λ: vaalexiou@yahoo.gr)

[2] Για τα υπόλοιπα  ολυμπιακά αθλήματα βλέπε ενδεικτικά

http://3lyk-polichn.thess.sch.gr/Olympiaki_paideia/agones.htm

 

Share this

0 Comment to "Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαιότητα (Α΄ Μέρος)"

Δημοσίευση σχολίου