Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ: ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2019- 2020


ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2019- 2020

Αγαπητοί μαθητές μου και γονείς τους,

Επειδή θεωρώ δεδομένο- με βάση το «κλίμα» που εισπράττω από εσάς- το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή σας στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα που θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Οκτώβριο (2019) και θα λήξει με εκπαιδευτική εκδρομή σε περιοχή της Ελλάδας με πολλά ιστορικά μνημεία αρχές Μαΐου (2020), κρίνω προνοητικό να σας γνωρίσω από τώρα τα κριτήρια επιλογής των 35 μαθητών- τριων που θα επιλεγούν, ώστε αφενός αυτοί που πραγματικά ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα να ξεκινήσουν την προετοιμασία τους, αφετέρου να μην αφήσουμε σε κανένα κακοπροαίρετο να σκεφτεί πως η επιλογή έγινε με υποκειμενικά κριτήρια (συμπάθειες, βαθμολογία, γνωριμίες κ.τ.λ.), στοιχεία που ούτως ή άλλως είναι ξένα προς εμέ.

Τα κριτήρια αυτά είναι τα παρακάτω:

Α. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο/ η κάθε ενδιαφερόμενος/η μαθητής/τρια να διαβάσει ένα από τα παρακάτω προτεινόμενα (για εφήβους) βιβλία, κάνοντας την εργασία που προβλέπεται (Οι οδηγίες συγγραφής της εργασίας ακολουθούν πιο κάτω ). 

1.       ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ: ΚΟΥΚΙΑΣ ΘΟΔΩΡΗΣ (Εκδότης: ΚΕΔΡΟΣ)
2.       ΣΤΗ ΔΙΑΠΑΣΩΝ: ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ (Εκδότης: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ)
3.       ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (1ο ΒΙΒΛΙΟ): SCARROW ALEX (Εκδότης: ΨΥΧΟΓΙΟΣ)
4.       ΚΩΔΙΚΑΣ 99: ΦΩΤΟΥ ΓΙΩΤΑ  (Εκδότης: ΨΥΧΟΓΙΟΣ)
5.       Η ΜΕΓΑΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΑΠΟΣΤΟΛΗΣ και ΟΙ 4 ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΙ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ (ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ):  ΜΑΜΑΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Εκδότης: ΚΕΔΡΟΣ)

Β. Από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς και έως τις διακοπές του Πάσχα ο/ η κάθε ενδιαφερόμενος/η μαθητής/τρια οφείλει να μην έχει πάρει πάνω από 4 ωριαίες αποβολές (στο σύνολο, από εκπαιδευτικούς της σχολικής μας μονάδας).

Γ. Από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς και έως τις διακοπές του Πάσχα ο/ η κάθε ενδιαφερόμενος/η μαθητής/τρια οφείλει να μην έχει πάρει πάνω από 2 ημερήσιες αποβολές (στο σύνολο, από τον διευθυντή της σχολικής μας μονάδας).

Δ. Από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς και έως τις διακοπές του Πάσχα ο/ η κάθε ενδιαφερόμενος/η μαθητής/τρια οφείλει να μην έχει πάρει πάνω από 60 απουσίες (στο σύνολο, εκτός και εάν οι απουσίες του είναι για θέματα υγείας).

Ε. Από τις αρχές Οκτωβρίου και έως και τις διακοπές των Χριστουγέννων (δηλαδή σε διάστημα 100 ημερών) ο/ η κάθε ενδιαφερόμενος/η μαθητής/τρια να έχει υπόψη του πως θα ετοιμάσει με άλλα παιδιά μια ομαδική (ομάδα 4 ατόμων) εργασία σχετική με τα μέρη που θα επισκεφτούμε.
Είμαι στη διάθεσή σας (μαθητές και γονείς) για κάθε διευκρίνιση.
Με  τιμή
Βασίλης Αλεξίου, φιλόλογος

......................................................................


ΕΡΓΑΣΙΑ[1]- ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

Βήματα:
1ο Γράφουμε σε κείμενο 100-150 λέξεων τα σημαντικότερα βιογραφικά στοιχεία του/της συγγραφέως.
2ο Γράφουμε την περίληψή του Λογοτεχνικού έργου σε κείμενο 300-400 λέξεων (1,5 έως 2- το πολύ- σελίδες κόλλας αναφοράς)
3ο Γράφουμε αυτούσια 3-4 σημεία του λογοτεχνικού έργου, τα οποία μας προξένησαν έντονη συγκίνηση, σημειώνοντας  και τη σελίδα που βρίσκεται το κάθε σημείο.
4ο Δίνουμε μία σύντομη προφορική εξέταση στον καθηγητή μας παρουσία των συμμαθητών μας.
J Μαθητής/τρια, που θα περάσει επιτυχώς τα παραπάνω στάδια, θεωρείται πλέον άξιος/α πριμοδότησης σε δραστηριότητες, όπου υπάρχει προεπιλογή.


[1] Η εργασία γράφεται καταρχάς ιδιόχειρα, ώστε να γίνονται τυχόν επισημάνσεις- διορθώσεις από τον επιβλέποντα καθηγητή, και κατόπιν ηλεκτρονικά. Καταληκτική ημερομηνία παράδοσης της εργασίας θεωρείται η έναρξη της σχολικής χρονιάς (Τετάρτη 11/9/2019).

Share this