Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Προσηλωμένοι στην εικόνα του smartphone όχι στη ζωή!




Ψύχραιμη ματιά
Επιμέλεια: Βασίλης Αλεξίου, Φιλόλογος [1]



Αφόρμηση για το σημερινό κείμενο αποτελεί μια κατάσταση που βλέπω κάθε φορά που βγαίνω για καφέ, όταν έχω ελεύθερο χρόνο. Την παρατήρησα, όμως, ενδελεχώς τούτες τις μέρες της αργίας που οι «έξοδοι» μου ήταν περισσότερες.


Προσηλωμένοι στην εικόνα του smartphone, όχι στη ζωή!

Η παγκοσμιοποίηση έμοιαζε εξαρχής να φέρνει κοντά τους ανθρώπους. Να γεφυρώνει οποιαδήποτε απόσταση στεκόταν εμπόδιο, στο βαθμό που ήταν εφικτό. Και όμως, ο ίδιος αυτός «θεός» μπόρεσε και έγινε ταυτόχρονα ένας δαίμονας. Βρέθηκε στην αντίθετη όχθη, αυτήν που οι άνθρωποι ξέχασαν να επικοινωνούν μεταξύ τους και αρκέστηκαν στα κοινωνικά δίκτυα.
Μέγιστη συνέπεια η απομόνωση, η μοναξιά που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα, ιδιαίτερα τα νεαρά άτομα. Όλοι δικτυωμένοι, έχοντας πρόσβαση στην επικοινωνία μα κατ’ ουσίαν τόσο μόνοι. Νέοι άνθρωποι βγαίνουν να διασκεδάσουν και αρκούνται στην παρέα που τους προσφέρει το κινητό! Προσηλωμένοι όλοι σε κάτι που δεν είναι απτή πραγματικότητα, παρά εικονική. Παραμερίζουν με αυτόν τον τρόπο τους φίλους, την οικογένεια, τις πραγματικές ανάγκες τους. Οποιαδήποτε κοινωνική επαφή μπορεί να μας προσφέρει κάτι χρήσιμο, εν αντιθέσει με την αποχαύνωση που μας διακρίνει, όταν κολλάμε σε μία οθόνη. Νέοι άνθρωποι που έχουν εξάρτηση από τη συσκευή. Αυριανοί γονείς, πρότυπα ταύτισης και μίμησης για τα παιδιά τους…
Επιστήμονες από το Boston Medical Centre, μελέτησαν γονείς την ώρα που έτρωγαν με τα παιδιά τους σε εστιατόρια και βρήκαν ότι 1 στους 3 γονείς χρησιμοποιούσε το τηλέφωνό του σχεδόν συνεχώς κατά την διάρκεια του γεύματος. Ακόμα, παρατήρησαν ότι, όταν οι γονείς ήταν απορροφημένοι πολλή ώρα στο κινητό τους, τα παιδιά είχαν την τάση να κάνουν περισσότερη φασαρία, γιατί απλούστατα αναζητούσαν την προσοχή τους. Αλλά και στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) αποκαλύπτουν ότι περίπου το 80% των εφήβων 12-15 ετών έχουν κινητό, ενώ το 90% αυτών κάνει καθημερινή χρήση. Όσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες, οι νέοι είναι πιο «κολλημένοι» στη συσκευή τους με το 46% των ατόμων ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών να την κοιτάει τουλάχιστον μία φορά κάθε 15 λεπτά. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες είχαν «ανοσία».
Και εάν είναι αποκρουστικό να βλέπεις εικοσάρηδες και τριαντάρηδες ανθρώπους με το κεφάλι σκυμμένο σε μία οθόνη, ενώ τάχα βρίσκονται σε παρέα, είναι τουλάχιστον βάναυσο να βλέπεις άτομα από την παιδική τους κιόλας ηλικία! Διότι και οι μεν και οι δε έχουν τόσα πράγματα για να αδράξουν τη μέρα τους, τόσες εμπειρίες να αποκομίσουν…. Και οι δύο κατηγορίες αυτές είναι στο στάδιο που οφείλουν να μάθουν, να γελάσουν στο έπακρον. Αν εμείς οι μεγαλύτεροι- Γονείς, Δάσκαλοι, Πολιτεία- με μια λέξη: η κοινωνία, δεν μπορούμε να τους προσφέρουμε κάτι πιο ουσιώδες παρά μία εφαρμογή στο facebook, στο tweet ή στο instagram, τότε κάπου κάνουμε λάθος. Είτε το λάθος βρίσκεται στο σχολείο και στην οικογένεια είτε στην κοινωνία ολόκληρη.
Είμαι βέβαιος ότι θα περάσουν πιο όμορφα, αφήνοντας τα κινητά στην άκρη. Ίσως να γελάσουν, ίσως και να τσακωθούν αλλά δε θα στέκονται δίχως να λένε τίποτα μεταξύ τους. Θα πιούνε, θα ρεζιλευτούν, αλλά θα έχουν περάσει ωραία. Δε θα είναι μία ακόμη κενή και ανούσια έξοδος. Και εάν έχει κάτι καλό να μας προσφέρει ένα κοινωνικό δίκτυο και ένα τηλέφωνο, ας το περιορίσουμε εκεί, δηλαδή στην απόσταση που έπαψε να είναι εμπόδιο, στην επικοινωνία που είναι αναγκαία σε κάποιες περιπτώσεις. Όλα τα άλλα μπορούν να ειπωθούν και από προσωπική επαφή.
Αν ο κόσμος μας χρειάζεται κάτι στην καθημερινότητά του για να αλλάξει στο ελάχιστο, είναι η επικοινωνία ανάμεσα στα άτομα! Η μετουσίωση που δημιουργείται και το αποτέλεσμα που δεν μπορεί παρά να έχει θετικό πρόσημο. Όταν μαθαίνει κάποιος να επικοινωνεί, παράλληλα μαθαίνει και να κατανοεί. Όπως σε μία ξένη γλώσσα. Και όταν βρεθεί στο σημείο της κατανόησης και της ενσυναίσθησης, τότε αποβάλλει πολλά αρνητικά του σύγχρονου ανθρώπου και προπάντων αντιλαμβάνεται τη χίμαιρα της εικονικής επικοινωνίας.



[1] Ο κ. ΑΛΕΞΙΟΥ αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη και Σάββατο στην εφημερίδα της Καρδίτσας «Πρωινός Τύπος». (Για τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, επικοινωνία  κ.τ.λ: vaalexiou@yahoo.gr)

Share this