Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαιότητα (Β΄ Μέρος)

 

 

Ψύχραιμη ματιά

Επιμέλεια: Βασίλης Αλεξίου, Φιλόλογος [1]

 

 

 

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2020, επίσημα γνωστοί ως Αγώνες της 32ης Ολυμπιάδας γνωστοί και ως Τόκιο 2020 είναι μια διεθνής αθλητική διοργάνωση που θα λάμβανε χώρα στο Τόκιο  από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου 2020, αλλά αναβλήθηκε στις 24 Μαρτίου για το έτος 2021, λόγω παγκόσμιων ανησυχιών για την πανδημία του κορονοϊού. Η επίσημη έναρξή τους έγινε χθες και  θα διεξαχθούν μέχρι και τις 8 Αυγούστου 2021. Σε αυτούς τους Αγώνες θα εισαχθούν επιπλέον αθλήματα, συμπεριλαμβανομένων του μπάσκετ 3x3, της ποδηλασίας BMX και Madison και άλλες εκδηλώσεις.[2]

Νομίζω ότι είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για ένα ενδιαφέρον- θέλω να πιστεύω-  ιστορικό αφιέρωμα σε αυτούς. Το αφιέρωμα αυτό θα ολοκληρωθεί σε οκτώ  κείμενα  (για την οικονομία του χώρου που φιλόξενα μου παραχωρείται από τον Π.Τ.). Στο τέλος κάθε κειμένου παρέχεται και μια γενική βιβλιογραφία.

 

Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαιότητα (Β΄ Μέρος)

 

Όπως αναφέραμε στο προηγούμενο κείμενό μας, ανατρέχοντας στη μυθολογία, ο Πέλοπας ίδρυσε τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες με πρώτο ολυμπιονίκη το Δία που νίκησε στην πάλη τον Κρόνο, ενώ ο Απόλλωνας νίκησε στο δρόμο τον Ερμή και στην πυγμή τον Άρη. Αναδιοργανωτής, όμως, των Ολυμπιακών Αγώνων κατά τους ιστορικούς χρόνους (υπάρχει πλέον γραφή) αναφέρεται ο βασιλιάς των Ηλείων Ίφιτος και ως χρονολογία έναρξης της πρώτης Ολυμπιάδας υπολογίζεται το έτος 776 π.Χ., όταν στο αγώνισμα του δρόμου νίκησε ο Κόρυβος από την Ηλεία.

Οι Ολυμπιακοί αγώνες από τότε (776 π.Χ) τελούνταν κάθε πέμπτο έτος τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο- Αύγουστο. Στην αρχή διαρκούν λίγες μέρες και τα αγωνίσματα είναι ελάχιστα. Αργότερα, το πρόγραμμα διευρύνθηκε και εμπλουτίστηκε με πλήθος αθλημάτων και πανηγυρικών εκδηλώσεων που συνόδευαν την εορτή, διαρκείας πέντε ημερών, στην οποία συνέρρεε πλήθος αθλητών και θεατών. Ο Παυσανίας αναφέρει ως αιτία την διεξαγωγή των 77 ωρών Ολυμπιακών αγώνων (472 π.Χ.), όταν η αρματοδρομία και το πένταθλο είχαν αργοπορήσει τόσο πολύ, που το παγκράτιο άρχισε καθυστερημένα και διήρκεσε μέχρι τις νυκτερινές ώρες (τελικός νικητής ο Αθηναίος Καλλίας). Τότε αποφασίστηκε η πολυήμερη διεξαγωγή των αγώνων και καθιερώθηκε το πενθήμερο πρόγραμμα ως εξής. Οι τελετές άρχιζαν την 11η ημέρα του μήνα και διαρκούσαν μέχρι την 15η ημέρα, έτσι ώστε η νύχτα της τέταρτης μέρας των αγώνων να λούζεται στο φως της πανσέληνου.

Τέλος,  αποφασίστηκε να τελούνται κάθε τέσσερα χρόνια και να διαρκούν περισσότερες μέρες. Θα σταματήσουν επί της εποχής του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Α’ το 393 μ.Χ., όταν έλαβε μέτρα κατά της ειδωλολατρίας. Πρέπει στο σημείο αυτό να ενημερώσουμε τον αναγνώστη για μια πολύ σοβαρή απόφαση που έλαβαν στους ολυμπιακούς αγώνες του 776 π.χ. τρεις βασιλείς: Ο Ίφιτος των Ηλείων, ο Κλεοσθένης των Πισατών και ο Λυκούργος της Σπάρτης συμφώνησαν και παρθεί μια απόφαση.  Την απόφαση ονόμασαν ιερή εκεχερεία και ήταν υποχρεωμένες να την δεχτούν όλες οι πόλεις- κράτη. Σύμφωνα με αυτή έπρεπε να σταματήσουν όλες οι εχθροπραξίες μεταξύ των πόλεων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα ελεύθερης μετάβασης στην Αρχαία Ολυμπία των αθλητών και των επιτροπών από την πατρίδα τους και αντίστροφα. Έτσι, οι Ολυμπιακοί Αγώνες βοηθούσαν στην επικράτηση της ειρήνης.

 

Συνεχίζεται…

Γενική Βιβλιογραφία


1. Εγκυκλοπαίδεια «ΔΟΜΗ» -Λεξικό του Αρχαίου Κόσμου

2. Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων τόμος Α΄.

3. Ιστορία του ελλ. Έθνους εκδ. Αθηνών τόμος Γ1.

4. «ΟΛΥΜΠΙΑ- ΟΔΗΓΟΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ» , Κείμενο: Σπύρου Θ. Φωτεινού.

5. Παυσανία: «Ελλάδος Περιήγησις- Ηλιακά».



[1] Ο κ. ΑΛΕΞΙΟΥ αρθρογραφεί στην εφημερίδα της Καρδίτσας στο φύλλο του Σαββατοκύριακου. (Για τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, επικοινωνία κ.τ.λ: vaalexiou@yahoo.gr)

[2] Για τα υπόλοιπα  ολυμπιακά αθλήματα βλέπε ενδεικτικά

http://3lyk-polichn.thess.sch.gr/Olympiaki_paideia/agones.htm

Share this

0 Comment to "Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαιότητα (Β΄ Μέρος)"

Δημοσίευση σχολίου